top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

#szívetahasra: kampány a császáros anyákért

„Kicsit unalmas már ez a császáros téma! A csapból is ez folyik, mást nem látni, csak a császárosok írkálnak, hogy nekik milyen nehéz.”/ „Kit érdekel, ki hogyan szül, a lényeg, hogy minden rendben legyen.”/ „Rohadt unalmas, hogy a császáros anyák sírnak. Ettől lesz annyi trauma, hogy telesírjátok a netet!” – csak néhány azok közül a kommentek közül, amelyek különféle cikkekre érkeztek a közösségi média felületein, és valamilyen hasi szüléssel összefüggő témát dolgoztak fel az elmúlt egy évben.

Április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja.

 

Pedig nincs hova várni és tovább tabusítani a császármetszések valóságát: a 40 százalékos császárarány mellett beszélnünk a hasi szülésről. Nő az érintettek száma, miközben az ellátórendszerben továbbra is elégtelen az információátadás, a műtétek előtt és után. A felépüléssel kapcsolatos tudnivalók tudatosítása általában megakad a korai sebkezelésnél, míg a hosszú távú, egészséget érintő kérdéseikkel nem ritkán magukra maradnak az anyák. Ez derül ki a Császárvonal immár harmadszor útjára bocsátott nem reprezentatív kérdőívéből is.


Adatok a Császárvonal-kérdőívből (2018, 2020, 2023)*

Milyen információk birtokában indulnak haza a kórházból az anyák?

- A sebkímélő mozgásokat (hogyan kell felállni, ágyban fordulni stb. egy hasi sebbel) a 2018-as megkérdezettek 66,1%-ának nem mutatta meg senki, 2020-ban ez szám már 72,4%-ra emelkedett. A legfrissebb eredmények szerint ez az arány mostanra 77,4%.

- A hazabocsátás utáni helyes seb-, illetve hegkezelésről, a császár utáni tornákról, regenerációs teendőkről az anyák mindössze 37,3%-a kapott teljes körű tájékoztatást a legkorábbi adatfelvétel során, a 2018-2020-as időszakban pedig csak 19,7%-uk. Az idei kérdőívben az anyák 7,9%-a mondta azt, hogy minderről részletesen, kimerítően felvilágosították (a válaszadók több, mint felét semmiről nem tájékoztatták).

- A 2020-23-as időszakot felölelő kérdőívbe bekerült két új kérdés, lebontva a szülés utáni regenerációs időszakokat: az első hat hét (gyermekágy) tudnivalóiról még csak 56,7% nyilatkozta, hogy nem igazán kapott "mankókat", míg a nagy hasi műtétet követő 3. hónap utáni időszakkal kapcsolatos tudnivalókról 84,8% mondta, hogy sehonnan nem kapott tájékoztatást.

- Egyetlen pozitív eredmény ezen a téren, hogy csökkent azoknak az anyáknak az aránya, akik nem találkoznak gyógytornásszal császármetszés után: míg korábban 12,8% (2018), majd 12,6% (2018–2020), mára 19,7% (2023) nyilatkozta, hogy találkozott a szakemberrel hasi szülése után a kórházban. Az arány viszont továbbra is rettenetesen alacsony.

(*3636, 4300 és 3900 kitöltővel)

„A kérdőívet kitöltők több, mint felének van valamilyen császármetszéssel összefüggő panasza: a kötényhas mellett a leggyakrabban a sokféle, heggel kapcsolatos problémát említik az anyák, a behúzó, érzéketlen, túlérzékeny hegvonaltól kezdve a hasűri összenövéseken és a hegsérven át az esztétikai problémákig. Csaknem 20 százalék válaszolt úgy, hogy lelki, pszichés hozománya is van az életében a hasi szülésnek. Az érintettek egyébként elsősorban nem a műtét miatt traumatizálódnak, hanem a kiszolgáltatottság, az információhiányból fakadó bizonytalanság, a kórházi bánásmód, a nem megfelelő kommunikáció és a babák szeparációja miatt”

magyarázza a Császárvonal alapítója, Rákosi Dóra, gyógytornász.


A császármetszés akár tervezett, akár sürgősségi , a szervezetnek nagy kihívás, és egy császáros édesanyának vitathatatlanul több segítségre van szüksége, más ütemű a regenerációja is egy hüvelyi szüléshez képest.

„Megdöbbentő volt látnunk az idei kérdőívünkből, hogy a megkérdezettek 56,7 százaléka azt nyilatkozta: nem igazán kapott tájékoztatást már a gyermekággyal kapcsolatban sem, a későbbi, kb. a 3. hónapot követő időszakról pedig 84,8 százalék vallotta úgy, hogy érdemi információ nélkül maradt. Pedig ezek az anyák, kicsit kilátva a kezdeti nehézségekből, ekkor jutnak el fontos, az életminőségüket érintő kérdésekhez. Mit sportolhatnak? Normális-e, hogy a hasuk nem húzódott vissza? Miért fáj a hegük torna közben? Lehet-e valamit tenni, ha nem szépen gyógyult a hegük? Miért fáj a szex császár után?”

sorjázza a leggyakoribb kérdéseket a szakember. Mint Dóra mondja, a növekvő igényeket kiszolgálva a Császárvonal zárt facebookos csoportjában is 5 éve ezért is igyekeznek több tucatnyi szakértővel segíteni az érintetteket, betegutakat mutatni, és irányt mutatni. Üzenetük egyszerű: van segítség, senki nem marad egyedül és magára kérdéseivel.


Az érintett anyák kérdéseire, testi-lelki nehézségeire igyekszik felhívni a figyelmet az idén ötéves Császárvonal. Egy táncos flashmobbal és egy ingyenesen elérhető és terjeszthető infógyűjteménnyel készültek, mert a tapasztalatok és legfrissebb felmérésük szerint továbbra is óriási szükség van a hiteles információkra és érzékenyítésre a témában.


Társadalmi felelősségvállalás

Az infóhónap kapcsán a Császárvonal az összes hazai szülészetnek és a Magyar Védőnők Egyesületének is elküldi azt a bárki számára elérhető, ingyenesen letölthető, és változatlan formában terjeszthető, nyomtatható PDF-et, ami a császármetszés utáni regenerációról, felépülésről szól.


Forrás: Császárvonal

Fotó: Unsplash


A császármetszés témájában megjelent korábbi cikkeinket itt találod.


0 hozzászólás
bottom of page