top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Segítség, vérzik a baba köldöke

Az újszülöttel hazaérkezve a kórházból, millió dolog van, amire a friss szülők rá tudnak és rá akarnak görcsölni. Ezek között előkelő helyen áll annak figyelése, hogy éppen mi a helyzet a baba köldökcsonkjával. És igen, az is előfordulhat, hogy a köldökcsonk vérzik. Ami legtöbbször ártalmatlan dolog, ritkábban szükség van arra, hogy orvos is lássa.


Összeszedtem, mire kell figyelni, mikor nem gond, ha vérzik a baba kökdöke, és mikor irány az orvos.


 

A napokban az a vád ért, hogy feleslegesen ijesztgetem az anyákat, akik egy internetes posztnak csupán a címét elolvasva állítólag hanyatt-homlok rohannak a gyerekkel a sürgősségire. Erről azt gondolom, hogy egyrészt az anyák ennél sokkal okosabbak, és legalább rákattintanak a linkre, mielőtt bepánikolnának, másrészt bár a dolgok általában nem annyira ijesztőek, mint aminek látszanak, vannak olyan esetek, amikor a dolgok pontosan annyira ijesztőek, mint aminek látszanak. És nem árt, ha kellő ismerettel rendelkezünk ahhoz, hogy különbséget tudjunk tenni a kettő között. Mert bár az utóbbi esetek vannak elenyésző kisebbségben, ezekről is beszélni, kell, mert ha nem beszélünk róla, attól még nem szűnnek meg létezni.

Úgyhogy most összeszedtem, mikor nem kell és mikor kell aggódni, ha vérzik az újszülött köldöke. Már az elején előrebocsátom, hogy az esetek túlnyomó többségében nem kell aggódni, de mindenkinek tisztában kell lennie azokkal a jelekkel, melyek viszont bőven megérnek egy gyermekorvosi vizitet – aztán ő majd elmondja a továbbiakat.


A vérző köldök legtöbbször normális folyamat

Azt mindenki tudja, hogy a magzat az anyaméhben a köldökzsinóron keresztül „táplálkozik”, így a megszületés után a köldökzsinór értelemszerűen elveszíti a funkcióját, azt a szüléskor a szülést vezető orvos előbb két helyen lefogja, majd a két lefogás között átvágja. (A folyamatot színesítheti, ha a család a köldökzsinórvér eltárolása mellett dönt. Hogy ennek mennyi gyakorlati haszna van, szintén tervezek írni a közeljövőben.)

A köldökzsinórcsonk viszont a helyén marad, és ezzel együtt kerül haza az újszülött a kórházból. A csonk általában 10-14 nap alatt esik le, de ebben is vannak egyéni különbségek: néha már 1 hét is elegendő hozzá, míg másoknál akár 3 hétbe is beletelhet.

És igen, a köldökzsinórcsont tövénél, ott, ahol a baba hasához csatlakozik, időnként kis vérzés észlelhető. Ezt sokszor egyszerűen a pelenka dörzsölő hatása okozza, ami irritálja ezt a kényes területet, és a köldökzsinórcsonkot dörzsölve-meghúzva vált ki vérzést. Ez önmagában nem ad okot aggodalomra, de nézzük, mire figyeljünk, hogy elkerüljük a vérzést!

  • Tartsuk szárazon a köldökzsinórcsonk környékét. Ezzel kicsit lerövidíthetjük azt az időt, ami a köldökcsonk leszáradásához kell.

  • Az első időszakban ne úgy fürdessük a babát, hogy a babakád vizébe merítjük, hanem csak töröljük át puha nedves ruhával. Ha elkerüljük a bőr felázását, ezzel is gyorsíthatjuk a köldökzsinórcsonk leesését.

  • Időnként levegőztessük a baba bőrét. Nap közben rövidebb időre vegyük le a baba ruháját, hogy szellőzzön a köldök környéke (a helyiség hőmérséklete természetesen ehhez igazodjon).

  • Rendszeresen cseréljük a baba pelenkáját. Ha nem hagyjuk a pelenkát nagyon átnedvesedni, ezzel csökkentjük annak esélyét, hogy a pisi a köldökzsinórcsonk környékére jutva azt feláztatja, ezzel egyben fertőzés veszélyének is kitéve a babát.

  • Hagyjuk, hogy a csonk magától essen le. Azaz ne erőltessük, ne piszkáljuk, ne húzogassuk vagy dörzsöljük.


Mikor kezdjünk aggódni?

Nos, most jön a téma „ijesztgetős” része.

Ahogy az elején is írtam, a vérzés legtöbbször semmilyen aggodalomra nem ad okot. Figyeljünk rá a baba ápolása során, és a vérzés rövid idő alatt magától is megszűnik.

De meg kell mutatni a babát a gyermekorvosnak, ha

  • a vérzés bőségesebb, gyakran ismétlődik vagy nehezen szűnik

  • a köldökzsinórcsonk környékéről genny (sűrű sárgás vagy zöldes váladék) ürül

  • a csonk körüli bőr kipirosodott és meleg tapintatú

  • a baba lázas, elesett állapotú, nyűgös

  • a köldökzsinórcsonk vagy a körülötte lévő bőr érintésre érzékeny, a baba számára szemmel láthatóan fájdalmas.


Ezt jegyezd meg!

A köldökzsinórcsonk általában 10-14 nap alatt esik le, de az átlagtól mindkét irányban lehetnek eltérések.

A köldökzsinórcsonk alapjánál előfordulhat kisebb vérzés, mely az esetek legnagyobb részében ártalmatlan, önmagától megszűnik.

A köldökzsinórcsonk megfelelő ápolásával a vérzés veszélye csökkenthető.

Vannak olyan gyanújelek, melyek esetén a babát meg kell mutatni gyermekorvosnak, hogy ő döntsön a továbbiakról.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page