top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

Tejben fĂŒrdƑ vĂĄrandĂłsok – egy (nem is olyan) Ășj fotóƑrĂŒletrƑl

Megszokhattuk mĂĄr, hogy a vĂĄrandĂłsok Ă©s a kisgyerekes szĂŒlƑk kĂŒlönleges piac a kĂŒlönfĂ©le szolgĂĄltatĂłk szĂĄmĂĄra, akik – kĂŒlönösen az elsƑ terhessĂ©g Ă©s elsƑ gyerek alkalmĂĄval – sok olyasmi megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra rĂĄ tudjĂĄk venni a szĂŒlƑket, amire jĂłzan Ă©sszel nemet mondanĂĄnak. Itt vannak pĂ©ldĂĄul a tejben fĂŒrdƑs terhesfotĂłk.


Kinek jut eszébe nagy hassal egy kåd tejnek låtszó löttyben fotóztatni magåt?

 

Ha a Google keresƑjĂ©ben rĂĄkeresĂŒnk a „milk bath maternity photo” kifejezĂ©sekre, mĂĄris egy sor fotĂłban gyönyörködhetĂŒnk, melyekrƑl elsƑ pillantĂĄsra lĂĄtszik, hogy nagyjĂĄbĂłl egy kaptafĂĄra kĂ©szĂŒlnek: egy vĂĄrandĂłs nƑ fekszik egy kĂĄdnyi fehĂ©r folyadĂ©kban, mely a tejet hivatott imitĂĄlni, csipkĂ©s ruhĂĄban, csinos alsĂłnemƱben vagy ruha nĂ©lkĂŒl, körbeszĂłrva virĂĄgokkal. A fotĂł többi eleme opcionĂĄlis, szerepelhet rajta a nagyobb tesĂł, illetve bĂĄrmi vagy bĂĄrki, amit a vĂĄrandĂłs fontosnak tart megörökĂ­teni. A tejben fĂŒrdƑs fotĂłkat szĂĄmos hivatĂĄsos fĂ©nykĂ©pĂ©sz kĂ­nĂĄlja, de szĂĄmos netes fĂłrum is fellelhetƑ, ahol tanĂĄcsokat adnak, hogyan kĂ©szĂ­thet bĂĄrki ilyen fotĂłkat könnyen-gyorsan hĂĄzilag is.


De miĂ©rt Ă©ppen tejfĂŒrdƑben?

Ez a tĂ­pusĂș fotĂł körĂŒlbelĂŒl mĂĄsfĂ©l Ă©ve jött divatba, hogy azĂłta is töretlenĂŒl hĂłdĂ­tson. Az nyilvĂĄnvalĂł, hogy ezek a fĂ©nykĂ©pek nem elsƑsorban a csalĂĄdi album szĂĄmĂĄra, hanem a netes közössĂ©gi oldalakra kĂ©szĂŒlnek, hiszen a Facebookot, az Instagramot vagy akĂĄr a Pinterestet elĂĄrasztottĂĄk ezek a tejes-virĂĄgos-csipkĂ©s fotĂłk.

Az egyik „elsƑ fecskĂ©t” e tĂ©mĂĄban valĂłszĂ­nƱleg egy Neva Michelle Santiago nevƱ fotĂłs kĂ©szĂ­tette egy Keturah Antongiorgi nevƱ vĂĄrandĂłs nƑrƑl 2016-ban, bĂĄr Ƒ is elismerte, hogy az ötletet a netrƑl leste el – ez valĂłszĂ­nƱleg igaz is lehet, hiszen visszakeresve mĂĄr 2015-bƑl, sƑt 2014-bƑl is vannak hasonlĂł fĂ©nykĂ©pek a vilĂĄghĂĄlĂłn. SƑt ha elvonatkoztatunk a terhessĂ©gtƑl, Whoopi GoldbergrƑl mĂĄr 1984-ben kĂ©szĂ­tett egy tejfĂŒrdƑs fotĂłt Annie Leibovitz. SƑt Claudette Colbert is megfĂŒrdött egy kĂĄd tejben az „A kereszt jele” cĂ­mƱ filmben, mely nem kevesebb, mint 86 Ă©vvel ezelƑtt, 1932-ben kĂ©szĂŒlt.

