top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Te kaptál kitolási ajándékot a párodtól szülés után?

Frissítve: 2023. okt. 13.

A minap jött velem szembe egy beszélgetés a neten annak kapcsán, hogy egy nem túl ismert influenszer az Instagramon megosztotta egy porszívó képét - pontosabban csak a dobozáét - "megkésett pushpresent" felirattal. Ezt tárgyalták ki a kommentelők, én pedig csak néztem, mi a jó ég lehet az a push present. Vagyis hogy a nevéből és a beszélgetésből rögtön kiderült, hogy azt az ajándékot nevezik manapság push presentnek, amit az édesanya kap a szülés után a párjától azért, mert kihordta és megszülte a közös gyermeküket. Ja, hogy ezt így hívják?

Jól meg is oszlottak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy jár-e ajándék a szülésért, hőstett-e a terhesség és a szülés, illetve ha mindkét előbbi kérdésre igen a válasz, akkor valóban egy ilyen prózai használati tárgynak kell-e lennie az ajándéknak. Illetve kicsit távolabbra tekintve: bármilyen alkalomra illik-e háztartási gépet adni egy nőnek?

 

Először is utánanéztem, mi a pontos definíciója ennek a push presentnek. Előre bocsátom, hogy ha már létezik a jelenség és neve is van, akkor lehetne valami kevésbé illúzióromboló neve, nem utolsósorban olyan neve, ami a császáros anyukákat sem stigmatizálja és diszkriminálja hátrányosan. Nem lehetne például egyszerűen szülési ajándék? Vagy ha már mindenáron ragaszkodunk a magyarban is az angol kifejezésekhez, akkor birth present vagy delivery present?


A push present olyan ajándék, amelyet a párja ad az anyának, miután szült. Ezzel ünnepli azt az erőfeszítést, hogy a nő megszülte közös gyermeküket és egy új emberkének adott életet. A szülési ajándék (maradjunk inkább ennél) az anyuka ízléséhez igazodva sokféle lehet, bár egy felmérés szerint (erről később lesz szó) a nők leginkább az ékszert preferálják szülési ajándékként, ami maradandó és mindig emlékezteti őket életük e nagy eseményére.


A szülési ajándékozás jelensége nem új, hiszen a férfiak jelentős része már évtizedek óta ad szülés utáni ajándékot a párjának, bár kétségtelen, hogy ezt csak mostanában kezdték el push presentként emlegetni. A Google Trends 2004 óta követi az "new mom gifts" keresőszót, de a hagyomány jóval korábbra nyúlik vissza. A "push present" az elmúlt évtizedben kezdett egyre népszerűbbé válni, részben a híres anyukáknak köszönhetően, akik megosztották, mit kaptak a gyermekszülésért a prájuktól.


A már említett beszélgetésben valaki már azt sem tudta elképzelni, hogyan is megy ennek a "kitolási ajándéknak" az átadása:

"Próbálom értelmezni... Azért mert kinyomott egy gyereket, kapott egy porszívót ajándékba? A szülőszobán ezzel ösztönözte férje? Gyerünk szívem, nyomj még egyet! Nem megy, nem bírom, elfáradtam! Veszek neked egy porszívót. Már nyomok is!"

Többen nem értették, miért jár ezért egyáltalán ajándék, valaki szerint pont elég ajándék az újszülött baba. Egyesek szerint gyereket szülni önmagában hőstettnek számít, mások szerint valóban nagy teljesítmény, ugyanakkor az anyák természetes és csodálatos képessége. Megint mások arról számoltak be, hogy ők bizony kaptak ajándékot a szülés után, de többnyire valamilyen szép ékszert említettek. Abban nagyjából mindenki megegyezett, hogy használati tárgyat nehezen tudnak elképzelni szülési ajándéknak, különösen egy háztartási gépet, inkább valami szépet és maradandót, ami mindig a jeles napra emlékezteti majd őket, például egy ékszert vagy egy közös élményt. A háztartási gép ajándékozásával kapcsolatban általánosságban is viszonylag nagy volt az egyetértés abban, hogy nem igazán elegáns dolog olyan dolgot adni egy nőnek nemhogy szülési ajándékként, de még szülinapra vagy karácsonyra sem, ami a házimunkához szükséges.


Gondoltad volna, hogy a push presentről is volt már felmérés? Íme az eredmények!

Egy 2022-es felmérésben a megkérdezett 1000 anyuka több mint fele hallott már erről az ajándéktípusról, a fiatalabb anyukák sokkal inkább ismerik az ötletet: a 18-24 éves anyukák 70 százaléka hallott már róla, míg az 54 évesnél idősebbek mindössze 36 százaléka. Az is kiderült, hogy aki már hallott róla, az valószínűleg várja is.


A legtöbb anya úgy gondolja, hogy teljesen rendjén való ajándékkal megköszönni a terhességet és gyermekszülést. A 18-24 éves anyukák 82 százaléka szerint minden újdonsült anyának kellene szülési ajándékot kapnia, ezzel az 54 év feletti anyák 61 százaléka értett egyet

Ám annak ellenére, hogy azt mondják, minden újdonsült anyukát ajándékkal kellene ünnepelni, a megkérdezett anyukák 80 százaléka soha nem kért partnerétől ilyen ajándékot.


A legnépszerűbb szülési ajándékok:

- Ékszerek

- Wellness hétvége

- Ruházat, cipő vagy táska

- Bőrápolás és kozmetikumok

- Elektronika

- Lakberendezés és bútorok

- Lakberendezési cikkek, például kávéfőző vagy új ágynemű

- Egyéb, például szülés utáni segítség (bébiszitter, pénz vagy bejárónő)


Nem meglepő, hogy az ékszerek a legnépszerűbbek az ajándékok közül. Az ékszer rendkívül személyes, olyan ajándék, amelyet egy anya egy életen át fog becsben tartani. Egy maradandó emlék életének egy fontos mérföldkövéről. A kényeztetés, legyen az wellnessnap, masszázs, pedikűr vagy valami más, szintén népszerű választás. Ez az ajándék lehetőséget ad az újdonsült anyukáknak a kikapcsolódásra, amire tudják, hogy most, hogy a baba megérkezett, nem sok alkalmuk lesz.


Fotó: Freepik



bottom of page