top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Tavaly ilyenkor megfogadtam, hogy lesz egy „jó” válásom

Az év utolsó napja van, holnap pedig az újévi fogadalmak napja. Már legalábbis azoknak, akik tesznek újévi fogadalmakat, mert sokan úgy vannak vele, hogy az újévi fogadalmaknak semmi értelmük. Leginkább azért, mert soha nem tartjuk be őket.



Olvasónk arról ír, hogy a tavalyi újévi fogadalma „csak” annyi volt, hogy „jól” fog elválni.

 

Nem vagyok az újévi fogadalmak híve. De tavaly megfogadtam magamnak, hogy 2023 lesz a „jó válás” éve.


Emlékszem, hogy szomorúan gondoltam arra a pillanatra, amikor ez megtörténik. Hogyan reagálnának a gyerekek? Hogyan alakulni a viszonyunk a leendő exemmel? Elképzeltem, milyen érzés lesz. Megkönnyebbülés és bánat – a nővérem megszámlálhatatlanul sokszor hallotta tőlem ezeket a szavakat a férjemmel való különköltözésünk idején.


Az év vége általában arra sarkall bennünket, hogy visszatekintsünk, elgondolkodjunk és átgondoljuk, mi vár ránk. Egy hozzám hasonló, nemrég elvált anya számára ez egy bánattal és optimizmussal egyaránt fűszerezett utazás volt. Mert egy házasság lezárása nem pusztán a papírok aláírásáról szól: ez egy érzelmi labirintus, egy közös élet szétszálazásának folyamata, amelyet a közös örömök, a legboldogabb emlékek, a közösen megvalósított és az összetört álmok.


És mindezek közepette elkerülhetetlen az önvizsgálat fájdalma, amely a jogi kérdéseken túl az érzelmi gyógyulás mélységeibe is belemerül. Mit tehettem volna másképp? Hogyan tehettünk volna többet? Mi lesz a dolgok menete a férfi nélkül, aki 17 éven át rendíthetetlen érzelmi támaszom volt?


Az elhatározásom, hogy „jó válást” akarok, nem arról szólt, hogy eltöröljem a fájdalmat vagy úgy tegyek, mintha minden rendben lenne. Arról szólt, hogy a lányaink érdekében olyan különválásra törekedtem, amely nem ontja magából az ellenségeskedést a jövőre nézve.


Előre tekintve, az új év a friss kezdet és az újrakezdés ígéretével hívogat. Számomra ez arról szól, hogy elfogadjuk az élet átmeneteinek keserédes szépségét, hogy a kihívások közepette a pozitívumokra koncentráljunk. Nagyon sok hibát követtem el 2023-ban, de a jó válásban való reménykedés nem tartozott ezek közé.


Edit

Fotó: Shutterstock


0 hozzászólás
bottom of page