top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Te adod neki a piát, csak egy kortyot vagy még annyit se?

Képzeljük el, hogy egy kerti partin vagytok éppen a barátaitokkal, ahová a gyerekek is elkísérték a szüleiket. Mindenki jókedvű, a felnőttek egyik italt fogyasztják a másik után, és remek a hangulat. Egyszer csak azt látod, hogy az egyik barátod éppen most kínálja meg egy doboz sörrel a tinédzser gyerekét.


A következő dolog, amire emlékszel, hogy odamegy hozzád a 15 éves fiad vagy lányod és ő is kér egyet. Mit teszel? Te is a kezébe nyomsz egy sört, megengeded, hogy belekóstoljon a te italodba, csak egy kortyot, vagy kategorikusan elutasítod a kérést?

 

Hiszen még nem igazán szeretnéd, hogy elkezdjen alkoholt fogyasztani, de azt is tudod, hogy bármit is teszel, bármennyire is tiltakozol ellene, előbb-utóbb úgyis kipróbálja. Tehát gondolkodhatsz úgy, ezt a gondolatmenetet követve, hogy akkor inkább tőled kapják, ellenőrzött körülmények között és mennyiségben, mint máshonnan. Ugyanakkor aggódsz amiatt is, hogy a jövőben nem fajul-e el nagyon gyorsan a helyzet, és hová vezet, ha már most kipróbálja az alkoholt.


A tudomány jelenlegi állása szerint akkor cselekszel a leghelyesebben, ha egyáltalán nem kínálod meg a tinédzsert alkohollal. De ha mégis, egy korty egészen biztosan kevésbé kockázatos, mint ha rögtön egy egész pohárral vagy dobozzal nyomnál a kezébe. Hiszen nem tudunk szülőként tétlenül elmenni amellett, hogy ami tilos, az rögtön kívánatosabb lesz a gyerek számára, hiszen a tiltott gyümölcs mindig édesebb. És nekünk szülőként ezzel a helyzettel valamit kezdenünk kell.


A szülők kulcsszerepet játszanak

Bármennyire is hihetetlenül hangzik számomra is, egy statisztikában azt olvastam, hogy manapság kevésbé népszerű az alkoholfogyasztás a tinédzserek körében, mint a korábbi generációkban. Ennek ellenére az alkohol még mindig előkelő helyen áll a tizenéveskori halálozás és betegségek (ezen belül sérülések, balesetek és öngyilkosság) okai között. Nekünk, szülőknek viszont kulcsszerepük van abban, hogy gyermekeink megkapják a megfelelő eszközöket és ismereteket az egészséges életmóddal kapcsolatos felelős döntések meghozatalához, hiszen nem állhatunk őrt a nap 24 órájában mellettük, nem is szólva arról, hogy nem vagyunk halhatatlanok.


Visszatérve a bevezetőben vázolt szituációra, a valóság az, hogy tényleg sok szülő kínálja meg alkohollal tizenéves gyermekét azt gondolva, hogy ez a legbiztonságosabb módja az alkoholfogyasztás kontrolljának és a mértékletes ivásra nevelésnek.


Egy ausztráliai kutatásban 13 és 19 éves koruk között minden évben ugyanazt a csoportot kérdezték meg alkoholfogyasztási szokásaikról. A kapott válaszokból úgy tűnik, hogy a későbbi mértéktelen ivás, illetve az alkohollal kapcsolatos ártalmak (például balesetek, ájulások, verekedések) és a kockázatos magatartásra vezető alkoholfogyasztás megelőzése szempontjából az jár a legkevesebb veszéllyel, a szülők semmilyen italt nem adnak kamaszgyerekeiknek. Azoknál a gyerekeknél volt a legkevésbé valószínű, hogy fiatal felnőttkorban mértéktelenül ittak, az alkoholra visszavezethető káros hatásokat tapasztalnak, illetve az alkohollal való visszaélés vagy függőség jeleiről számolnak be, akik egyáltalán nem vagy csak minimális mennyiségben jutottak szeszes italhoz 18 éves koruk előtt. Ez összhangban van a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint az alkohol 18 éves kor előtti tiltása a legjobb módja a serdülőkori mértéktelen lerészegedés, illetve az alkohol miatt fizikai, pszichés vagy szociális problémák megelőzésének.


De ahogyan korábban már szó esett róla, ez néha irreális elvárás lehet, hiszen a serdülőkor éppen a kísérletezés időszaka is. Időnként a szülők is érezhetnek nyomást arra, hogy alkohollal kínálják tinédzser gyermeküket, amikor azt látják, hogy az ismerősi, baráti körből más szülők is ezt teszik.


Milyen más lehetőségeink vannak?

A már idézett ausztrál tanulmány szerzői azt találták, hogy többet isznak azok a fiatalok, akik serdülőkorukban (14–16 évesen) már teljes adag italokat kaptak a szüleiktől, és/vagy akiket főként kortársaik láttak el alkohollal. Ők azok, akik jóval nagyobb valószínűséggel kezdtek el mértéktelenül inni, problémás alkoholfogyasztás tüneteiről számoltak be, és sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak alkohollal kapcsolatos károkat fiatal felnőttkorukban.



A kockázati tartomány közepén helyezkedtek el azok a fiatalok, akiknek serdülőkorukban csak egy-egy korty szeszes italt engedélyeztek a szüleik. Esetükben a későbbi mértéktelen ivás, illetve az ezzel kapcsolatos egészségi károsodások valószínűsége a már serdülőkorukban teljes adag italokat fogyasztó, illetve az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó társaiké között helyezkedett el.


Bár az a legbiztonságosabb, ha a szülők egyáltalán nem kínálnak alkoholt kamaszkorú gyermekeiknek, valószínűleg kevesebb kárt okoznak azzal, ha a serdülőkor elején-közepén csak egy-egy kortyot engedélyeznek, és az egész adag italok kínálását a lehető legtovább igyekeznek késleltetni.


Néhány tipp szülőknek

Íme néhány tipp kamaszgyerekek szülei számára, amelyekkel segíthetnek jó döntéseket hozni ha az alkohollal kapcsolatban:

  • Ideális esetben egyáltalán ne adj alkoholt 18 év alatti gyereknek, hiszen az a legbiztonságosabb, ha minél tovább vár az alkoholfogyasztás megkezdésével.

  • Ha mégis megengeded, hogy egy-egy kortyot megkóstoljon, azt mindig felügyelet mellett tegye, például otthon.

  • Ismerd meg kamaszgyereket barátait, mindig tudd, hogy kivel és hová mennek szórakozni. Követeld meg, hogy mindig jelezzék, ha a megbeszéltnél később érnek haza.

  • Állítsatok fel néhány „alkoholspecifikus” szabályt, például azt, hogy nem fogadhat el alkoholt a barátaitól, illetve csak szülő vagy más felnőtt felügyeletében ihat szeszes italt.

  • Korlátozd otthon az alkoholhoz való hozzáférést, például tartsd a szeszes italok üvegét zárt szekrényben, illetve ne tarts túl sok alkoholos italt a hűtőben.

  • Mutass pozitív mintát az alkoholfogyasztás terén is, mind a mértékletes alkoholfogyasztásra elfogadott alkalmakat, mind az elfogyasztott alkohol mennyiségét illetően.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page