top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Szüzességem eladó!

Egy brit randioldal kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy összehozza egymással a – rendszerint idősebb – férfiakat azokkal a nőkkel, akik mindennapi életük költségeinek, esetleg egyetemi tandíjuknak anyagi fedezetét várják a férfiaktól szexuális szolgáltatásaikért cserébe. Az oldal pontszámokkal rangsorolja a nőket, akiket aztán „megvásárolhatnak” a férfiak, sőt akár még licitálhatnak is rájuk.


Egy brit lap a kulisszák mögé pillantott. Amit talált, korántsem szívderítő.

 

A Seeking Arrangement (SA) nevű weblap az úgynevezett „cukorpapák” (sugardaddies) és „cukorbabák”(sugarbabies) egymásra találását hivatott segíteni. A The Mail on Sunday című brit lap egyik munkatársa közelebbről is körülnézett a színfalak mögött. Az újságíró megdöbbentő tényként tálalta például, hogy az oldal a jelentkező lányok/nők erényeit pontszámokkal honorálja, így például pluszpontokat ér a szüzesség. A lányok között böngésző férfiak aztán ezek alapján „vásárolhatnak” a lányok között, sőt több érdeklődő esetén akár licit is kialakulhat – akár a marhavásáron, hát nem?

A szakértők szerint félrevezető az a címke, amit ezen a weboldalon is több férfi feltüntet a neve mellett, miszerint „szexuális szolgáltatás nem követelmény”. A szakértők szerint ez megtévesztő, hiszen könnyen veszélyes helyzetbe sodorhatja a hiszékeny lányokat/nőket. A világhírű Cambridge Egyetem egyik hallgatónője például arról számolt be, hogy egy ilyen „no sex” randi alkalmával egy férfi egy sörösüveggel erőszakolta meg.

Az oldallal kapcsolatos rossz tapasztalatok ellenére a Seeking Arrangement a közelmúltban egy „Cukorbaba Csúcstalálkozót” szervezett New Yorkban, melynek témája a szexualitás jelenségének megértése volt a #MeToo érában. És ezt minden irónia nélkül, teljesen komolyan gondolták. A „szakértők” azt vitatták meg, hogy a #MeToo időszakában miként értelmezendő a szexuális erőszak és megerőszakolás fogalma ezekben a „cukor” kapcsolatokban.

A Seeking Arrangement 2006-ban alakult a bevezetőben is vázolt céllal. Azóta felvirágzott az üzlet, hiszen több mint 10 millió felhasználójuk van 139 országból, és csak az Egyesült Királyságban több százezren használják az oldalt.

Az az alapelvük, hogy sokkal „becsületesebb” olyan módon összehozni a randevúban érdekelt feleket, hogy mindkét fél már előre pontosan tisztában van azzal, hogy mit vár ettől a kapcsolattól. Ugyanakkor aggasztó az a trend, hogy a felnőttkorba éppen belépett, 18 és 22-23 év közötti nők egyre nagyobb számban ajánlják fel szüzességüket, az érintetlenség erényét mintegy beárazva az oldalon.


Ki ajánl többet a szüzességemért? Senki többet, harmadszor?

A brit lap riportere úgy igyekezett minél többet megtudni a honlapról és annak látogatóiról, hogy „cukorpapaként” létrehozott magáról egy hamis profilt, így ugyanis teljes körűen hozzájutott az oldal adataihoz. Azt találta például, hogy csak az Egyesült Királyságból több mint 70 – és úgy egyébként több száz − olyan nő van fenn az oldalon, aki feltünteti az adatlapján, hogy még szűz. Közülük minden ötödik felhasználó egyértelműen kinyilvánítja azt is, hogy ezzel csak azt akarja egyértelművé tenni, hogy semmilyen körülmények között nem nyitott aszexuális érintkezés egyik formájára sem. A többiek azonban direkt vagy indirekt módon utalnak arra, hogy megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében hajlandók megválni a sokak által legszebbnek tartott női erénytől. Egy 20 éves medika például ezt írja: „Aukcióra bocsátom szüzességemet. Aki a legmagasabb ajánlatot teszi az árverés zárásáig, az nyeri meg a szüzességemet.” Egy 18 éves lány egyenesen szerelmi háromszöget ajánl megvételre két szűz (ő maga és a legjobb barátnője) részvételével. A harmadik egyetemista így ír: „Pénzre van szükségem, mert még egyetemre járok. Bármire hajlandó vagyok a közösülésen kívül. Ha mégis sor kerülne rá, az nagyon sokba fog neked kerülni, mivel még szűz vagyok.”


Nem kurvák, de akkor kik?

A Seeking Arrangement kitart amellett, hogy az oldalt használó „cukorbabák” nem prostituáltak és nem is eszkortlányok. A különbséget abban jelölik meg, hogy a sugardaddy-sugarbaby kapcsolat egy hosszabb viszony férfi és nő között, és nem merül ki pusztán egy szolgáltatás anyagi ellenszolgáltatásában. A lapban nyilatkozó nők azonban egészen másként mesélik a történetet. Ők azt mondják, hogy attól a pillanattól kezdve prostituáltként kezelik őket, hogy regisztráltak az oldalra.

Egy fiatal anya például még akkor regisztrált a SA oldalára, amikor egy skóciai egyetem hallgatója volt. Pluszpénzre volt szüksége az egyetemi költségek fedezésére, és négyéves kislányát is nevelte. Az egyetlen randi, amit az oldalon keresztül lebonyolított, egy 56 éves férfival jött össze. Első alkalommal a férfi kifizette az ebédjét, majd elvitte abba a drága ruhaüzletbe, aminek tulajdonosa volt, és megengedte a nőnek, hogy bármelyik ruhát hazavigye, ami megtetszik neki. A második alkalommal azonban nagyot változott a hangnem, amikor egyértelműé tette, hogy legközelebb már szexet is akar. Amikor a nő ezt megtagadta, a férfi feldühödött és elkezdte sorolni, hogy a korábbi nők milyen szolgáltatásokat nyújtottak neki. „Naiv voltam, amikor azt hittem, létezik ingyen ebéd – mondta utána a nő. − Fogalmam sem volt arról, hogy ez színtiszta prostitúció.”

Az egyetemi tandíjak emelkedése egyébként az ehhez hasonló oldalak malmára hajtja a vizet, és a cég igen agresszív reklámkampányt folytat éppen a felsőoktatási intézmények női hallgatóit megcélozva. A SA adatai szerint 2016-ban több mint 250 ezer egyetemista regisztrált az oldalra „cukorbabaként” csak az Egyesült Királyságból.

Egy „cukorpapa” egyébként így nyilatkozott a poszt elején említett erőszakról: „Remélem, a lány feljelentést tett a rendőrségen. De nemi erőszak bármikor előfordulhat az életben, és akár az egyetemi campusokon is mindennapos eseménynek számít.”

A pszichológus egyáltalán nem látja ilyen ártatlannak a jelenséget: „A legnagyobb aggodalmam, hogy ezek az oldalak félrevezetik a fiatal nőket, azt sugallva nekik, hogy a férfi pusztán a társaságukra vágyik, aztán egészen másra vannak kényszerítve, amikor létrejön a találka. Az a nő pedig, aki áruba bocsátja a szüzességét, elveszíti a kapcsolatot érzelmei és szexualitása között. Az első nemi érintkezés így egy érzelemmentes tranzakcióvá silányul.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page