Anyás-Apás · 2018.05.15 16:44 · 4 perc

Szégyelljük, pedig nem kéne – a menstruáció zavarairól

A lányok és a fiatal nők azért nem kérnek orvosi segítséget menstruációval összefüggő panaszaikra, mert szégyellik. És a tabu falát akkor sem képesek ledönteni magukban, ha aggasztó tüneteik vannak, például nagyon erős vagy rendszertelen vérzés vagy heves fájdalmak.

A Plan International UK nevű szervezet nemrégiben hozta nyilvánosságra az általa végzett felmérést.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ebből az derült ki, hogy a lányok és nők 79 százaléka tapasztal olyan panaszt vagy tünetet menstruációjával összefüggésben, mely aggasztja ugyan, mégsem megy vele orvoshoz. Az okokra rákérdezve kiderül, hogy több mint egynegyedük (27 százalék) azért ódzkodik orvoshoz vagy bármilyen egészségügyi szakemberhez fordulni, mert kínosnak, cikinek érzi panaszait és az egész szituációt, majdnem minden tizedik megkérdezettnél (8 százalék) pedig az az ok, hogy ahol lakik, ott csak férfi nőgyógyász áll rendelkezésre, akinek nem szívesen beszél problémáiról.

Azt hiszik, normális, pedig nem az

Ebben a felmérésben most több mint 1000 lányt és fiatal nőt kérdeztek menstruációval kapcsolatos tapasztalataikról és érzéseikről. A legfiatalabb válaszoló 14 éves, a legidősebb 21 éves volt. Pedig probléma van bőven: a megkérdezettek csaknem egyharmada (29 százalék) számolt be erős vérzésről, 38 százalék pedig kínzó menstruációs fájdalmakról. Minden negyedik résztvevő (25 százalék) válaszolta, hogy a vártnál erősebb a vérzése, míg 32 százalék azok aránya, akiknek menstruációja rendszertelenül jelentkezik. Minden ötödik nő (23 százalék) aggódik amiatt, hogy egy-egy menstruációja kimaradt, míg 19 százalékuk depressziósnak érzi magát.

Meglepő észrevétel volt, hogy a lányok több mint fele (54 százalék) azzal indokolta, miért nem fordul orvoshoz, hogy panaszait az élet normális velejárójának tekinti, míg 13 százalékuk elmondta, hogy ismerőseik „megnyugtatták” őket, hogy lesz ez még rosszabb is.

A felméréssel kapcsolatos jelenés úttörő jellegűnek tekinthető abból a szempontból, hogy az egyik első látlelet arról, ilyen stigmák és tabuk övezik a menstruáció kérdését a lányok és fiatal nők körében.

Kötelező tananyagnak kellene lennie az iskolában

A jelentés készítői hangsúlyozzák, hogy az iskolai oktatásnak felbecsülhetetlen szerepe van (lenne) a tévhitek és megbélyegzés megszüntetésében. Elsődleges (lenne), hogy megtanítsuk a lányokat arra, mi alapján tudják megkülönböztetni a kóros menstruációt a normális állapottól. Ezen kívül fel kell(ene) őket készíteni a normális menstruáció lelki, szociális és gyakorlati vonatkozásaira is.

„A menstruáció körüli stigmák és tabuk mind egy-egy téglák a hallgatás falában, melynek eredményeként a lányok küzdenek saját testük megismerésével, és még akkor is szégyellnek beszélni problémájukról, mikor bizton érzik, hogy valami baj van – mondja Tanya Barron, az idézett felmérést végző Plan International UK igazgatója. – A tabudöntögetés szempontjából elengedhetetlen lenne, hogy az iskolában ne csak a lányok, hanem a fiúk is halljanak ezekről a kérdésekről, illetve hogy a lányok biztosak lehessenek abban, milyen panaszok férnek még bele a normális menstruáció kategóriájába, és melyek azok a tünetek, melyek esetén már feltétlenül orvoshoz kell fordulniuk.”

Szégyen ide vagy oda.

Ha a posztot olvasva csak egyetlen lány szánja el magát arra, hogy nagyon erős vagy fájdalmas menstruációjával orvoshoz forduljon, már nem vol hiába az a fél óra, amit ennek a posztnak a megírására áldoztam.

Forrás: Plan International UK

#menstruáció #menstruáció_zavarai

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük