top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Te min vitatkozol a gyerekkel? Hányszor? És hány percig?

Gyerek és szülő között vita gyakorlatilag bármikor kirobbanhat. Mégis van néhány jellegzetes frontvonal, mely mentén gyakrabban egymásnak feszülnek a felek. Tudtad például, hogy egy átlagszülő évente több mint 2000-szer bcsátkozik vitába a gyerekével? Nálatok melyek a tipikus vitapontok?


Hogy a felmérés szerint melyek a leggyakoribb vitás kérdések, mindjárt sorolom.


 


Egy felmérésben 2000 szülőt kérdeztek meg, mindannyian 2 és 12 éves kor közötti gyereke(ke)t nevelnek. A válaszokból az derült ki, hogy a szülő-gyerek viták leginkább aköré csoportosulnak, mit akar csinálni, enni vagy inni a gyerek. No, és ezekről a témákról napi szinten kirobban valamilyen vita.

A felmérés eredményei szerint egy családban átlagosan naponta hat alkalommal van egyet nem értés a felek között – ez hetente 42, havonta pedig 182 vitát jelent. A leggyakoribb vitaforrás, hogy a gyerek nem eszi meg azt, ami a tányérján van, rögtön ezt követi az okok között a gyerekszobában uralkodó rendetlenség. A top 3-ba bekerült az a szituáció is, amikor a gyerek arra panaszkodik, hogy enne valamit, mert éhes, ugyanakkor a felajánlott összes „egészséges” ételre csak válogatósan húzza az orrát.

A szülők azonban csak a viták alig több mint feléből jönnek ki „győztesen” és 10-ből 6 anya vagy apa elismeri, hogy inkább kompromisszummal zárja le a vitát, „jobb a békesség” alapon.

„Sok szülő azt hiszi, hogy a vitát lezáró kompromisszum a legjobb módszer arra, hogy mindenki elégedett legyen” – mondja a felmérés vezetője.

Nézzünk körül a top 10-ben!

A gyerekek gyakori oka a vitára, hogy csokoládét vagy más édességet szeretnének enni ebéd vagy vacsora előtt, nem akarnak még ágyba menni, amikor a szülők szerint már ideje lenne, illetve igyekeznek elodázni azt az időt, amikor végre le kell ülni megcsinálni a házifeladatot és készülni a másnapi órákra.

A felmérésre adott válaszokból egyébként azt is kiszámították, hogy egy átlagos családi vita pontosan 8 percig tart.

Minden 10 szülő közül kilencen elismerték, hogy szoktak valamilyen jutalmat felajánlani a gyereküknek azért, hogy az azt tegye, amit a szülők várnak tőle. Ez az esetek legnagyobb részében valamilyen apró játék vagy extra zsebpénz. A gyerekkel való viták során a szülők 45 százaléka lengeti be büntetésként, hogy a gyerek nem nézhet tévét vagy nem számítógépezhet.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page