top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Tényleg ennyire fontos, mi lesz a baba neve?

Az alábbiakban egy édesanya gondolatait olvashatjátok arról, hogy valóban meghatározhatja-e valakinek a személyiségét, egész életét, a többi ember hozzá való viszonyulását a neve. Annál inkább érdekes kérdés ez, mert a bulvársajtóban egyre több olyan történetről olvasni, amikor a szülők a baba születése után egy-két-három vagy még több évvel azért akarnák megváltoztatni a gyermekük születésekor választott nevet, mert valamiért megbánták azt.

Sokan például egyszerűen azért, mert azóta „túl sok” ugyanolyan nevű baba lett környezetükben, Ezért a név már nem tűnik számukra annyira különlegesnek, mint azt eredetileg gondolták.

 

Náray Tamás írja „Anyám szerint” című könyvében, hogy az édesanyja mindig azt mondogatta neki, hogy az első benyomásra nincs második esély. Valami ilyesmi motoszkálhat a szülők fejében is, amikor utónévkönyveket bújnak, hogy már az előtt kitalálják, mi lenne a gyermekükhöz leginkább passzoló név, hogy valaha is találkoztak volna vele. Nem furcsa paradoxon ez?


De akkor lássuk az édesanya gondolatait.


A névválasztás szerintem azért fontos, mert a nevünk az első „címke”, ami alapján az emberek benyomást alkotnak rólunk, csúnyább szóval felcímkéznek, beskatulyáznak bennünket. Mert az egyik név nem ugyanazt a benyomást kelti az emberekben, mint a másik, ez van.


Amennyire csak vissza tudok emlékezni, az én anyukám mindig gyűlölte a nevét. A családjuk egy erősen konzervatív, hagyománytisztelő család volt, és mint ilyen, a gyerekek mindig az azonos nemű szülők, nagyszülők, esetleg dédszülők nevét örökölték. Így kapott az édesanyám is egy olyan keresztnevet, melyet mindig ódivatúnak, túságosan komolynak, hivatalosnak, a személyiségétől merőben idegennek érzett. És ami még csak rosszabbá tette a helyzetet, a nagymamáján kívül nem is ismert más nőt a környezetében, akit szintén így hívtak volna. Emlékszem, egyszer azt mesélte, hogy mindig utálja, amikor például az orvosnál arra várt, hogy beszólítsák a rendelőbe. Ez egészen addig ment nála, hogy megkérte őket, hogy a nyilvántartásban írják át a keresztnevét egy másik névre.


Valószínűleg ezért volt az, hogy amikor engem és a húgomat várt, eltökélte, hogy csakis olyan nevet válasz nekünk, aki amihez senkinek nem lesz semmi hozzáfűznivalója. Gyakori, egyszerű, hétköznapi, 12 egy tucat nevet. Így kaptam azt a nevet, ami a születésem évében a névválasztási lista első helyezettje volt. Az anyukám ezzel elérte a célját, hiszen soha nem lógtam ki a tömegből, tényleg egy voltam a tucatból, és az iskolában és aztán a munkahelyemen is szép számmal voltak ugyanilyen nevű lányok és nők. És ugyanez volt a névválasztási módszere az édesanyámnak a húgomnál is.


Én igazából nem gyűlölöm nevem, ahogyan ő gyűlölte a sajátját. Inkább csak azt gondoltam mindig, hogy egy kicsit olyan… semmilyen. Korábban sokszor elképzeltem, milyen lenne, ha valamilyen különlegesebb, izgalmasabb, exotikusabb nevem lenne, bár igazából szerettem a sajátomat is.


Talán ezért volt az, hogy minden évben izgatottan figyeltem az évente kiadott toplistákat névválasztás terén, figyeltem melyik nevek válnak népszerűvé, illetve melyik nevek mennek ki a divatból. Aztán sok fejtörést okozott az is, milyen neveket válasszunk, amikor én voltam terhes.

Végül olyan név mellett tettem le a voksomat, ami kicsit különbözik az átlagtól, de nem is nagyon extrém. Ám még ezután is sokszor eszembe jutott, vajon mi lesz az első benyomása az embereknek a gyermekem nevét meghallva.


De most, már szülőként, azt gondolom, hogy e felett semmilyen befolyásunk, hatalmunk nincsen. Ráadásul az egyes nevek megítélése, „értéke” időről-időre változik. Hiszen leginkább divat kérdése, és a divat is folyton változik. Meggyőződésem, hogy nem ez számít, hanem hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtegyük azért, hogy remek embert neveljünk a gyermekünkből. És ha így teszünk, akkor az első benyomás mindenképpen jó lesz róla, függetlenül attól, hogyan is hívják.


0 hozzászólás
bottom of page