top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Túlélési tippek hőségriadó esetére kisgyerekeseknek – hogy ne folyjon ki az agyunk

Ismét rekord magasságokba szökött a hőmérő higanyszála. Élni azonban kell, ügyeket intézni, bevásárolni szintén kell, akkor is, ha mindezt kis- vagy nagyobb gyerekekkel nehezítve kell megoldani. Tippek, tanácsok következnek, hogy senki ne legyen beteg attól, hogy nyáron bizony meleg, sőt hőség van.


Mert a hőség mindenkit megvisel, a gyerekekre azonban különösen veszélyes és annál veszélyesebb, minél kisebb gyerekről van szó. Kezdjük talán azzal, miért van ez így.

 

Ennek az az oka, hogy a kisgyerekek, csecsemők hő- és folyadékháztartása még nagyon labilis: kevésbé tudnak alkalmazkodni az extrém hőmérsékleti viszonyokhoz, folyadékhiányos állapotban pedig − élettani okok miatt − könnyebben és gyorsabban kiszáradnak, mint a felnőttek. Éppen ezért fontos, hogy betartsunk bizonyos alapszabályokat. Mert a hőség nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a családi szórakozásról, együttlétről, és hát persze vannak nemszeretem kötelezettségek, intézni- és bevásárolnivalók is a világon.


A Nap járása köré szervezzük a napot!

Ez így furcsának tűnhet, de mindössze arról van szó, hogy ha kisgyerekkel akarunk vagy vagyunk kénytelen kimozdulni, akkor ezeket az alkalmakat mindig azokra az időszakokra időzítsük, amikor még vagy már kevésbé van meleg. Ez pedig értelemszerűen a kora reggeli és a késő délutáni−esti órákat jelenti. Az amerikai gyermekgyógyász társaság ajánlása szerint délelőtt 10:00 és délután 4:00 óra között − ha csak lehet − ne menjünk kisgyerekkel a szabadba. És ez a szabály nemcsak a dolgos hétköznapokon, hanem a nyaralások idején is érvényes!

Napvédő készítményeket a család minden tagjának!

Erről már milliószor volt szó itt az Anyavilágon is – annál is inkább, mert vannak felmérések arról, hogy a szülők jelentős része még életében nem kente be fényvédő krémmel a gyerekét, de akik igen, azok sem mindig rendeltetésszerűen használják ezeket a készítményeket.

Lehetőleg nagy faktorszámú naptejeket ajánlanak kisgyerekesek számára a legforróbb időszakokban. Vannak a napvédő készítményeknek használati szabályai is, melyekkel nem mindenki van tisztában. Fontos például, hogy indulás előtt már 10-15-20 perccel használjuk a készítményeket, hogy a hatóanyagoknak legyen idejük a bőrbe szívódni. Sokan azt sem tudják, hogy ezek a naptejek a bőrről idővel lekopnak, az izzadsággal lemosódnak, ezért három-négy óránként újra kell kenni magunkat és a gyerekeket, és ez fokozottan érvényes akkor, ha a gyerek vízbe megy.


Ne használjunk plédeket árnyékolásra!

A szülők természetes törekvése, hogy igyekeznek a babát a nap ellen védeni, aminek gyakori módja, hogy a babakocsira egy plédet terítenek. Ez azonban veszélyes gyakorlat, mert egyrészt a viszonylag zárt térben meglepően gyorsan meg tud emelkedni a hőmérséklet akár veszélyes magasságokba, másrészt a szellőzés sem biztosított. Egy svéd újság egy kísérletet végzett, melynek során 22 Celsius-fokos külső hőmérséklet mellett egy takaróval fedték le a babakocsit, melynek belsejében a hőmérséklet körülbelül fél óra alatt 34 Celsius-fokra emelkedett.

Ehelyett például jó megoldást jelenthetnek a babakocsi tartozékaként árusított napernyők, ezeket értelemszerűen mindig a megfelelő irányba fordítva. Gyakran látom magam is, hogy a babakocsin van napernyő, azt a szülők is nyitják, ám amikor menet közben fordulnak, nem gondoskodnak arról, hogy a napernyőt is a Nap állásához igazítsák.

És azt ugye mondanom sem kell, hogy parkoló autóban nem hagyunk gyereket rövid időre és résnyire nyitott ablakkal sem???


Gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről!

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint hat hónaposnál fiatalabb gyerekeknél nem szükséges víz adása a szoptatás mellett, de ennél nagyobb gyerekeknek már gyakran kínáljuk a vizet a forró napokon. Amennyiben a baba tápszert kap, a legforróbb nyári napokon szükség lehet arra, hogy gyakrabban kínáljuk őket, és ugyanez vonatkozik a szoptatási alkalmak sűrítésére is.


A klímaberendezés azért van, hogy használjuk!

Ha van, akkor természetesen használjuk a légkondicionálót is a benti hőmérséklet elviselhetőbbé tételére. Ezzel kapcsolatban azonban fontos tudni, hogy a szoba hőmérsékletét még akkor sem szabad 20 fokra hűteni, ha kint tombol a hőség. Általában azt szokták javasolni, hogy a kinti hőmérsékletnél kb. 5-6 fokkal alacsonyabbra állítsuk a klímaberendezést termosztátját, a külső és belső hőmérséklet között ennél nagyobb különbség nem ajánlatos.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page