top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tehetsz róla? Tehetsz ellene?

Bűnmegelőzési videó borzolja pár napja a kedélyeket. A pécsi rendőrség új bűnmegelőzési videóiban három prevenciós spotot mutatott be „A biztonságosabb Pécsért" elnevezésű bűnmegelőzési projekt záró rendezvényén Pécsett. A mottó: „Tehetsz róla, tehetsz ellene".


Az első videóban tini lányok készülnek egy buliba, vodkás üveget nyalogatnak, és miniszoknyát húznak. A második videóban a bulit láthatjuk, ahol sok rövidet isznak, és önfeledten táncolnak. A harmadik videóban a lányok fiúk ölében láthatók, majd egy lány egyedül marad, és megtörténik a baj. A spotokat például itt nézheted meg.

 

A rendezvényen a felszólalásokat követően bemutatták a „Selfie” című prevenciós kisfilmet, majd három bűnmegelőzési spotot is megtekinthették a jelenlévők, melyek elkészítésében Dévényi Ildikó, Stubendek Katalin és Lipics Zsolt ismert pécsi színművészek, valamint Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista, „Pécs arca” voltak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság segítségére.

Ha jól körülnéz az ember a neten, a legáltalánosabb vélemény a kisfilmekről, hogy színtiszta áldozathibáztatás.

Néhány vélemény (a források olyanok, amilyenek, nem tehetek róla, hogy a Tudományos Akadémia nem írt róla, ez van):

„A lányok tehetnek róla, ha megerőszakolják őket, és tehetnek ellene - ezt az üzenetet próbálja átadni a rendőrség három új prevenciós videóban.” (HVG)

„Agyzsibbasztó, áldozat-és nőellenes kampányvideóval rukkolt elő a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, amely azt sugallja, hogy az erőszakról az áldozat is tehet. Ennél kártékonyabban nem is lehetne hozzányúlni a nemi erőszak témájához.” (Index - Dívány)

„Mindegyik videó végén meghallgathatjuk a tanulságot, miszerint ha nem ilyen kihívóak, nem isznak ennyit, és nem táncikálnak miniszoknyában, akkor semmi baj nem történt volna. Arról egy szó sem esik, hogy a pszichopata nemi erőszaktevő esetleg az egész sztoriban sokkal nagyobb probléma, mint a miniszoknya és a pálinka.” (nlcafé)

„Közfelháborodást keltő prevenciós videót tett közzé a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban, mellyel a szexuális erőszak potenciális veszélyére hívja fel a fiatalok figyelmét. A szerencsétlenül megválasztott "Tehetsz róla, tehetsz ellene" szlogennel kísért felvételt a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) civil szervezet is bírálja, emellett online petíció is indult, mely hangsúlyozza: minden esetben az elkövető felelős a bűnért, nem pedig az áldozat.” (Pécsi Stop)

„Ez a kisfilm ugyanis nem az elkövetőről, vagy a potenciális elkövetőnek szól. Ez az áldozatokról, a potenciális áldozatoknak szól. Nekik üzeni a rendőrség, hogy tehetnek róla. A magyar rendőrség tulajdonképpen az áldozatoktól várja, hogy változtassanak a viselkedésükön, a lányoknak üzennek, hogy mi a helyes, és nem pedig a fiúknak, hogy mi nem az.” (Kisalföld)

„Lányos apaként, férjként – és egyébként „egyszerű” férfiként is – ökölbe szorult a kezem, amikor megláttam a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság netes oktatóvideóit. Amelyekben azt sugallják (nem is sugallják, hanem kimondják), hogy a nemi erőszakról az áldozat is tehet. Tehetsz róla? Ez olyan üzenet, amellyel egyszerűen nem lehet egyetérteni. Mindezek alapján, ha egy nő végigvonul a strandon bikiniben – az aztán a kihívó öltözet! –, és esetleg megivott pár koktélt, vigyázzon magára, nehogy a bokorba vonszolják?” (Metropol)

És a másik oldal:

„Maradjunk annyiban, hogy a baranyai zsaruk figyelemfelhívó klipjei: jók.” (Pécsi újság)

És egy köztes vélemény:

„Tegyük fel, hogy van egy lányod. Vagy egy kishúgod. És tegyük fel, hogy van valami, amit elmondhatsz neki arról, hogyan tudja jelentősen csökkenteni annak esélyét, hogy életében valamikor szexuális erőszak áldozatául essen. Elmondanád neki?

Én igen. És el is fogom mondani, ha a lányom abba a korba ér, amikor ez már fontos számára. El fogom neki mondani, hogy ha egy buliban részegre issza magát, akkor ezzel csak növeli a veszélyt. Mindenfajta veszélyt. El fogom mondani, hogy az alkohol rontja az ítélőképességet, lassítja a reflexeket, és drámaian csökkenti a képességet a kockázat felmérésére és a menekülésre.

El fogom neki mondani, hogy vannak a világban alantas férfiak, ördögi alakok, akik nem gondolkodnak egy percig se, hogy kihasználják-e azt az előnyt, amit egy lány részegsége kínál nekik. El fogom neki mondani, hogy kristálytiszta összefüggés áll fenn az alkohol és a nemi erőszak között, mind az elkövető, mind az áldozat részéről.

Azt kérdezed, hogy megtanítom-e majd a fiaimat is erre az összefüggésre? Egészen biztosan. Elmagyarázom nekik, hogy a részegség megakadályozza őket abban, hogy jó döntéseket hozzanak – abban, hogy autóba ülnek-e, belemennek-e egy verekedésbe vagy lefekszenek-e valakivel.

Számomra ez a józan ész kategóriája, része a szülői felelősségnek. Ugyanaz, amikor figyelmeztetem a gyerekeket, hogy be kell kapcsolni az autóban a biztonsági övet, tűző napban naptejet kell használni vagy a járdáról való lelépés előtt mindkét irányban körül kell nézni.”

Nos, áldozathibáztatás? Vagy ez is csak olyan, mint az oktatófilmek arról, hogy ne tedd fel a Facebookra, hogy mikor utazol a Bahamákra, vagy ne hagyd a slusszkulcsot a járó autóban?

Szerinted?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page