top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Szoptassatok a Sixtus kápolnában!

Ezt Ferenc pápa tanácsolta, amikor vasárnap 33 gyermeket keresztelt meg a Sixtus kápolnában. „A ti anyáitok is tejet adtak a gyermekeiknek, ezért ha a csecsemőtök éhes és sír, szoptassátok meg, ne hezitáljatok” – mondta.


A pápa ezzel eltért a számára előre megírt szövegtől, ami eredetileg az „adjatok tejet gyermekeiteknek” fordulatot tartalmazta.


 

Ezt cserélte Ferenc a „allattateli” szóra, mely szoptatást jelent, illetve a szövegtől eltérve szőtte beszédébe az is, hogy „ne hezitáljatok”.

A világhírű Michelangelo-freskónak is helyet adó épület most 20 kislány és 13 kisfiú sírásától volt hangos, ahol Ferenc pápa arra kérte az egybegyűlteket, hogy emlékezzenek meg azokról a szegény anyákról is szerte a világon, „akik túlságosan is sokan vannak… akik nem tudnak enni adni gyermekeiknek”.

A híradások szerint a szertartás alatt legalább egy anya elkezdte szoptatni babáját, talán éppen a pápa bátorító szavain felbuzdulva.

A keresztelés szokásos ceremóniáját követően a pápa arra kérte a szülőket – akik mindannyian Vatikán alkalmazottai −, hogy mutassanak jó példát gyermekeiknek a vallás terén például azzal, hogy naponta olvassák gyermekeiknek a Szentírást. „Tanítsátok arra gyermekeiteket, hogy nem lehetnek keresztények úgy, hogy távol maradnak a templomtól, az egyház nélkül nem tudják követni Jézus Krisztust. Mindig legyen a zsebetekben a biblia, mert ezzel azt látja a gyermek, hogy apa, anya, a nagypapa, a nagymama és a nagybácsik mind az Úr szavát olvassák” – fogalmazott egyházfő.

Az eseményről beszámoló híradások mindenhol kiemelik, hogy Ferenc volt az első, akit Európán kívülről választottak meg a katolikus egyház élére.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page