top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vagy bemutatod nekem a fiút, vagy nem randizol vele!

Egy apa a Redditen kért tanácsot, helyesen tette-e, hogy eltiltotta 14 éves lányát a randitól, miután kiderült, hogy a kiszemelt fiú nem hajlandó személyesen bemutatkozni a lány szüleinek, mielőtt közös programot szerveznének. A hozzászólók többsége szerint teljesen jogos az elővigyázatosság, és ezt a szakértő is így látja.

Te hogyan döntenél?

 

Az apa egy népszerű Reddit-fórumon osztotta meg történetét és megkérdezte a felhasználókat, hogy szerintük túllőtt-e a célon, amikor meghozta döntését. Main_Hippo_6627 felhasználónév alatt az apuka azt írta, hogy bár 14 éves lánya „nagyszerű gyerek, de mostanában sajnos csak a fiúk érdeklik, és sajnos – vagy nem sajnos – a fiúk is érdeklődnek a kislány iránt.

„Normális esetben semmi gondom nincs azzal, amikor azt mondja, hogy randevúja van. Találkozom a fiúval, aztán mehetnek a maguk útján, ez az én szabályom. Amikor találkozunk, nem tartok vicceskedő vagy okoskodó apukabeszédeket, egyszerűen csak találkozni akarok a fiúval, hogy a névhez arcot is társíthassak.”

Lánya nemrégiben ismét megkérdezte, hogy randizhat-e egy fiúval. Az apának nem volt ellenvetése, egészen addig, amíg meg nem hallotta, hogy a fiú rövid időre sem hajlandó előtte beugrani hozzájuk, nem számára nem komfortos a lányos szülőkkel való találkozás, ezért „nem is szereti ezt csinálni”.

„Ironikusan megjegyeztem, hogy ezt örömmel hallom, mert akkor itt a remek alkalom, hogy gyakorolja a lányos szülőkkel való beszélgetést.”

A lánya azonban eztán ragaszkodott ahhoz, hogy a fiúnak ne kelljen már olyat csinálni az apuka kedvéért, amit nem akar. Main_Hippo_6627 válasza erre az volt, hogy a lánya nem randizhat olyan alakkal, aki nem hajlandó találkozni a lány szüleivel.

„Mondtam neki, hogy írjon ennek a srácnak, hogy a randi lefújva, és menjen a szobájába. Sírva fakadt, elküldte az sms-t, azt mondta, hogy utál engem, bement a szobájába és néhányszor becsapta az ajtót.”
„Hálás vagyok [azért], hogy ilyen apák léteznek, mint te”

– állt a poszthoz érkezett legelső kommentben.

„Jó apa vagy és vigyázol rá"– írta egy másik felhasználó. – Majd ha a lányod kicsit megnyugszik, beszélgess vele újra a miértekről. De addig is – biztos, ami biztos – időnként kukkants be a szobájába, hogy nem szökött-e meg a fiúhoz.”

Mások gyanúsnak és elgondolkodtatónak találták, miért nem akar a fiú találkozni az apával. Talán sokkal idősebb a lánynál, vagy valami rejtegeni valója van, amit egy tinédzser esetleg nem vesz észre, de egy felnőttnek szemet szúrhat?


A Fox News megkérdezett egy szakértőt az esetről, aki szerint az apa „abszolút helyes döntést hozott”. Szerinte is aggodalomra ad okot, ha egy fiú ennyire ódzkodik a szülőkkel való találkozástól. Hozzátette, hogy a 14 évesek azt gondolhatják, hogy képesek felmérni a veszélyeket, ám a pszichológia és a fejlődési életciklus-kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek nem képesek nagy döntéseket hozni és elemezni a kockázati tényezőket.

„Az úgynevezett prefrontális kéreg – az agy homloklebenyének egy meghatározott területe – nagy szerepet játszik a döntéshozatalban. Azt is tudjuk azonban a tudományos kutatásokból, hogy a prefrontális kéreg fejlődése csak körülbelül 25 éves korra fejeződik be”

–világítja meg a tudományos hátteret a szakértő.


Azt javasolja, hogy a szülők ismerjék a barát teljes nevét, életkorát, telefonszámát és lakcímét, valamint a randi pontos helyét és időpontját. Az is jó ötlet, ha lehetőség szerint kapcsolatba lépnek a potenciális partner szüleivel. A szülőknek már időben el kell kezdeniük a beszélgetéseket a randizásról. A megbeszélés témái között kell szerepelnie az elvárásoknak, az életkornak megfelelő viselkedésnek, valamint a problémák, konfliktusok, a csoportnyomás és a biztonság kezelésének.


Olyan védelmi intézkedések bevezetését is javasolja a szakértő, mint a mobiltelefon, a GPS-követés és a közösségi médiához való hozzáférés biztosítása. A mobiltelefon biztosítása segíthet a szülőknek abban, hogy kapcsolatban maradjanak a gyerekeikkel, amíg azok a barátaikkal vagy randevún vannak.


Te mit tennél hasonló helyzetben? Nálatok mik a szabályok a randizásra vonatkozóan?


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page