top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tudtad? A biztonsági gyerekülés légzésproblémákat okozhat

Nem vitás, hogy a gyerekek a biztonsági autósülésben utaznak a legbiztonságosabban. Hosszú utazások alatt azonban a gyerekülések akár veszélyesek i lehetnek az egészen pici babákra és a koraszülöttekre, légzészavart okozhatnak. Ha hosszú az út, iktass be több pihenőt!


A biztonsági gyerekülések – megfelelő használat mellett! – a legbiztonságosabb eszközök arra, ha gyerek is utazik velünk az autóban.

 

Több kutatás is arra mutat ugyanakkor, hogy a gyerekülésbe rögzített baba oxigénszintje csökkenhet, különösen akkor, ha az autó nincs mozgásban, vagy az utazás túlságosan hosszúra nyúlik, és nem iktatunk be szüneteket. Bár leginkább a koraszülöttek vannak veszélyben, a szülőknek akkor is megfelelő óvintézkedéseket kell tenniük a légzési problémák elkerülésére, ha gyermekük nem koraszülöttként jött a világra.

Nemrégiben egy skóciai anya, a 28 éves Kirsti Clark számolt be a velük történtekről a Metro című lapban. A család kisebbik gyermekénél, a 3 hetes Harpernél görcsroham jelentkezett, miután az autózás hosszabbra nyúlt, mint tervezték. Tulajdonképpen semmi rendkívüli nem történt, csupán bennragadtak egy közlekedési dugóban. Hazaérve már későre járt, így a kisebbik gyereket a gyerekülésben hagyták, míg nővérét bevitték ágyba dugni. Amikor az apa visszatért az autóhoz a kisebb gyerekért, észrevette, hogy valami nincs rendben vele, a baba ajkai elkékültek, és száját görcsösen összeszorította. Az apa igyekezett megtenni, amit tudott, kényelembe helyezte a babát, nem sokkal később azonban a gyerek görcsölni kezdett. Azonnal a kórházba siettek vele, ahol szerencsére a megfelelő kezelés hatására állapota gyorsan rendeződött. A szülők azt mondták, hogy ez volt a legnagyobb sokk, amit életükben átéltek. „A kórházba vezető út egy rémálom volt. A férjem állandóan azt kérdezgette, hogy lélegzik-e a baba, én meg csak annyit tudtam válaszolni, hogy nem tudom. Amikor a kórházhoz értünk, karomban a babával rohantam be és azt kiabáltam hisztérikusan, hogy segítsen rajtunk valaki. Azt hiszem, rendesen megijesztettem a recepciósokat” – mesélte az anya, aki azt is hangsúlyozta, hogy egészen addig fogalma sem volt arról, hogy a csecsemőket nem ajánlatos egy óránál hosszabb ideig a biztonsági gyermekülésben hagyni. „A gyerekülés használati utasításában és máshol sem említik sehol a légzésproblémák veszélyét” – mondta az anya.


A gyerekgyógyászok ezt tanácsolják

Az amerikai gyermekgyógyászok szakmai szervezete (The American Academy of Pediatrics) azt tanácsolja, hogy az autóút megtervezésekor körülbelül kétóránként iktassunk be pihenőt. Egyes biztonsági gyermekülés-gyártók 1 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében azt javasolják, hogy kerüljük a szükségtelenül hosszú autókázásokat. Peter Fleming professzor, a biztonsági ülések elismert kutatója a BBC-nek adott nyilatkozatában fél órában jelölte meg azt a maximális időtartamot, ameddig az egészen pici babákat biztonságosan lehet egyvégtében autóztatni. Amennyiben mégis ennél hosszabb időre kényszerülünk, akkor gyakran álljunk meg útközben, és a pihenők alatt a babát vegyük ki a gyerekülésből.

A kanadai gyermekgyógyászok társasága (Canadian Pediatrics Society) szakértői szerint nem is igazán az az idő a legveszélyesebb a csecsemő számára, amikor a jármű mozgásban van. Éppen ezért megérkezés után azonnal emeljük ki a babát az ülésből még akkor is, ha pillanatnyilag kényelmesebbnek tűnik az alvó csecsemőt a biztonsági gyermekülésben hagyni.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a légzésproblémák veszélyére való figyelmeztetéssel senkit nem akarnak elriasztani a biztonsági gyermekülések használatától, hiszen ez a legbiztonságosabb módja a gyerekek utaztatásának. Sokan félnek attól, hogy a gyerekülés rögzítőpántjai fulladást okozhatnak, ennek veszélye azonban rendeltetésszerű használat esetén egészen minimális – mondják a közlekedésbiztonsági szakértők.

A biztonság kulcsa, hogy tartsunk gyakori pihenőket, ezek során vegyük ki a babát a gyerekülésből, és megérkezés után se hagyjuk a gyerekülésben a csecsemőt akkor sem, ha éppen elaludt, és nem szívesen ébresztjük fel.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page