top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Toronyórát lánccal a tanároknak karácsonyra?

Ilyenkor karácsonytájt fő ám a szülők feje, mit adjanak a pedagógusoknak ajándékba – illetve hogy kell-e adni valamit egyáltalán. Egy anya egy szülői fórumon fakadt ki, mert szerinte nem normális, hogy a szülők egymással versengve halmozzák el drága ajándékokkal a gyerekeik óvónőit és tanárait.


Véleményével egyedül maradt az iskolában, és most attól fél, hogy a gyerekét is kiközösítik majd amiatt, hogy ő nemet mondott az ajándékhalmozásra.

 

Az anya – nevezzük Sophie-nak – a Kidspot szülői fórumán mesélte el, hogyan maradt egyedül, és hogyan fordultak el tőle azok a szülők is, akikkel addig jóban volt, miután azt mondta, hogy nem hajlandó beszállni a hatéves kisfia tanító nénijének szánt karácsonyi ajándék költségeibe. Az ok egyszerű: túlzásnak tartja, hogy egy kétszemélyes wellness hétvégére akarja befizetni a pedagógust a szülői munkaközösség.

„Úgy tűnik, hogy ebben az iskolában indokolatlan méreteket öltött a pedagógusok megajándékozása – kezdi a történetét a Kidspoton. – Teljesen meg vagyok döbbenve, hogy van egy hangos kisebbség az osztályban, akik szerint ez normális, a többség pedig szó nélkül követi őket. Néhány szülő az óvodában is vett ajándékot a pedagógusoknak, de ezek nem voltak ennyire drága dolgok, sokszor a gyerekek maguk készítettek valami apróságot, és ezt adták az óvónéninek. S ami a legfontosabb, nem gyakoroltak nyomást senkire, ha akartál, adtál, ha nem, az sem volt probléma. Az egész nem a pénzről szólt. Itt viszont hatalmas a nyomás a szülőkön, hogy tökéletes ajándékot adjunk – vagy legalább jó sok pénzt költsünk rá.”

Azt is sietett leszögezni, hogy szó sincs arról, hogy azt gondolná, hogy a pedagógusok nem érdemlik meg az ajándékot, egyszerűen csak úgy érzi, hogy egyes szülők túlzásokba esnek az ajándék értékét illetően. És nem elég, hogy drága közös ajándékot vesznek, sokan még privát ajándékkal is meglepik a tanárokat – és ezek sem kevésbé olcsóak, fürdőbelépők, koncertjegyek, mozibérletek.

„Ez őrület – fakadt ki egy posztban. – Soha nem tapasztaltam még hasonlót korábban. Nem tudom eldönteni, hogy arról van-e szó, hogy így versengünk egymással, ki a jobb szülő, vagy akik birka módra mennek a hangos kisebbség után, azok egyszerűen csak nem akarnak kimaradni a dologból a többi szülő felől érkező nyomás hatására.”

Aztán abbéli félelmének is hangot adott, hogy a tanárok majd azoknak a gyerekeknek kedveznek, akiktől korábban drága ajándékot kaptak. „Úgy tűnik, mintha a szülők valamifajta extra figyelmet akarnának vásárolni a gyerekeiknek a tanároktól” – véli. Azt is problémának tartja, hogy ha egy pedagógusnak az egyik évben vesz ajándékot az osztály, akkor aztán minden évben venni kell egészen addig, amíg a gyerekek el nem ballagnak az iskolából – ez pedig hatalmas anyagi terhet ró a szülőkre. „Tisztában vagyok vele, hogy a pedagógusok keményen dolgoznak, de akkor sem gondolom, hogy indokolt lenne ennyire drága dolgokkal elhalmozni őket.

„Tudom, hogy akik részt vesznek ebben, azok egyszerűen a brancshoz akarnak tartozni, én viszont a hatéves kisfiam számára szeretnék példát mutatni” – mondja, és ennek szellemében ragaszkodik álláspontjához. Ő maga is vett ajándékot, de csak valami apróságot, amit majd szépen becsomagolnak, és a kisfiú maga adja át a tanító nénijének.

„Nem szeretném, ha eztán elvárás lenne, hogy minden évben valami drága ajándékot adjunk” – érvelt.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page