Anyás-Apás · 2018.10.27 13:39 · 6 perc

Tíz kérdés, melyet féltél feltenni a várandósságod alatt

Egy csomó olyan kérdés van, mely sokunk fejében megfogalmazódik, mégis szégyelljük feltenni. Mert attól félünk, hogy butának látszunk, esetleg rossz szülőnek, vagy egyszerűen kényelmetlennek érezzük a témát. A Mothercare oldal most egy felmérést készített, melyben ezekre a sokakat érdeklő, mégis agyonhallgatott kérdésekre is kitért.

A felmérés legfőbb tanulsága, hogy semmi baj nincs veled, a fejedben lévő kérdések mások fejében is megmerültek már.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

„Károsodhat-e a baba, ha a várandósság alatt is szexelünk?” – ez is egy kérdés a sok közül, melyek sok várandós fejében megfordulnak, mégis nagyon ritka az a kismama, aki ezt a kérdést fel is teszi, pláne valaki hozzáértőnek. A Mothercare weboldal felmérésében 2000 szülőt kérdeztek meg. Ebből kiderült például, hogy a résztvevők mindössze 29 százaléka érzi azt, hogy rossz szülőnek tűnne attól, hogy a fejében lévő összes kérdést meg is fogalmazza. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy ezekre a „ciki” kérdésekre a neten keressük meg a választ, amit az érintettek valószínűleg meg is tesznek, hiszen a megkérdezettek több mint egyharmada úgy látja, hogy ezekre a kérdésekre egymásnak ellentmondó információk találhatók meg a világhálón.

A kérdések agyonhallgatásának leggyakoribb oka a szégyenkezés és feszengés, míg a második leggyakoribb ok, hogy attól félnek, hogy úgy tűnnek majd fel a környezetük szemében, mint akik nem rendelkeznek a szükséges ismeretekkel a terhességről és a szülésről.

Akkor most jöjjön a top 10 kérdés, melyet a legtöbben félnek feltenni a terhességük alatt. Nyilvánvaló, hogy vannak köztük olyanok is, melyek olvastán talán nem értjük, hogy ez miért kérdés egyáltalán, illetve hogy ha már kérdés, akkor miért félnek sokan választ keresni rá. De ne feledjük, hogy nem vagyunk egyformák, és ami nekünk kézenfekvő, az másnak nem biztos, hogy az, amelyik kérdést mi bátran feltesszük, azt más mélyen magába rejti azt gondolván, hogy ez egyesegyedül csak számára kérdés a kerek világon.

Károsíthatja-e a várandósság alatti szex a magzatot?

A válaszadók 29 százalékát érdekelte volna ez a kérdés, mégsem merte megkérdezni (azok arányát, akik számára az adott kérdés kényelmetlen volt, a továbbiakban csak egy számmal jelölöm majd) Egyébként nem, nem károsítja.

Előfordulhat-e, hogy a szülés alatt bekakilok? (25%)

Igen, előfordulhat. Ennek az az oka, hogy a megszülető baba feje nyomást gyakorol a bélrendszer alsó szakaszára a végbélre, és onnan székletet préselhet ki.

Hallja-e a magzat a külvilágban folyó beszélgetést? (19%)

A magzat valamikor a terhesség 23. és 27. het között kezd hallani, és a hangingerekre mozgással reagál is. Több kutatás is foglalkozott azzal, hogy a zenehallgatás miként befolyásolja a magzat viselkedését és későbbi fejlődését.

Hogyan változik a nemi vágy a szülés után? (17%)

Ez egyénenként változhat. Sokan azt mondják, hogy a gyerek születése után lett igazi a szex, az esetek többségében azonban csökken a házasélet iránti vágy, különösen közvetlenül a szülés után.

Ugyanolyan vonzónak talál-e majd a társam a szülés után, mint előtte? (14%)

Erre is azt lehet mondani, hogy nincs általános szabály, hiszen mindenki másként reagál arra a kétségtelen stresszhelyzetre, amit a szülővé válás jelent. A probléma áthidalására azt tanácsolják a szakértők, hogy a pár igyekezzen minél több minőségi időt tölteni kettesben, akár csak egy éjszakára is úgy, hogy valaki más gondjaira bízzák a babát.

Válogatós lesz-e a babám? (10%)

Ahogyan a felnőtteknek, úgy már a babáknak is vannak preferenciáik az ízek és az ételek terén, ezért lesznek olyan ételek, melyeket szívesebben elfogadnak, mint másokat. Kezdetben az anyatej/tápszer íze és textúrája a legismerősebb számukra, ezért az új ételek bevezetésénél ezekhez hasonló ízekre és textúrákra kell törekedni.

Mi történik, ha véletlenül leejtem a babát? (10%)

Igen, ez előfordulhat. Hogy ezt megelőzzük, már a kórházban érdemes ellesni a csecsemős nővérektől, hogyan fogják meg és tartják a babákat, de a jó szándékú nagymamák is hasznos segítség lehetnek. Otthon biztonságos környezetet kell kialakítani, hogy minél kisebb legyen az elcsúszás vagy elbotlás veszélye.

Használhatok-e a tampont a szülés után? (9%)

A szülés utáni 6 hetes kontrollig nem ajánlatos, de aztán miért is ne? Jó tudni, hogy a szülés után változhat, mekkora tamponméret a megfelelő, általában nagyobb méretre kell váltani.

Okozhat-e a babának gyomorégést, ha csípős ételeket fogyasztok? (7%)

Ilyen közvetlen kapcsolat nincs, de a várandósság és a szoptatás alatt fogyasztott ételek és italok hatással lehetnek a babára is.

Ha a babám csuklik, én is csuklani fogok? (6%)

Az újszülöttek gyakran csuklanak, mely részben az emésztőrendszerük fejletlenségével függ össze. Azzal viszont nem, hogy az anya csuklik-e ilyenkor.

Csendben megsúgom, hogy a kérdések közül ez a legutolsó a személyes kedvencem.

#terhesség #terhesség_alatti_szex

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük