top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tetovált ovisok, dühös anyák

Egy anya meglepetten és nem kevésbé dühösen tapasztalta, hogy míg ő gyanútlanul dolgozott, az óvodában hennatetoválás készült 4 éves kislánya kezére. Egy baba-mama oldalon akadt ki a történtek miatt, a tetoválással sem ért egyet, de leginkább azzal nem, hogy a beleegyezése nélkül történt a dolog. Az anyák egy része egyetértett vele, mások azt mondták, hogy túlreagálja a dolgot.


Ha felháborodásának fő oka, hogy nem szeretné, hogy a gyereke már ilyen pici korában az élet természetes részének érezze a tetoválást, én mellette állok.

 

Egy anya az egyik nap gyanútlanul ment négyéves kislányáért az óvodába. Megdöbbenésénél semmi sem volt nagyobb, Mikor észrevette, hogy a kicsi kezére napközben hennatetoválás készült. Az anya azt mondja, hogy leginkább az háborítja fel, hogy az óvoda előzetesen nem kért engedélyt arra, hogy mindenféle fekete mintákkal pingálják tele a gyerek kezét és csuklóját. Hangsúlyozza, hogy nem az a baja, hogy veszélyesnek tartaná hennatetováláshoz használt festéket, de elvárná, hogy az ilyen akciókhoz előzetes beleegyezését kérnék az óvoda dolgozói. Az óvoda azzal védekezett, hogy a kislány ragaszkodott hozzá, hogy az ő kezére is készüljön henna tetoválás.


Az esetet így mesélte el: „Amikor a párom a gyerekért ment, szóltak neki az óvodában, hogy napközben hennával a kicsi kezére rajzolták a monogramját. Azt is elmondták, hogy azért tették, mert a kislány ragaszkodott ehhez. A párom nem kifogásolta a dolgot, de nekem több bajom is van ezzel az eljárással. Leginkább nem értem, hogy az óvodában miért kell egyáltalán hennatetoválást készíteni akárkire. Nem a festéket tartom veszélyesnek, de értetlenül állok az előtt, hogy az óvoda személyzete miért gondolja azt, hogy teljesen rendben van egy 4 éves kezét ideiglenes tetoválással elcsúfítani. Ti panaszt tettetek volna a helyemben?”

A kérdés a Mumsnet oldalon hangzott el, ahol a szülőtársak egy része ugyancsak meglepetéssel és felháborodással értesült az óvoda akciójáról, és sokan felhívták a figyelmet arra, hogy a hennafesték sokaknál allergiát okozhat. „Én sem lettem volna boldog tőle. Panaszt tennék az óvodánál és kérném őket, hogy soha többé ne csináljanak ilyet” − írta egy anya. Egy másik anya azt emelte ki, hogy önmagában az a tény, hogy a kislány kérte a hennatetoválást, nem jelenti azt, hogy az óvodának eleget is kell tennie a kérésnek. „És mi van akkor, ha a gyerek legközelebb valami tilos vagy veszélyes dologhoz ragaszkodik? Mi van, ha legközelebb a tetőre akar majd felmászni? − tette fel a logikus kérdést egy másik anya. − Miért van az, hogy képtelenek vagyunk nemet mondani már egy 4 évesnek is?”

Más szülők azonban nem látják ennyire sötéten a helyzetet. Többen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az anya túlreagálja a történteket. „Édes istenem, az iskolában is panaszt fogsz tenni, amikor a kicsi kincsed majd vízálló filctollal pingálja ugyanezt saját magára?” – kérdezi valaki. „Irigylem azokat az embereket, akiknek annyi idejük és energiájuk van, hogy ilyen dolgokon képesek felhúzni magukat” – így egy másik anya.

Te is panaszt tettél volna az óvodánál?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page