Anyás-Apás · 2019.06.24 10:38 · 7 perc

Terhes + vitamin = terhesvitamin

A különböző multivitaminokról már többször írtam itt az Anyavilágon, mire jók, mire nem jók, hiszen időről-időre felmerül, hogy ezekre szükség van e egyáltalán. Ami viszont nem kétséges, az az úgynevezett terhesvitaminok hasznossága, ezen belül is azok legfontosabb összetevője: a folsav.

Ígérem, hogy nem veszem sorra a terhesvitaminok hosszú összetevőlistájának minden tagját. Inkább nézzük, mennyivel tudnak többet a terhesvitaminok, mint a közönséges multivitaminok!


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Kezdjük a terhesvitaminok legfontosabb összetevőjével, a folsavval. A folsavról azt kell tudni, hogy tulajdonképpen egy vitaminról , a B-vitaminok nagy családjába tartozó B9-vitaminról van szó. A folsavat, illetve pontosabban annak természetben előforduló formáját, a folátot a zöld leveles zöldségek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben. A várandósság idején a napi folsavszükséglet 400 mikrogramm, ez azonban bizonyos körülmények között magasabb is lehet − de erről majd később, egyelőre jegyezzük meg ezt a négyszázas számot. Joggal merülhetne fel, hogy ha a folát bizonyos élelmiszerekben is benne van, pusztán ezek fogyasztásával fedezhető lehet-e a szervezet folsavszükséglete. Elvileg igen, gyakorlatilag inkább nem, mivel ezzel az a probléma, hogy senki nem tudja megmondani, hogy a foláttartalmú zöldségekből pontosan mennyit kellene fogyasztani ahhoz, hogy így a megfelelő mennyiségű folsav kerüljön be a szervezetbe. Azt biztos, hogy nagyon sokat, sokkal többet, mint amennyinek az elfogyasztása technikailag megvalósítható egyáltalán.

És végül a folsav esetében a problémát jelenthet a biológiai hasznosulás is. A biológiai hasznosulás azt jelenti, hogy a szervezetbe akár a táplálékkal, akár multivitamin formájában bevitt folsavnak vagy folátnak csak bizonyos része hasznosul, egyesek jobban, mások kevésbé. Vannak olyan formák, melyek az átlagosnál jobban hasznosulnak a szervezetben, a folsav/folát esetében ez a metafolin, melyet némelyik terhesvitamin tartalmaz.

De miért is olyan fontos a várandósok számára a folsav? A folsavról szólva itt nálunk azonnal be kell, hogy ugorjon Czeizel Endre professzor neve, akinek munkacsoportja részletesen kutatta, hogy a folsavnak milyen szerepe lehet a fejlődési rendellenességek megelőzésében. Bebizonyosodott, hogy folsav pótlásával a töredékére csökkenthető az úgynevezett velőcső-záródási zavarok előfordulása. A velőcső-záródási zavarokról röviden annyit kell tudni, hogy a magzati fejlődés folyamán először egy úgynevezett velőlemez alakul ki, majd ez záródva velőcsővé alakul, és ez a cső képezi az idegrendszer alapját. A velőcső-záródási zavar pontosan azt jelenti, amit a neve sugall: ha a velőlemez csővé záródása közben bármilyen gebasz fordul elő, akkor ez például nyitott gerinc vagy egyéb idegrendszeri fejlődési rendellenesség kialakulásához vezet.

A bevezetőben már említettem, hogy vannak esetek, amikor az ajánlott napi dózisnál nagyobb mennyiség szükséges a várandósság idején a fejlődési rendellenesség kivédésére. Ilyen szituáció például az, ha a szülőknél vagy azok családjában, illetve az anya korábbi várandósságában fordult már elő ilyen rendellenesség. Ezenkívül nagyobb folsavbevitelt tesz szükségessé a cukorbetegség, illetve az epilepszia kezelésében használt bizonyos szerek szedése.

Az alábbi videóban Czeizel professzor egy gyakori tévhitet oszlat el a terhevitaminokkal, illetve a folsavval kapcsolatban:

A D-vitamin a szervezet kalcium- és foszfátforgalmának szabályozásában vesz részt, ennek normális működése pedig elengedhetetlen a csontok, a fogak és az izmok normális fejlődéséhez és működéséhez.

D-vitaminból a napi szükséglet várandósság alatt 10 mikrogramm. Közismert tény, hogy D-vitamin napozás során is keletkezik a bőrben, ezzel azonban ugyanaz a probléma merül fel, mint a zöldségek formájában megevett foláttal, azaz hogy nem tudjuk pontosan, hogy mennyi napfényre van szükség ahhoz, hogy elegendő D-vitamin termelődjön.

D-vitamint nagy mennyiségben tartalmaznak bizonyos halak, például a makréla, a hering, a azardínia vagy a lazac, ezenkívül a tojás és a vörös húsok.

Igazolt tény az is, hogy a várandósság alatt fokozott mennyiségben van szükség vasra is, hiányában levertség, vérszegénység alakulhat ki. Vasat viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak a sovány húsok, a leveles zöldségek, az aszalt gyümölcsök és a diófélék és persze a terhesvitaminok.

Közismert a C-vitamin jótékony hatása is. A C-vitamint elsősorban sejtvédő anyagként tartják számon, mely nagy mennyiségben megtalálható a narancsban, a paprikában, az eperben, az áfonyában, a brokkoliban, a kelbimbóban és – talán meglepő módon − a burgonyában is.

A terhesvitaminok ezen kívül még számtalan összetevőt tartalmaznak különböző mennyiségben. Ami azt a kérdést illeti, hogy szükség van-e terhesvitaminok szedésére, ezzel kapcsolatban csak a multivitaminokról korábban írt posztjaimból idézhetem saját magamat. Egy ideális világban nem lenne szükség multivitaminok szedésére, hiszen az egészséges, megfelelő összetételű táplálék tartalmazza az összes anyagot, melyre a szervezetnek – plusz várandósságban a babának − szüksége van. Mivel azonban nem élünk ideális világban, nem táplálkozunk egészségesen, nem mozgunk eleget, sok zsíros és értéktelen kaját eszünk, ezért a multivitaminok jó választást jelenthetnek a vitaminok és ásványi anyagok bevitelére.

És mivel a poszt a terhesvitaminokról szól, még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy a terhesvitaminok legértékesebb összetevője a folsav, illetve ennek valamilyen formája.

Ja, és még valami. ha nem számítjuk azokat az eltökélt babatervezőket, akik már az aktuális menstruáció előtt elrohannak a patikába terhességi tesztért, hogy hátha most… egy átlagnőben először akkor merül fel a várandósság gyanúja, amikor kimarad a vérzése. Gondoljunk bele, hogy a terhesség ekkor már létrejött, halad a maga útján, megkezdődött a megtermékenyített petesejt embrióvá, majd magzattá alakulása, elkezdtek alakulgatni a szervek, szervrendszerek. Ezért fontos, hogy a terhesvitamint ne csak akkor kezdd szedni, amikor két csík jelenik meg a teszten, hanem már jóval előtte, amikor még csak tervezgetitek a babát.

#terhesség #várandósság #terhesvitamin #folsav

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük