top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ugrás a mélybe - öngyilkos gyerekek

Talán kevesen tudják, de a 15 és 19 év közötti korosztályban az öngyilkosság az egyik leggyakoribb halálok. Miért választja egy gyerek vagy fiatal önként a halált? Honnan lehet észrevenni, hogy gyerek öngyilkossági gondolatokat forgat a fejében?


És ismerjétek meg Gabby Frostot is, aki még csak 20 éves, de máris öt éve vezet egy honlapot a gyermek- és serdülőkori öngyilkosság megelőzésére.

 

Gyerek a tizenhatodik emeleten

Úgy látszik, a döbbenetes videók mostanában Kínából érkeznek. Nemrégiben egy totyogós kisgyerekről került fel a Youtube-ra egy videó, amint öt emelet magasságban egyensúlyoz egy keskeny ablakpárkányon. A napokban újabb videó borzolta a kedélyeket, melyen egy bátor tűzoltó 16 emeletnyi mélység felett küzd egy kiskamasz fiúval, hogy megmenthesse. A 14 éves fiú öngyilkossági szándékkal mászott ki az ablakon, és az életét azért készült eldobni éppen, mert a szülei megtiltották neki, hogy videójátékokkal játsszon.


A kortárssegítség a netről érkezik

A 20 éves Gabby Frost 2013-ban hozta létre Buddy Project nevű honlapját, ami egy nonprofit vállalkozás arra, hogy lelki támogatást nyújtson és gyakorlati tanácsokat adjon azokat, akiket negatív élmények érnek az életben, esetleg társaik zaklatásának célpontjává váltak, ezért megfordult már a fejükben az öngyilkosság gondolata. A program fő célcsoportja a gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek csoportja, akik számára pozitív életszemléletet, információs forrásokat, támogatást és tanácsadást kíván biztosítani.

A program fontosságát az is aláhúzza, hogy a lelki, mentális betegségek már nagyon fiatal korban jelentkezhetnek, ezek azonban sokszor nem kerülnek felismerésre, a rászorulók nem kapják meg a szokásos kezelést, így könnyen felmerülhet sokuk fejében, hogy nehéz helyzetükből az az egyetlen kiút, ha véget vetnek az életüknek.

Nekik segíthet a Buddy Project, mely alapítása óta nagyon sok fiatalnak nyújtott segítséget többek között a közösségi médiában is, ahol több ezer követője van.

A Huffington Post Gabby Frostot kérdezte, az alábbiakban néhány részletet olvashatsz az interjúból.


Először senki nem vett komolyan

Honnan jött a Buddy Project ötlete?

Még csak 15 éves voltam, amikor elindítottam a Buddy Projectet. A legjobb barátnőmnél akkor diagnosztizáltak mentális betegséget, és én akkor hallottam életemben először arról, hogy léteznek mentális betegségek. Minél többet meg akartam tudni róla, hogy megfelelő támogatást nyújthassak a barátnőmnek.

Már régebben fenn voltam a Twitteren, mert mindig gondjaim voltak azzal, hogy barátokat szerezzek a suliban. Egy csomó emberrel kerültem onlájn kapcsolatba, és rátaláltam egy baráti közösségre, akiknek az érdeklődési köre megegyezett az enyémmel. Innen jött az ötlet, hogy egy biztonságos és elfogadó közösséget alakítsak ki a virtuális térben. Azt akartam, hogy legyen egy olyan támogató közeg a kortársak részéről, amit könnyen elérhet az, akinek szüksége van rá, és itt elfogadást talál.

Hogyan működik a rendszer, vannak-e korlátok, hogy ki lehet tag?

Baráti párokat alakítunk ki (a buddy magyarul havert, cimborát jelent – a szerk.) oly módon, hogy a regisztrációkor öt érdeklődési kör közül kell megjelölni a megfelelőket, majd ez alapján választjuk ki, hogy azonos érdeklődési körű tagok kerüljenek párba egymással. Figyelembe vesszük az életkort is, a cimborapár két tagja között nem lehet 3-4 évnél nagyobb korkülönbség. A tagok többsége a 13 és 21 év közötti korosztályból kerül ki. A párok tagjai a Twitteren vagy az Instagramon keresztül tartják a kapcsolatot egymással. Vannak persze, akik később megadják egymásnak a telefonszámukat és személyesen is találkoznak vagy videócseten beszélgetnek egymással. Teljesen a párokra bízzuk, hogy mennyire messzire mennek el a barátság elmélyítésével, ez teljesen saját komfortzónájuktól függ.

