Anyás-Apás · 2018.05.26 13:25 · 5 perc

Tejben fürdő várandósok – egy (nem is olyan) új fotóőrületről

Megszokhattuk már, hogy a várandósok és a kisgyerekes szülők különleges piac a különféle szolgáltatók számára, akik – különösen az első terhesség és első gyerek alkalmával – sok olyasmi megvásárlására rá tudják venni a szülőket, amire józan ésszel nemet mondanának. Itt vannak például a tejben fürdős terhesfotók.

Kinek jut eszébe nagy hassal egy kád tejnek látszó löttyben fotóztatni magát?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ha a Google keresőjében rákeresünk a „milk bath maternity photo” kifejezésekre, máris egy sor fotóban gyönyörködhetünk, melyekről első pillantásra látszik, hogy nagyjából egy kaptafára készülnek: egy várandós nő fekszik egy kádnyi fehér folyadékban, mely a tejet hivatott imitálni, csipkés ruhában, csinos alsóneműben vagy ruha nélkül, körbeszórva virágokkal. A fotó többi eleme opcionális, szerepelhet rajta a nagyobb tesó, illetve bármi vagy bárki, amit a várandós fontosnak tart megörökíteni. A tejben fürdős fotókat számos hivatásos fényképész kínálja, de számos netes fórum is fellelhető, ahol tanácsokat adnak, hogyan készíthet bárki ilyen fotókat könnyen-gyorsan házilag is.

De miért éppen tejfürdőben?

Ez a típusú fotó körülbelül másfél éve jött divatba, hogy azóta is töretlenül hódítson. Az nyilvánvaló, hogy ezek a fényképek nem elsősorban a családi album számára, hanem a netes közösségi oldalakra készülnek, hiszen a Facebookot, az Instagramot vagy akár a Pinterestet elárasztották ezek a tejes-virágos-csipkés fotók.

Az egyik „első fecskét” e témában valószínűleg egy Neva Michelle Santiago nevű fotós készítette egy Keturah Antongiorgi nevű várandós nőről 2016-ban, bár ő is elismerte, hogy az ötletet a netről leste el – ez valószínűleg igaz is lehet, hiszen visszakeresve már 2015-ből, sőt 2014-ből is vannak hasonló fényképek a világhálón. Sőt ha elvonatkoztatunk a terhességtől, Whoopi Goldbergről már 1984-ben készített egy tejfürdős fotót Annie Leibovitz. Sőt Claudette Colbert is megfürdött egy kád tejben az „A kereszt jele” című filmben, mely nem kevesebb, mint 86 évvel ezelőtt, 1932-ben készült.

Neva Michelle Santiago fotója mindenesetre szélvészként száguldott végig a neten és azóta is hódító divatot teremtett.

A médiában egy Daisy Beatty nevű fotográfus nyilatkozott erről a fotótrendről: „A tejfürdőbe merülő várandósokról készült fotók az utóbbi néhány évben váltak igen népszerűvé, bár a tejben fürdés ennél jóval régebbi múltra tekint vissza. A legenda szerint már Kleopátra királynő is tejben fürdött az ókori Egyiptomban. A tej kiválóan hidratálja a bőrt, olyannyira, hogy manapság számos élményfürdő szolgáltatásában szerepel.”

Kleopátra legendája

Úgy hírlik, hogy a legendás egyiptomi királynőnek különös szépségápolási szokásai volta, ezek közé tartozik a tejben fürdés is. Ez utóbbi titka a szamártej volt, melyhez állítólag több száz szamár állt mindig készenlétbe, ha a királynőnek fürdeni támadna kedve. A történetírás szerint a királynő nemcsak fürdéshez használta a szamártejet, hanem például arcpakolást is készített belőle. Miután megmártózott a tejben, rózsaszirmokkal borította testét, hogy ne csak tiszta, hanem illatos is legyen.

Van még kérdés, honnan származik a tejes-rózsaszirmos terhesfotók ötlete?

A modern tudomány egyébként igazolta, hogy nem pusztán hiedelem a tej jótékony hatása a bőrre, hiszen számos kedvező hatású összetevőt azonosítottak – ha nem is konkrétan a szamártejben, hanem általában a tejben.

Az emberek valami szokatlant akarnak

„Azt hiszem, sokan azért kérik ezeket a beállításokat, mert valami olyasmit akarnak, ami eltér a megszokott, hagyományos terhesfotóktól. Ezen kívül vonzza őket, hogy ezek a fényképek valami végtelenül békés, relaxáló atmoszférát sugallnak. Úgy látom, hogy mint minden divatőrület, ez is egyszer tetőzik, majd fokozatosan kimegy a divatból. Egyelőre azonban rettentően élvezem, ha ilyen fotósorozatokat készíthetek” – mondta a már említett fotográfus, Neva Michelle Santiago.

Végül nézegess tejes-virágszirmos terhesfotókat a lenti galériára kattintva!

#terhesfotó #tej #kleopátra #terhesség #várandósság

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük