top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tiltólista várandósoknak – 5 + 4 étel, amit inkább ne fogyassz!

Éppen a minap írtam arról, hogy a várandósok egy – remélhetőleg kis – része vegzálásként éli meg, ha az orvosok vagy védőnők arra figyelmeztetik, mire kell vigyáznia a terhesség alatt. Pedig a lista elég hosszú.


Beszéljünk most arról, milyen élelmiszereket érdemes inkább elkerülni a terhesség alatt.

 

A várandósság ideje nagy kihívás az anyai szervezet számára, és nincs ez másként a táplálkozás terén sem. És most ne arról a nagymamáinktól ezerszer hallott „jó” tanácsról beszélek, miszerint a kismamának kettő helyett is kell ennie. És még csak nem is arról, mennyit szabad – és kell – hízni a terhesség alatt. Lássuk inkább azoknak az élelmiszereknek a listáját, amikkel a kilenc hónap alatt csak csínján!


1. Halak

A halakkal az a baj, hogy biológiai adottságuknál fogva mintegy átszűrik szervezetükön keresztül azt a vizet, amiben élnek. És ez a víz sajnos legtöbbször mindenfélével szennyezett, így a kiszűrt mérgek felhalmozódnak a halak húsában. Terhességben ezek közül is a higany érdemli a legnagyobb figyelmet, ami az anyaméhben fejlődő baba számára jelentős kockázatot hordoz.

A témáról szólva mindig el szoktam mesélni a Minamata-öböl történetét. Az 1950-es évek elején az történt, hogy a japán Minamata-öböl városaiban rejtélyes kór ütötte fel a fejét. A helyiek már korábban észlelték az állatok furcsa viselkedését, például a macskák furcsán összerendezetlenül mozogtak, amit „macskatáncbetegségként” is emlegettek. Aztán az emberek is megbetegedtek, idegrendszeri tüneteik jelentkeztek, és sok újszülött fejlődési rendellenességekkel jött a világra. Kiderült, hogy a baj főként az öbölmenti halászfalucskákban élők között szedi leginkább az áldozatait, akiknek fő táplálékát a hal jelentette. A tünetek oka pedig higanymérgezés, a higany pedig az öböl mellett működő vegyigyárból került a vízbe, innen a halak húsába, innen pedig az emberbe. (A Minamata-öbölben élők tragédiájáról például itt olvashatsz egy elég jó összefoglalást.)

Ennyire drasztikus higanymérgezésre természetesen nem kell számítani annak, aki halat fogyaszt. A halfogyasztással kapcsolatos ajánlások azért egyensúlyoznak egy viszonylag szűk mezsgyén, mert a halhúsban egy sor hasznos anyag is van, például az ómega-zsírsavak, melyek viszont szükségesek a baba normális fejlődéséhez.

Így a kompromisszumos ajánlás az, hogy a várandós heti egy alkalommal fogyasszon halat, így a „jó” tápanyagok bekerülnek a szervezetbe, de ilyen mennyiség a káros anyagok szempontjából sem jelent számottevő veszélyt.

A nyers halak, a szusi fogyasztásával kapcsolatban viszont egyértelműen tiltó az állásfoglalás. Halat, tenger gyümölcseit terhességben csak jól megfőzött, átsütött állapotban!


2. Alkohol

Az alkohollal az a baj, hogy nem lehet egy olyan határértéket megadni, ami alatt az alkoholfogyasztás garantáltan biztonságos lenne, míg efelett bajt okozna. Éppen ezért azt szokták javasolni, hogy a várandós egyáltalán ne fogyasszon alkoholt. Elvégre az alkhol mégsem víz vagy levegő, ami nélkül nem lehet élni, kilenc hónapot simán ki lehet bírni nélküle.


3. Nyers tengeri herkentyűk

Ez a pont részben és látszólag összefüggésben van az 1. ponttal. Azzal a kitétellel, hogy a nyers tengeri gyümölcsei, a különféle rákok, kagylók, osztriga és társai nemcsak a bennük lévő vegyi anyagok miatt lehetnek kockázatosak, hanem különféle kórokozókat is hordozhatnak, és az ezek által okozott fertőzések az anyára és a magzatra is veszélyesek lehetnek. A fertőzések nyomán megváltozhat az immunrendszer működése, erről pedig kimutatták, hogy a terhesség alatt bekövetkező immunváltozások veszélyt jelenthetnek a magzat fejlődésére, többek között koraszüléshez vezethetnek.


4. Különféle hús- és sajtkészítmények

Itt elsősorban a különféle felvágottakról és kolbászfélékről van szó, melyek a Listeria (lisztéria) nevű kórokozóval lehetnek fertőzöttek. A Listeria-fertőzés súlyos formájában akár vetélést is okozhat. A kórokozó hőkezeléssel elvileg elpusztítható, vannak azonban olyan húskészítmények, melyeket nem szoktunk és/vagy nem lehet hőkezelni. Ezekre vonatkozik a tiltás, a jól átfőzött virslire, krinolinra, a megsütött vagy megfőzött kolbászra értelemszerűen nem.