Neva Michelle Santiago fotója mindenesetre szélvészként szåguldott végig a neten és azóta is hódító divatot teremtett.

A mĂ©diĂĄban egy Daisy Beatty nevƱ fotogrĂĄfus nyilatkozott errƑl a fotĂłtrendrƑl: „A tejfĂŒrdƑbe merĂŒlƑ vĂĄrandĂłsokrĂłl kĂ©szĂŒlt fotĂłk az utĂłbbi nĂ©hĂĄny Ă©vben vĂĄltak igen nĂ©pszerƱvĂ©, bĂĄr a tejben fĂŒrdĂ©s ennĂ©l jĂłval rĂ©gebbi mĂșltra tekint vissza. A legenda szerint mĂĄr KleopĂĄtra kirĂĄlynƑ is tejben fĂŒrdött az Ăłkori Egyiptomban. A tej kivĂĄlĂłan hidratĂĄlja a bƑrt, olyannyira, hogy manapsĂĄg szĂĄmos Ă©lmĂ©nyfĂŒrdƑ szolgĂĄltatĂĄsĂĄban szerepel.”


KleopĂĄtra legendĂĄja

Úgy hĂ­rlik, hogy a legendĂĄs egyiptomi kirĂĄlynƑnek kĂŒlönös szĂ©psĂ©gĂĄpolĂĄsi szokĂĄsai volta, ezek közĂ© tartozik a tejben fĂŒrdĂ©s is. Ez utĂłbbi titka a szamĂĄrtej volt, melyhez ĂĄllĂ­tĂłlag több szĂĄz szamĂĄr ĂĄllt mindig kĂ©szenlĂ©tbe, ha a kirĂĄlynƑnek fĂŒrdeni tĂĄmadna kedve. A törtĂ©netĂ­rĂĄs szerint a kirĂĄlynƑ nemcsak fĂŒrdĂ©shez hasznĂĄlta a szamĂĄrtejet, hanem pĂ©ldĂĄul arcpakolĂĄst is kĂ©szĂ­tett belƑle. MiutĂĄn megmĂĄrtĂłzott a tejben, rĂłzsaszirmokkal borĂ­totta testĂ©t, hogy ne csak tiszta, hanem illatos is legyen.

Van még kérdés, honnan szårmazik a tejes-rózsaszirmos terhesfotók ötlete?

A modern tudomĂĄny egyĂ©bkĂ©nt igazolta, hogy nem pusztĂĄn hiedelem a tej jĂłtĂ©kony hatĂĄsa a bƑrre, hiszen szĂĄmos kedvezƑ hatĂĄsĂș összetevƑt azonosĂ­tottak – ha nem is konkrĂ©tan a szamĂĄrtejben, hanem ĂĄltalĂĄban a tejben.


Az emberek valami szokatlant akarnak

„Azt hiszem, sokan azĂ©rt kĂ©rik ezeket a beĂĄllĂ­tĂĄsokat, mert valami olyasmit akarnak, ami eltĂ©r a megszokott, hagyomĂĄnyos terhesfotĂłktĂłl. Ezen kĂ­vĂŒl vonzza Ƒket, hogy ezek a fĂ©nykĂ©pek valami vĂ©gtelenĂŒl bĂ©kĂ©s, relaxĂĄlĂł atmoszfĂ©rĂĄt sugallnak. Úgy lĂĄtom, hogy mint minden divatƑrĂŒlet, ez is egyszer tetƑzik, majd fokozatosan kimegy a divatbĂłl. EgyelƑre azonban rettentƑen Ă©lvezem, ha ilyen fotĂłsorozatokat kĂ©szĂ­thetek” – mondta a mĂĄr emlĂ­tett fotogrĂĄfus, Neva Michelle Santiago.

VĂ©gĂŒl nĂ©zegess tejes-virĂĄgszirmos terhesfotĂłkat a lenti galĂ©riĂĄra kattintva!


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page