top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Szavazott a parlament: mostantól tilos a gyermekverés

A parlament nagy többséggel megszavazta azt a törvényt, hogy mostantól a gyerekek fizikai bántalmazása jogi szempontól is tilos. A dolog „apró” szépséghibája, hogy nem a magyar, hanem a francia honatyák voksoltak a kérdésben.


A statisztikák szerint a francia szülők túlnyomó többsége semmi rosszat nem lát a fizikai fenyítésben. És arról még nem is intézkedik a törvény, hogy szavakkal sokszor erősebbet lehet ütni, mint ököllel.


 


Az ominózus törvény arról intézkedik, hogy a gyereknevelésben tilos a testi fenyítés és a megalázás, és a szülőknek úgy kell biztosítaniuk saját szülői tekintélyüket a gyerekeik előtt, hogy ehhez nem alkalmazhatnak erőszakot. A törvény mellett kampányolók statisztikákra hivatkoznak, melyek szerint a francia szülők 85 százaléka elfogadhatónak tartja, hogy a gyerek megrendszabályozása érdekében esetenként megüti vagy rendszeresen veri a gyerekét. Korábban már történt próbálkozás a szülők által alkalmazott testi fenyítést tiltó törvény elfogadtatására, akkor azonban az nem kapta meg a szükséges többséget a szavazásnál. Mindazonáltal a franciaországi iskolákban régóta tilos a gyerekek megütése. Most azonban elsöprő többséget kapott a javaslat: 51:1 arányban voksoltak a francia honatyák a törvény mellett. (Kíváncsi lennék, kié volt az egyetlen ellenszavazat, és vajon milyen indokok mentén ellenezte a törvény elfogadását.)

Maud Petit parlamenti képviselő nyújtotta be a törvényjavaslatot, aki hangsúlyozta, hogy a törvény célja a szülők szemléletformálása, illetve a társadalmi vélekedés megváltoztatása ebben a fontos kérdésben.


Kettős megítélés a gyermekverés ügyében

Más európai országokhoz hasonlóan eddig Franciaországban is ambivalens volt a gyermekek elleni fizikai erőszak jogi megítélése: bár a törvény a gyermekek elleni erőszakot bűncselekménynek minősítette, ennél fogva büntette, ugyanakkor szemet hunyt afelett, ha a szülők „nevelési” célzattal megütötték gyerekeiket, ha annak mértéke nem ért el egy bizonyos szintet. Azt, hogy mi minősül enyhe – ennél fogva „megengedhető” – verésnek, és mi az, ami már büntetendő, a bíróság dolga volt eldönteni – ez pedig sokszor nem volt egyértelmű, és számos ellentmondást és vitát szült.

Franciaországban a kérdés aktualitását az is adja, hogy a közelmúltban egy család négy tagját is letartóztatták azzal a váddal, hogy halálra vertek egy kilencéves kisfiút. Rendőrségi források elmondták a helyi médiának, hogy a kisfiú bűne az volt, hogy nem csinálta meg a házi feladatát, ezért egy partvisnyéllel annyira megverték, hogy a verésbe belehalt.

Amennyiben a francia szenátus is szentesíti a törvényt, úgy Franciaország lesz az 55. ország a világon, ahol tilos a gyerekek testi fenyítése a családon belül is.


A verbális erőszak is gyermekbántalmazás

Egy Richard Johnson nevű fotós korábban a szóbeli bántalmazás áldozatairól készült megdöbbentő fotósorozattal akarta felhívni a figyelmet a jelenségre. Ezt mondta: „A fotósorozat azért kapta a „Weapon of Choice” (Választott fegyver) címet, mert a szóbeli bántalmazás nem elszólás, hanem tudatos döntés eredménye a bántalmazó részéről. A fotókon szereplők történeteiből kiderül, mennyire nincs különbség a fizikai és verbális agresszió hatása között. Ha a bántalmazó ütni akar, akkor a szó is ugyanolyan hatásos fegyver lehet, mint az ököl.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page