top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Saját unokáját szülte meg a nagymama

A hétvége szenzációja volt orvosi és mindenféle szempontból is az a hír, hogy egy 61 éves amerikai nő saját lányunokájának adott életet. A történet további pikantériája, hogy a kislánynak nem egy édesapja és egy édesanyja, hanem két édesapja van.


Ezeket a híreket olvasva a kezdem elveszíteni a fonalat.


 

Mostanában úgy érzem magam, mint azt a régi találós kérdést hallva, hogy például az apám lánya nem a nővérem. Emlékeztek? Múltkor egy egyedülálló, HIV-pozitív, meleg férfiről szóltak a hírek, akinek ikerlányai születtek. Most itt az új szenzáció: egy 61 éves nő pár napja kislány szült. És hogy ebben mi a szenzáció? Hiszen 65 éves nőnek is születtek már négyesikrei. Az, hogy a nő tíz évvel van a menopauza után, a kislány valójában az unokája, és a kislánynak két édesapja van.

Cecile Eledge azt követően vállalkozott a szokatlan feladatra, hogy 32 éves fia, Matthew kifejezte azt az óhaját, hogy gyereket szeretne. De a probléma korántsem az, hogy a fiatal pár nőtagja meddő lenne, vagy nem lenne méhe, mivel Matthew élettársa − vagy ahogyan ő nevezi, férje – a 29 éves Elliot. A nagymama az ő gyereküket hordta ki, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Joggal feltehető azonban a kérdés: és honnan volt a petesejt? Nos, a petesejtet Elliot 26 éves húga adta a párnak. Így már semmi „tárgyi” akadálya nem volt a lombikkezelésnek. A nagymama, Cecile azonban már tíz évvel túl volt a menopauzán, ezért előzetesen hormonokat kapott. Ezt követően azonban a terhesség csodák-csodájára azonnal megfogant. A terhesség nem volt teljesen problémamentes, hiszen az „ifjú” anya mindvégig terhességi hányingerrel és vérnyomásproblémákkal küzdött. Az orvosokat is meglepte azonban, hogy a baba nem császármetszéssel, hanem természetes úton jött a világra március 25-én.

A kislány egyik apja, Matthew így számolt be a sajtónak: „Nem tudom leírni, mit érzek az anyám iránt, egyszerűen fantasztikus nő. Minden tiszteletem az övé, nagyon hálás vagyok neki, hogy még most is, amikor felnőttem, maximálisan kiáll értem és segít nekem.”

A szülésnél jelen volt egy fotós, Ariel Panowicz is, aki megörökítette azt az ihletett percet, amikor a két apa először megpillantotta újszülött kislányát.

Olyan már fordult elő, hogy egy anya saját méhét adta a lányának, hogy lánya anya, ő pedig nagymama lehessen, ez viszont nagyon más. Azért kíváncsi vagyok, hová lehet ezt még fokozni.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page