top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Te mosod vagy szopod a gyerek cumiját?

Egy felmérés szerint a szülők jelentős része úgy „tisztítja meg” a gyerek földre esett cumiját, hogy gondosan leszopogatja azt. Egy érdekes kutatás szerint ennek a szokásnak plusz haszna is van azon túl, hogy nem marad koszos a cumi.


E gyerekek között ritkábbak az allergiás megbetegedések. Te mosod vagy szopod a gyerek cumiját?

 

Egy felmérésben 128 anyát kérdeztek meg arról, mit tesznek, ha a baba cumija a földre esik. A megkérdezettek 12 százaléka, azaz minden 8-9. anya ismerte el, hogy ilyenkor nem megmossa, hanem csak úgy egyszerűen leszopja a gyerek cumiját. Az találták, hogy alacsonyabb egy antitest, az úgynevezett IgE szintje azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja nem mos, hanem szop az ilyen „cumibaleseteknél”.


Miért van ennek jelentősége?

Az IgE egyfajta ellenanyag, melyet az immunrendszerünk termel akkor, ha kórokozók (baktériumok vagy vírusok) fertőzéssel fenyegetik a szervezetünket. Ahhoz, hogy megfelelően védve legyünk ezekkel a kórokozókkal szemben, bizonyos szinten állandóan jelen kell lennie testünkben az IgE nevű ellenanyagnak, ha azonban túl nagy mennyiségben van jelen, akkor ez allergiás megbetegedésekre hajlamosíthat. Az idézett vizsgálatban azt találták, hogy alacsonyabb azoknak a gyerekeknek az IgE-szintje, akiknek szülei rendszeresen úgy tisztítják a cumit, hogy leszopják azt, ezzel a szájukban lévő mikroorganizmusokat átjuttatva a baba szervezetébe.


Értelmezhető-e ez úgy, hogy e gyerekek között ritkábbak az allergiás betegségek?

A Kidspot oldal egy klinikai immunológus professzor, John Zeiglert kérte fel arra, hogy választ adjon a fenti kérdésre. „A jelenség az úgynevezett „higiénia hipotézissel” lehet magyarázható, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett „piszkos” környezetben nevelkedő gyermekek között ritkább az allergia – a dolog szépséghibája, hogy egyelőre senki nem tudja pontosan, hogy ez miként véd az allergiás megbetegedésekkel szemben. Megfigyelték például, hogy a farmon élő családokban kevesebb az asztmás gyerek. Ennek hátterében feltételezik az állatok bélrendszerében élő és onnan a levegővel a gyermekek szervezetébe jutó mikróbák hatását, de ez a hipotézis is bizonyításra szorul a későbbiekben” – mondja a professzor, aki arra is figyelmeztet, hogy a szilárd táplálékra szoktatás előtt továbbra is szükséges minden olyan tárgyat fertőtleníteni, mely szoros kapcsolatba kerül a babával, mivel abban az időszakban még nem teljesen fejlett a baba immunrendszere. És e tárgyak közé sorolta a cumisüvegeken kívül a cumikat is.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page