top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Serena Williams a negyedik trimeszterről

Egyre gyakrabban olvasni az úgynevezett negyedik trimeszterről, mely azt sugallja, hogy a terhesség nem ér véget szüléssel, hanem a hagyományosan megkülönböztetett három trimesztert egy negyedik is követi.


Most a világhírű teniszklasszis, Serena Williams beszélt a negyedik trimeszterről és ennek kapcsán őszintén a szülés utáni depresszióról.


 

„Emlékszem, hogy az egyik nap nem találtam a kislányom Olympia cumisüvegét és ettől olyan ideges és izgatott lettem, hogy sírva fakadtam… egyszerűen azért, mert tökéletesen akartam teljesíteni mint anya – mesélte a világhírű 36 éves teniszezőnő a Harper’s Bazaar című brit lapnak, 9 hónapos kislányával, Alexis Olympiával szerzett élményeit felelevenítve. – Őszintén szólva sokszor jut eszembe, hogy foglalkozni kellene ezzel a problémával. Az embereknek beszélniük kellene róla, mert ez majdnem olyan, mintha a terhesség negyedik trimesztere lenne, még mindig a terhesség része.”


A szakemberek egyetértenek a teniszezőnővel

Úgy tűnik, hogy a szülés utáni depresszióval foglalkozó szakértők szerint Serena Williamsnek igaza van. A probléma nagyságát jelzi, hogy az amerikai szülész-nőgyógyász társaság (ACOG) adatai szerint akár az anyák egynegyedénél is jelentkezhet depresszió, miután életet adtak gyermeküknek. Minden négy anya közül egy, ez hatalmas szám! Az ACOG ez év áprilisában közzétett egy útmutatót, melyben éppen arra az időszakra hívta fel a figyelmet, melyet Serena Williams „negyedik trimeszterként” emleget. A szakmai ajánlás szerint a szülés utáni három héten belül minden kismamát szakembernek a szülés utáni (úgynevezett posztpartum) depresszió kiszűrése céljából, hogy aztán gondozásba lehessen venni azokat az anyákat, akiknek erre szükségük van.


Mi történik a „negyedik trimeszterben”?

Azon túlmenően, hogy egy új élet érkezik erre a világra, a nőknek a szülés után össze kell szedniük testileg és lelkileg – függetlenül attól, hogy hüvelyi úton vagy császármetszéssel szültek. Erről éppen a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams tudna sokat mesélni, mivel sürgősségi császármetszése után több műtéten kellett átesnie, és például a tüdőartériáiban is vérrögösödés alakult ki. Erről korábban a Vogue nagazin riporterének is beszélt. Én borzasztóan hálás vagyok Serena Williamsnek, hogy a népszerűségét nem üres reklámokra használja, hanem például a szülés utáni depresszió problémájára igyekszik felhívni a figyelmet. Erre nagy szükség is van, mert – szintén az ACOG adatai szerint – Amerikában a szülés után az anyák majdnem fele nem jut el olyan orvosi vizitre, mely alkalmas lenne a depresszió kiszűrésére. Ha elismernénk, hogy a közvetlenül a szülés utáni időszak tulajdonképpen a terhesség negyedik trimesztere, akkor a depressziós anyák már hamarább, korábban és nagyobb arányban az orvosok és más egészségügyi dolgozók látókörébe kerülhetnének – vélik a kérdés specialistái.


Hogyan ismerheted fel a szülés utáni depressziót?

Erről egy korábbi posztban már részletesebben írtam. Mindenesetre itt is felsorolom azokat az állításokat, melyeken mindenki el tud gondolkodni akár saját maga is.

Ha úgy érzed, hogy az alábbi állítások jelentős része vagy többsége igaz rád, akkor esélyes, hogy szülés utáni depresszió áll fenn. Pánikra egyelőre semmi ok, de mindenképpen indokolt sürgősen felkeresni az orvost.

Lássuk az állításokat!

- Állandóan fáradtnak, kimerültnek érzem magam.

- Gyakran, nyilvánvaló ok nélkül sírva fakadok.

- Pánikrohamaim vannak.

- Túlságosan aggódom magam és kisbabám egészsége miatt.

- Nem érzek semmit a baba iránt.

- Nehezen alszom el.

- Étvágytalan vagyok, nincs kedvem enni.

- Nem vagyok képes adott dologra összpontosítani.

- Ijesztő gondolataim és képzeteim vannak.

- Eluralkodik rajtam a veszteség érzése


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page