top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Színes gyermekkórházak – szívvel-lélekkel, festékkel

A kórház alapból is félelmetes hely. Egy gyermekkórház még félelmetesebb hely a legkisebbeknek. És legfélelmetesebb az, ha a gyermekkórház ráadásul rideg, szürke, lélektelen.

Ezt ismerte fel egy olasz festőművész, aki hét éve gyermekkórházak műtőit, várószobáit, kórtermeit teszi barátságos, színes, érdekes hellyé. Szívvel, lélekkel, sok-sok színes festékkel.

 

Aki szülő, az biztosan belegondolt már abba, mekkora szorongást kelthet a kisebb, de még akár a nagyobb gyerekekben is, ha orvoshoz kell menniük. Ezt még azok a szülők is mélyen átérzik, akiknek még soha nem kellett belépniük beteg gyerekükkel egy kórház kapuján, gyógyulást, megnyugvást remélve. Azt pedig tudományos adatok igazolják, hogy a félelem és szorongás akár a kezelés eredményességét is ronthatja.


Ezt ismerte fel hét évvel ezelőtt egy olasz festőművész, Silvio Irilli, aki azóta annak szentelte az életét, hogy gyermekkórházak falainak dekorálásával enyhítse a gyerekek szorongását. Ospedali Dipinti (Színesre festett kórházak) nevű projektje keretében eddig 12 kórház különböző helyiségeit tette barátságosabbá és izgalmasabbá – egyben megnyugtatóbbá.


Szemészeti vizsgálóhelyiségek falai éppen úgy őrzik a keze munkáját, mint röntgenhelyiségeké, gyermekonkológiai osztályoké vagy várótermeké. Vannak köztük, melyekből akváriumot varázsolt, másokat kedves rajzfilmfigurákkal dekorált ki vagy tündérkertet varázsolt a falakra. „Azt akarom üzenni a képeimmel, hogy aki ide belép, azt szeretettel fogadják. Segíteni szeretném az orvosokat, akik sokszor nagyon nehéz úton kell, hogy végigvezessék kis betegeiket. Egy kis megnyugvást szeretnék nyújtani a betegeknek egy olyan időszakban, amikor bátorságukra és méltóságukra mindennél nagyobb szükségük van” – monda el Silvio Irilli, amikor azt kérdezték, mi a célja az Ospedali Dipinti programmal.


Itt viszont én elhallgatok, beszéljenek helyettem a szívvel-lélekkel széppé varázsolt falak. Kattints a fotógalériára!



(A fotók a Bored Panda oldalról származnak.)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page