Amikor elindítottad a Buddy Projectet, gondoltad volna, hogy mostanra ilyen messzire jutsz vele?

Amikor meghirdettem a Buddy Projectet, még csak kilencedik osztályba jártam, és csak a suli után volt egy kis szabadidőm erre. Soha nem is álmodtam volna, hogy ennyi embert fog érdekelni a dolog. Az első nap 3000-en regisztráltak. Eredetileg csak mellékesen akartam ezzel foglalkozni, de már hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem olyasmi, amit fél kézzel is lehet csinálni.

Változott-e a Buddy Project a kezdetekhez képest? Még mindig csak az onlájn kapcsolattartásra építesz?

A Buddy Project eredetileg azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a mentális betegségek problémájára. Aztán nonprofit szervezetté alakultunk, és 2015 óta feladatunknak tartjuk azt is, hogy adományokat gyűjtsünk, amivel mentális betegek gyógykezelését támogatjuk anyagilag. Elsősorban a saját szűkebb közösségemben élőknek szeretnék segíteni, de nem zárkózunk ez azoktól sem, akik távolabbról kérnek segítséget.

A mentális betegségek kezelése nem mindenhol elérthető, és nem is mindenki engedheti meg magának, ezért kell beszélnünk róla. A mentális betegség diagnózisa még ma is megbélyegzettséget jelent, ez ellen is tennünk kell.

Nagyon fiatalon vágtál bele a Buddy Projectbe, milyen várt vagy váratlan nehézségekkel kerültél azóta szembe?

A legnagyobb akadályt az jelentette, amit meg kellett ugranom, hogy senki nem vett komolyan, mert még csak 15 éves voltam, és még most is nagyon fiatal vagyok. Néha ez nagyon frusztráló, mivel az emberek azt gondolják, hogy az életkorom miatt nincs szükségük arra, amit csinálok vagy amihez nagyon értek. Az emberek többsége megriad, amikor megtudja, hogy ezt az egész programot egy 20 éves lány viszi, és mg is lepődnek, amikor megtudják, hogy az egész mögött egyetlen ember van, nem pedig egy nagy csapat.


Miért lesz egy gyerek öngyilkos?

Ha egy kamaszt kérdezünk arról, mi visz rá egy fiatalt, hogy az öngyilkosságot fontolgassa, leggyakoribb oknak az iskola vagy a szülők felől érkező teljesítménykényszert említik. Ezen kívül számos ok előfordulhat, szerelmi csalódás, kirekesztettség, zaklatás, családi problémák stb.


Milyen gyanújelei lehetnek, hogy egy fiatal öngyilkosságot tervez?

Egy fiatal számára a társas kapcsolatok nagyon fontosak. Ha azonban úgy érzik, nincs miért élniük, akkor ezek a találkozások, közös programok megritkulnak, a korábban sokfelé eljáró fiatal nem mozdul ki otthonról, otthonülővé válik,Még inkább figyelmeztető jel, ha állandóan napirenden van az öngyilkosság témája. Ez az úgynevezett cry for help (segélykiáltás), a gyerek így próbálja környezete tudomására hozni öngyilkossági szándékát. Konkrétan nem fogalmazza meg öngyilkossági szándékát, ám mindenképpen segítségre számít.A gyerek lehangolttá, depresszióssá válik. Jellemző a hangulati labilitás, a gyerek egyik pillanatban még szikrázó jókedvvel mesél a legjobb barátnőjéről, a másikban búskomoran gubbaszt a szobájában és bömbölteti a zenét. Ez egy bizonyos mértékig normális, de ha állandósul, mindenképpen gyanút kell, hogy keltsen.A gyerek elhanyagolja magát, legyen szó öltözködésről, frizuráról vagy iskolai dolgokról, tanulásról.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page