top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Várandós vagy és ezt a fájdalomcsillapítót szednéd? Csak óvatosan!

A legújabb szakértői ajánlás arra figyelmeztet, hogy a várandósoknak szorosan nyomon kellene követniük, mennyit szednek a paracetamol hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapítókból, és a gyártókat kötelezni kellene arra, hogy erre vonatkozó figyelmeztetést is elhelyezzenek termékeik csomagolásában.

Egy szakértői csoport szerint egyre több bizonyíték gyűlik össze ugyanis arra vonatkozóan, hogy a paracetamol nagy mennyiségben fogyasztva károsíthatja a baba méhen belüli fejlődését.

 

Gyakran elhangzó kijelentés, hogy nagy gyógyszerfogyasztó nemzet vagyunk, kisebb-nagyobb bajainkra szeretünk azonnal tablettákat bekapkodni. A legnagyobb keletje a láz- és fájdalomcsillapítóknak van, amit szedünk nyakra-főre, fejfájásra, torokfájásra és még sokféle „-fájásra”. Bár a legtöbb gyógyszer kísérőirata megemlíti, hogy az adott szert várandósok nem vagy csak fokozott elővigyázatossággal szedhetik, de egyrészt nehezen nevesíthető, mit értenek pontosan az alatt, hogy „fokozott elővigyázatossággal”, másrészt sok várandós magasról tesz arra, hogy ki mit tanácsol, harmadrészt pedig vannak olyan helyzetek, amikor a gyógyszerszedés elkerülhetetlen.


Ez utóbbi esetben sem mindegy ugyanakkor, mit és mennyit. Erről leginkább az orvost célszerű megkérdezni, de azért az sem árt, ha bizonyos dolgokkal magunk is tisztában vagyunk. Például azzal a konszenzusnyilatkozattal, mely a közelmúltban több mint 90 egészségügyi szakember (kutató, klinikai orvos és közegészségügyi szakértő) aláírásával látott napvilágot a Nature Reviews Endocrinology oldalain. Ebben azt írják, hogy a paracetamol várandósság alatti szedése „nem kívánt idegrendszeri, húgyivarszervi és reprodukciós problémákat okozhat a magzatnál”. Olyan adatokra hivatkoznak, melyek szerint a terhességük alatt paracetamolt rendszeresen vagy nagyobb mennyiségben szedő anyák gyermekeinél gyakrabban fordul elő rejtettheréjűség, korai pubertás vagy olyan idegrendszeri problémák, mint például a figyelemhiány-hiperaktivitás betegség (ADHD). Mások azonban ezt vitatják azzal az indokkal, hogy a rendelkezésre álló adatok nem elegendőek a gyógyszerszedéssel való összefüggés biztos kimondásához. Olyan érveket hoznak az összefüggéssel szemben, hogy ez régóta használt hatóanyag, mely rengeteg széles körben használt láz- és fájdalomcsillapítóban megtalálható, és ha valóban akkor lenne a kockázat, akkor ennek már régen ki kellett volna derülnie. Mindazonáltal egyetértenek abban, hogy jó lenne mielőbb tisztán látni a kérdésben, ezért további kutatásokat tartanak szükségesnek. Ezen túlmenően nem tartják indokolatlannak a nyilatkozat aláíróinak azon javaslatát sem, hogy az erre vonatkozó figyelmeztetés kerüljön be a gyógyszerek dobozában található szedési útmutatóba.


Az említett konszenzusnyilatkozat aláírói sem állítják azonban azt, hogy a várandósoknak ki kellene iktatniuk a paracetamolt a szedett gyógyszerek listájáról, azt viszont határozottan tanácsolják, hogy csak a feltétlenül szükséges esetekben, a még hatásos legkisebb dózisban és a lehető legrövidebb ideig kerüljön sor a szedésére, illetve hogy szedése – mint általában minden terhesség alatti gyógyszerszedés – előtt kérd ki orvos vagy gyógyszerész véleményét. Annál is inkább, mert Magyarországon is rengeteg paracetamoltartalmú gyógyszer van forgalomban.


Röviden: nem tilos a paracetamol várandósság alatt sem, de kérdezd meg orvosod, gyógyszerészed!



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page