top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Terhességi teszt fogkrémmel?

Vannak, akik akkor is a „csináld magad” módszerekben bíznak, amikor arra kíváncsiak, hogy terhesek-e vagy sem. Erre a célra egyre népszerűbb a közönséges fogkrém, bár a fogkrémteszt éppen annyira bizarr, mint amennyire első hallásra tűnik. Az interneten egyre több oktatóvideó lelhető fel a teszt megfelelő kivitelezésére vonatkozóan.


De működik?

 

A múltkor a patikában járva azt láttam, hogy ezerféle terhességi teszt kapható: olcsóbbak és drágábbak, hazai és külföldi termékek, már pár napos terhességet is kimutatók és a csak később megbízhatóak. Ezért is lepett meg, amikor azt olvastam, hogy sokan DIY módszerekre hagyatkoznak a terhesség kimutatásában. Ennek egyik módszere az úgynevezett fogkrémteszt, ami első pillantásra meghökkentő… és második pillantásra is… és a sokadikra is. A teszthez ki sem kell lépni a fürdőszobából, ráadásul olcsó és mindenki számára hozzáférhető. A teszthez egy kevés fogkrémet és vizeletet kell összekeverni. A módszer hívei szerint – és itt hangsúlyozom, hogy a hívek szerint! – terhességet jelez, ha a fogkrém megváltoztatja a színét, sőt időnként fel is habzik. Ha az illető nem terhes, akkor a fogkrém állaga és színe változatlan marad – szintén állítólag.

Bár bizarrnak tűnik ez az egész, az utóbbi időben megszaporodtak a „fogkrém terhességi teszt” kifejezésekkel történt keresések, és a Youtube-ra is egyre több videót töltenek fel arról, hogyan is kell a tesztet végezni.


Olcsó és egyre népszerűbb, de pontos is?

A gyógyszerészek arra intenek, hogy ne vegyük túlságosan komolyan a terhességi fogkrémtesztet, mert nem tekinthető megbízható módszernek a terhesség kimutatására. Azt tanácsolják, hogy ezt inkább csak valamifajta mókának tekintsük, amikor valaki arra kíváncsi, hogy terhes-e. A fogkrém pezsgését az okozza, hogy a vizeletben lévő savak reakcióba lépnek a fogkrémben lévő kalcium-karbonáttal, melynek eredményeként szén-dioxid szabadul fel. Minél savasabb a vizelet, annál erősebben habzik fel a fogkrém, és ez nem függ attól, hogy az illető terhes-e vagy sem.

A patikusok ugyanakkor emlékeztetnek arra is, hogy a jelenleg kapható professzionális terhességi tesztek – megfelelő használat esetén – 99 százalékos pontossággal mutatják ki a terhességet. A fogkrémtesztek legnagyobb veszélyét abban látják, hogy negatív eredmény esetén hamis biztonságérzetet adnak, és előfordulhat, hogy egy nem kívánt terhesség esetén későn történik meg a terhesség megbízható bizonyítása. Ezért azt javasolják, hogy ha nem jelez terhességet a fogkrém, akkor azért vásároljunk hivatalos terhességi tesztet, nehogy elkerülje a figyelmünket a terhesség, ha pedig terhességet jelez, akkor pedig azért, hogy megbízhatóan megerősítsük a terhesség tényét.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page