5. Nyers vagy nem kellően átfőzött saláta- és káposztafélék

A zöldségfélék általánosságban javasolhatók a várandósság alatt, hiszen jó rost- és tápanyagforrásnak számítanak. A zöld leveles zöldségek azonban szalmonellával vagy kólibaktériummal lehetnek fertőzöttek. Egy vizsgálatban például azt nézték, hogy melyik a leggyakoribb baktérium a vérben terhesség alatti fertőzések kapcsán, és éppen a kólit találták a leggyakoribbnak. A kólibaktérium elleni harc azért nehéz, mert elméletileg elég sokféle forrásból bejuthat a várandós szervezetébe. És ha bejut, akkor többek között ételfertőzést, húgyúti fertőzést, légúti megbetegedést okozhat, és veszélyes lehet a magzatra is. Azt is kimutatták, hogy minden ötödik esetben élelmiszerrel jut be a kórokozó, sokszor éppen leveles zöldségekkel, azaz fejessaláta- és káposztafélékkel. Ezeket tehát csak jól átfőzve vagy egyáltalán ne!


6. Nyers vagy félig nyers tojás

Már megint az a nyomorult szalmonella! Bár a tojás kitűnő fehérje- és tápanyagforrás, a nyers tojás sajnos szalmonellát tartalmazhat. A szalmonellafertőzés tipikus esetben körülbelül egy hétog tart, és a várandósokon kívül elsősorban a csökkent immunvédekezésű személyeket és a kisgyermekeket veszélyezteti. Vannak olyan ételek, amiről talán nem is gondolnánk, hogy a benne lévő nyers tojás miatt kerülendők a várandósok számára.

Mely elkészítési formái veszélyesek a tojásnak (nem teljes lista)?

-buggyantott vagy lágytojás, amikor a sárgája még folyékony halmazállapotú

-nyers tojást tartalmazó salátaöntetek (pl. cézársaláta)

-tiramisu

-majonéz, hollandimártás

Megfelelően átsütve-főzve azonban a szalmonellák elpusztulnak, így a tojás fogyasztása már biztonságos. Ami a készételekben lévő nyers tojást illeti, vásárlás előtt az összetevőket feltüntető termékcímkéről lehet kiszúrni, hogy az illető élelmiszer készítéséhez nyers tojást is felhasználtak.


7. Lágy sajtok

A lágy sajtokkal pedig az a baj, hogy sokszor nem pasztőrözött tejből készülnek, így hőkezelés híján veszélyes baktériumokat tartalmazhatnak. Az alábbi sajtféleségek szerepelnek a tiltólistán:

-feta

-gorgonzola

-brie

-camembert

-roquefort

-queso fresco


8. Nem pasztőrözött tej és gyümölcslevek

Ha már szó esett a pasztőrözésről, akkor nézzünk kicsit másfelé is. As ajánlások egyértelműen úgy szólnak, hogy a várandós ne fogyasszon olyan tejet vagy gyümölcslevet, amit a gyártás során nem kezeltek hővel, azaz nem pasztőröztek.

A pasztőrözés elnevezés Louis Pasteur francia mikrobiológus és vegyész nevére utal, akinek fertőzések kutatása terén született gazdag életművéből most azt emelem ki, hogy ő volt az, aki még az 1880-as években rájött arra, hogy hőkezeléssel el lehet pusztítani a nem kívánt kórokozókat a különböző italokban, vagy legalább működésüket inaktiválni lehet. Bár ő eredetileg a borral kapcsolatban jött rá erre, de manapság leginkább a tejjel összefüggésben esik szó róla. Nagy részben ennek is köszönhető például, hogy a tehenekről az emberekbe a tejjel bekerülő TBC-baktérium ma már nem szedi áldozatait, mint ahogy tette azt tömegesen még nem is olyan régen.

A nem pasztőrizált tej vagy gyümölcslé nemcsak a tébécét okozó baktériumot is tartalmazhatja, hanem többek között a már emlegetett kólit, lisztériát vagy szalmonellát is.


9. Koffein

Újabb örökzöld téma: fogyaszthat-e kávét a várandós, ha igen, mennyit, és ha igen, miért nem.

Bár sokan szívesen megisznak egy-egy csésze kávét, az orvosok inkább a kávéivás teljes elhagyását javasolják a terhesség alatt. Az ok: a kávéban lévő koffein átjut a magzat szervezetébe is, akinek a szervezete nnem képes azt lebontani, ami problémákat okozhat.

A Public Health Nutrition című lap egy 2016-os cikke szerint a nagy mennyiségű koffein akár vetéléshez is vezethet, bár e téren a kutatók között sincs egyetértés. Szigorúan személyes magánvéleményem szerint napi egy csésze kávé biztosan nem ártalmas, a túlzás pedig nyilván itt sem egészséges. Ha valaki bombabiztosra akar menni, az teljesen elhagyja a kávét és egyéb koffeintartalmú italokat, például a kólát a terhesség alatt, aki meg nem, annak a napi egy pohár kóla vagy egy csésze kávé váljék kedves egészségére!


Fotó: Dreamstime

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



0 hozzászólás
bottom of page