Ábel Ágnes · 2023.06.15 07:19 · 6 perc

Tudtad, hogy a gyerekek szívesebben eszik az uzsonnát, ha uzsonnás dobozból csipegethetik?

Bár pillanatokon belül itt a szünidő, de minden gyakorló szülő tudja, hogy még két pillanat, és újra becsengetnek az iskolákban. Márpedig ha suli, akkor a „mi történt ma a suliban?” kérdésre adott semmitmondó gyermeki válaszokon kívül az uzsonna az a kritikus pont, ahol – finoman szólva – nem mindig találkozik a szülő és a gyerek elképzelése.

Mai cikkünkben szakértő ad tanácsot, mi legyen az uzsonna. És egy jó tippet is, mivel tehetjük vonzóvá az uzsonnát. Ősszel a suliban egészen biztosan, de addig is jól jöhet, amikor valamilyen vakációs programra csomagolunk harapnivalót a gyereknek.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Sok szülő reggeleinek része a félálomban történő uzsonnacsomagolás. Reménykedünk, hogy nem fogjuk viszont látni délután az uzsonnás dobozban az egész napos hánykolódás után már kevésbé tetszetős megjelenésű falatokat. És nem azért, mert az iskolai kukában landolt végül az uzsonna.

Sok gyerek ragaszkodik egy megszokott uzsonnához minden nap, és a szülői kreativitás is alábbhagy, ha gyermekünk elutasító az újdonságokkal szemben.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette el az OKOSTÁNYÉR® elnevezésű magyar táplálkozási ajánlást. Külön útmutató készült a 6–17 éves gyerekekre vonatkozóan az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveivel, az MTA ajánlásával. Ajánlásuk szerint naponta legalább 4 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása javasolt. Naponta 3 adag gabonaféle elfogyasztása kívánatos, ebből legalább 1 teljes értékű gabona legyen. Mindhárom főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét, mint például hús, hal, tojás, tejtermékek. Hetente legalább 2 alkalommal fogyasztandó kis maréknyi olajos mag, pl. dió, mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag, természetesen a sózatlan fajtákból. A lehető legkevesebb zsiradék, só, cukor és sok folyadék fogyasztása ajánlott. Elsősorban a friss (idénynek megfelelő) gyümölcs javasolt, de a szárított, gyorsfagyasztott vagy esetleg konzerv gyümölcs sem az ördögtől való.

Milyen is az az uzsonna, ami mindezen kívánalmaknak eleget tesz? Kiegyensúlyozott és egészséges uzsonna például: sajtos-sonkás-salátaleveles tortilla tekercs, szeletelt uborka és répa, görög joghurt néhány szem áfonyával, eper és szőlőszemek és még pár szem sózatlan kesudió. Ha szendvics, akkor lehetőleg teljes kiőrlésű legyen, kiegészítheti szeletelt kaliforniai paprika hummusszal (csicseriborsó mártogatóssal), almaszeletek, sajt- és sonkakockák, és akár egy kis (alacsony sótartalmú) rágcsálnivaló, mint például kölesgolyó.

Uzsonnát uzsonnás dobozba!

Az Uzsonnasdobozom.hu sokrekeszes, csöpögésmentes uzsonnásdobozaival „gyerekjáték” a változatos és kiegyensúlyozott uzsonnák összekészítése. A sok külön rekesz arra ösztönöz, hogy mindenhova valamilyen más étel kerüljön, a gyerekek pedig imádnak „csipegetni”. Külön rekeszekbe kerülnek a szendvicsek, a gyümölcs, a zöldségek, magok. A dobozok légmentesen zárnak, így friss marad a gyümölcs és a zöldség, az almaszeletek sem barnulnak meg. Lédús gyümölcs (barack, dinnye), vagy akár joghurt, mártogatós is mehet az uzsonnához, minden a saját rekeszében fog maradni. A csomagoláshoz nincs szükség plusz csomagolóanyagra, így nem keletkezik felesleges szemét, ezzel a környezetet is óvjuk.

Hogy még vidámabb legyen az uzsonna, használhatunk szendvicsformát vagy gyümölcskiszúrót, így lehet a szendvicsből űrhajó, dinoszaurusz vagy hableány, a répából, uborkából pedig csillag, virág vagy pillangó. A mini villák az uzsonnák praktikus és vidám kiegészítői. A kis szemekkel életre kelnek és kacsintanak a kis falatok, de járműves, cicás és szívecskés mini villák és nyársak is kerülhetnek az uzsonna mellé. Majonéz vagy hasonló öntetek kis tubusokban is az uzsonnához készíthetőek.

A nap végén a belső tálca a külső dobozból egy mozdulattal kivehető és mindkettő könnyen elmosogatható. Azok közé tartozol, akik szeretnek és tudnak is előre tervezni? Ez esetben az uzsonnát már előző este el tudod készíteni és uzsonnás dobozostul a hűtőben tartani másnap reggelig. Melegebb napokon egy jégakku az uzsonnás táskában frissen tartja az uzsonnát uzsonnaidőig.

A szerző, Ábel Ágnes, az Uzsonnasdobozom.hu webshop megálmodója. Célja, hogy minél több gyermek megszeresse a kiegyensúlyozott és egészséges étkezést és minél több szülő leljen örömöt az uzsonnakészítésben. Ági saját kisfiának keresett sokrekeszes uzsonnás dobozt tavaly tavasszal, de itthon nem tudta a kinézett Yumbox uzsonnás dobozt megvásárolni. Gondolt egy merészet, és elindította az Uzsonnasdobozom.hu webshopot. Az oldal kínálata az elmúlt egy év során folyamatosan bővült, a többrekeszes, csöpögésmentes Yumbox uzsonnás dobozokon túl mára már rozsdamentes acél ételhordók, étel- és italtermoszok, uzsonnás táskák, jégakkuk, uzsonnás dobozba tehető evőeszközök, ételfilcek, konyhai eszközök és sok más praktikus és vidám kiegészítő is megtalálható a kínálatban.

Forrás:

https://www.okostanyer.hu/

https://uzsonnasdobozom.hu/

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük