top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tizennyolc szülinapi gyertya – és néhány védőoltás

Egy 18 éves amerikai fiatalember azzal ünnepelte a nagykorúságát, hogy beadatta magának azokat a védőoltásokat, melyeket oltásellenes édesanyja elmulasztott beadatni neki.


Azt mondja, eddig az édesanyja döntött, most már ő dönt. Ő pedig a védőoltások pártján áll.


 

A most 18 éves fiú, Ethan Lindenberger soha nem állt sorba az iskolaorvosnál, amikor a többiek az életkorhoz között védőoltásokat kapták. De minden 180 fokos fordulatot vett, amikor elérkezett az ohiói fiú 18. születésnapja, és úgy döntött, hogy ezt a nevezetesen dátumot nem egy csomó alkohollal, hanem védőoltással fogja ünnepelni. Többek között a fertőző májgyulladás, a hepatitisz elleni vakcinát is „kinézte magának”. „Anyám rendíthetetlenül oltásellenes volt és még most is az” – mesélte el a CNN-nek.

A fiú anyja, Jill Wheeler annak ellenére sem adatta be Ethannak a védőoltásokat, hogy idősebb testvérei megkapták azokat. Eztán azonban olyan oldalakra bukkant az anya a neten, melyek azt a hamis információt terjesztették, hogy a vakcinák autizmust és agykárosodást okoznak.

A fiú azonban másként látta a dolgot, ezért a Redditen kérdezte meg a többi felhasználótól, hogy kell-e szülői beleegyezés a védőoltások beadatásához: „A szüleim egy kissé idióták és nem hisznek a vakcinákban. Most, hogy 18 éves lettem, hol oltathatom be magamat? Kell hozzá szülői beleegyezés? Egyáltalán: az én koromban még megkaphatom a védőoltásokat?”

Így történt, hogy egy hónappal később beadatta magának a fertőző májgyulladás A és B típusa, az influenza és a HPV elleni oltásokat.

„Azt láttam, hogy az emberek nagyon különbözőképpen gondolkodnak a témáról, és tanulmányoztam ezeket a véleményeket. Végül arra a következtetésre jutottam, hogy a védőoltás jó és hasznos dolog. Anyám másként látta a helyzetet, de amikor magam kezdtem el tájékozódni, azt kellett tapasztalnom, hogy sokkal-sokkal több érv szól a vakcinák mellett, mint ellenük” – mondta el utóbb a sajtónak.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page