top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tíz másodperc alatt évekre tönkrement a kislányom élete

Egy 10 éves kislány édesanyja arra figyelmezteti szülőtársait, figyeljenek oda merre járnak a gyerekeik a neten és ott milyen idióta kihívásokat találnak, amiket aztán kritika és előzetes tájékozódás nélkül maguk is követnek.

A kislány a barátnőjével a TikTokon (ismét) terjedő dezodorkihívás áldozata lett, és könnyen lehet, hogy következő évei orvoshoz járkálással és plasztikai műtétekkel telnek majd.

 

Az anya közösségi oldalon közzétett posztjából kiderült, hogy a lánya egy barátnőjénél volt éppen pizsipartin, amikor úgy döntöttek, hogy ők is kipróbálják a dezodorkihívást, amit a TikTokon láttak. A józan fejjel első hallásra is meglehetősen idióta és értelmetlen kihívás lényege, hogy egészen közelről dezodort fújnak valamelyik testrészükre, amitől az jéghidegre hűl. A barátnő kezdte a sort, aki körülbelül 5 másodpercig fújta a dezodort a kezére, majd a másik lány következett, aki 10 másodpercig tette ugyanezt, ráadásul a bőrétől nagyon közel, körülbelül 2,5 centiméterre tartotta a flakon fejét.


Az édesanyja így értékeli a történteket:

„Tíz másodpercnyi butasággal két évnyi fájdalmat okozott magának. Nem hittem a szememnek, amikor megláttam a kezét. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. Gyakorlatilag fagyási sérüléseket okozott saját magának. A barátnője csinálta először, de ő csak rövidebb ideig, aztán a lányom is utánozta. Annyira megdöbbent az eset, hiszen eddig értelmes kislány volt, aki soha nem került még bajba, és nem az a fajta, akinek lesni kell minden lépését. Nem tudom mással magyarázni, mint hogy pár percre elment a józan esze.”

Egy napig a család otthon próbálta kezelni az égési sérüléshez sok tekintetben hasonlító fagyási sebet, de aztán nem maradt más hátra, mint kórházba menni vele. Az orvos plasztikai sebészhez utalta őket, és azt mondta, hogy a sebek teljes gyógyulása valószínűleg 18 hónaptól két évig is eltarthat, hozzátéve, hogy a lánynak plasztikai műtétre is szüksége lehet.


A 39 éves anyuka azt is elárulta, hogy ezzel a lánya nyara tönkrement, hiszen a sebbel nem mehet napra és nem is fürödhet:

„Azóta nagyon csendes, nagy fájdalmai vannak.”

A többi szülőt arra figyelmezteti, hogy folyamatosan emlékeztessék a gyermekeiket arra, hogy ne vegyenek részt ilyen idióta kihívásokban, akármit is látnak a közösségi oldalakon.

Végül a TikTok képviselője azt hangsúlyozta az esetet kommentálva, hogy igyekeznek folyamatosan eltávolítani a veszélyes kihívásokat népszerűsítő tartalmakat. Internetbiztonsági szakértőket is bevonva útmutatót is közzétettek, melyben többek között az online kihívásokban való részvétel veszélyeire is felhívják a figyelmet.

Miért népszerű az, amiről a gyerek is tudja, hogy hülyeség?

A háttérben rejlő okokat sokan vizsgálták már és a csoportnyomás, a megfelelési kényszer, a népszerűség, a látogatószám megnövekedése és a felkapottság legalább olyan sokat nyom a latba, mint az, hogy bátornak, különcnek tartsanak minket, ráadásul a részvétellel a közösségben való helyünket is bebiztosíthatjuk.


Sokan vonnak párhuzamot a múlt beavatási, érettségről szóló rítusai és a netes kihívások között, hiszen a közösséghez tartozás, a befogadás, a bátorság, érettség próbatételei egyértelművé tették mindenki számára, hogy a gyerekből felnőtt lett, mind jogaiban mind kötelezettségei terén. Online térben azonban ez egy eltorzult forma csupán és mindez már másról szól. A klasszikus „15 perc hírnév” a neten inkább másodpercekben mérhető, a kihívás-minta gyakori ismétlődése miatt pedig egyfajta „ezt is láttuk már” érzés lengi körbe a kihívások követőit. Mégis újabb „magasságokba” törnek, hiszen aki kimarad, az lemarad és nem lesz tagja a „bátrak” csoportjának, azoknak, aki megmutatták, ők fütyülnek a veszélyre és valahol – valljuk be – büszkék is arra, hogy a kihívást sikerrel teljesítették. A kérdés megint csak az, hogy a gyakran maradandó sérülésekben, kórházi ápolásban mérhető következményt érdemes-e az adrenalinlöketért kockáztatni. (Forrás: digitaliscsalad.hu)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


A TikTokon és más közösségi oldalakon terjedő veszélyes kihívásokról és egyéb butaságokról még ezekben a cikkekben is olvashatsz:


bottom of page