top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Szüléstörténetek a romok alól – mert kell, hogy legyen holnap

Sokan sok mindent elmondtak már arról a pusztító földrengésről, ami hétfőn hajnalban nemcsak Törökország dél-keleti régiójában végzett hihetetlen pusztítást, hanem a szomszédos Szíriában is – bár erről jóval kevesebb szó esik. Példa értékű nemzetközi összefogás indult meg a romok alatt rekedt emberek mentésére, és három újszülött babáról is szólnak a hírek, akik közül egy baba a pusztító földrengés előtt pár nappal, a másik a természeti katasztrófa napján, a harmadik pedig egészen döbbenetes körülmények között, a romok alatt látta meg a napvilágot.

Cikkünk a mentőcsapatok hősies munkája előtt tiszteleg.

 

Amikor valahol a világban katasztrófa történik, akkor a statisztikákban mindig külön „rovatban” szerepelnek a nők és a gyerekek. Hiszen bár minden élet egyformán értékes, és egyforma fájdalom az elvesztése, talán azért érint meg mindenkit jobban, amikor a gyermeket érint bármilyen tragédia, mert ők a legkiszolgáltatottabbak és legártatlanabbak. És talán ezért is van az, hogy különösen visszafojtott lélegzettel figyeltük az elmúlt napokban azokat a híreket és videókat, amikor egy gyermek életéért folyt a megfeszített küzdelem – sokszor napokon keresztül.


Szerencsére sokszor eredményesen, hiszen többek között a magyar mentőcsapatoknak is köszönheti megmenekülését sok gyerek. Például az a 1,5 éves apróság, aki már csak a nagypapájára számíthat, akit egy magyar mentőcsapat, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai szabadítottak ki egy összedőlt épület romjai alól, hiszen csak ketten maradtak életben a családból. Vagy az az 1 éves kisgyerek, akinek nem sokkal később szerencsére az édesanyját is élve sikerült kiemelnie ugyanennek a mentőcsapatnak. Vagy az a szír kislány, Mariam, aki másfél napig óvta kezével a kisöccse arcát a törmelékektől, és szívszorítóan könyörgött az őt megtaláló felnőtteknek, hogy mentsék ki őket. Vagy egy testvérpár, egy 5 éves kisfiú és 11 éves bátyja, akik egészen elképesztően hosszú időt, 8 órát töltöttek beszorulva a romok alatt, mire rájuk találtak.


A sort még hosszasan lehetne sorolni, és remélhetőleg még több gyerek menekült meg úgy, hogy a sikeres mentés nem kapott hírverést a nemzetközi médiában. De talán a legmegrázóbb három újszülött baba története.


Az egyik újszülött csecsemőt édesanyjával együtt sikerült kiszabadítani a törökországi Samandag nevű városban, mintegy 90 órával a hétfői első halálos földrengés után. A 10 napos kisfiú a Yagiz nevet kapta. A mentésről készült felvételeken látható, ahogyan a babát az éjszaka folyamán óvatosan kiemelik a romok alól és izolációs takaróba bugyolálva a mentőautóba teszik, majd édesanyját hordágyon hozták ki. A mama és a baba egészségi állapotáról nincsenek közelebbi információk, a helyi sajtó mindenesetre a csodával határosnak nevezte a mentést.


De ezek a pici babák abban is sokat segítenek, hogy a felnőttek tudjanak tovább lépni és elhinni, hogy a romok felett is van jövő. A földrengéskor Fatmah Ahmad családja elmenekült az észak-szíriai Aleppó városában lévő házukból, majd a nő néhány órával később a kórházban adott életet harmadik gyermekének, akit Najm al-Din Mahmoudnak neveztek el. A kórházba vezető út hosszú és viszontagságos volt, hiszen csak halottakat és pusztulást láttak maguk körül.

„Ő hozott vissza az életbe. Féltem, hogy elveszítem őt”

– mondta az édesanya, aki azt is elmesélte, hogy a szüléssel nem értek véget a veszélyek, hiszen a kórház épületét több erős utórengés rázta meg. Mivel még nem tudtak mozdulni, egyedül maradtak az emeleti szülészeten, miközben a kórház személyzete biztonságba vonult. A férjére sem számíthatott, hiszen ő katona, és a földrengés idején Aleppótól távol állomásozott. A család jelenleg egy ideiglenes sátorban él a helyi repülőtér közelében a földrengés miatt kitelepítettek számára létrehozott menekülttáborban. Bár a házuk szerencsére nem omlott össze, de addig nem térhetnek haza, amíg az épületet nem minősítik biztonságosnak a hatóságok.


De a legmegrázóbb mégis a kis Aya története, akit a szíriai Jinderisben mentettek ki a családtagok. A baba unokatestvére, Khalil al-Suwadi így mesélt a mentésről az AFP hírügynökségnek:

„Ásás közben hangot hallottunk. Eltakarítottuk a port és törmeléket, így találtuk meg a babát. A köldökzsinór még összekötötte halott édesanyjával, ezért azt elvágtuk, a babát pedig kórházba vittük.”

Az unokatestvér azt is elmondta, hogy a kicsi az egyetlen, aki túlélte a katasztrófát, mert édesanyja, édesapja, négy testvére és egy nagynénje is a romok alatt lelte a halálát.

Elképzelni is lehetetlen, hogy az édesanya hogyan volt képes világra hozni gyermekét ilyen rettenetes körülmények között, de az még nagyobb csoda, hogy a baba életben maradt. Újabb bizonyság arra, mekkora mélységes erő lakozik az anyákban!


Forrás, fotó: AFP, BBC, Motherly, NPR, Reuters


bottom of page