top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

RSV? Hát az meg micsoda?

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is – mondta el az országos tisztifőorvos csütörtökön az MTI-nek. Az influenzát már ismerjük, de mi a csoda ez az RSV, ami főként gyerekeket – akár egészen kicsi gyerekeket – betegít meg?

RSV, azaz légúti óriássejtes vírus – többször is olvashattál már róla az Anyás-Apáson (például itt és itt is).

 

Az Anyás-Apás Facebook-oldalán is szóba került a napokban a téma, és többen is leírtátok a tapasztalataitokat.


Yvették sajnos érintettek, ezért közvetlen tapasztalatai vannak arról, milyen nehézségeket okoznak a gyermekosztályokon a tömegével érkező betegek:

„Mi most vagyunk RSV miatt kórházban, lassan egy hete ikerfiaimma. Telt ház minden kórház, fullon RSV+ babákkal. Hazamegy egy baba, jön kettő helyette. Nálunk volt oxigén, infúzió, antibiotikum kezdődő tüdőgyulladásra. És nem értem, miért, de abszolút nem kap elég médiát!”

Henriették sem úszták meg:

„Nemrég jöttünk ki a kórházból a pici fiammal, sajnos neki is légzéstámogatás kellett.”

Debi kislánya szerencsére nem volt még beteg, de egy rettegés az élet, ezért nem is mennek sehová, nehogy elkapják a fertőzést:

„3 éves a lányom, még mindig rettegek a fertőzéstől. Nem is járunk igazán sehova.”

Többen is írtak arról, hogy bár létezik az RSV ellen védőoltás, de rettentően drága, és csak a különösen veszélyeztetett babák, például a koraszülöttek kaphatják meg ingyen:

„Az én kisfiam is koraszülöttként született 2020-ban, és akkor 300 000 forint körül volt az oltás. Bár mi ingyen kaptuk meg, mert a 32. hét előtt született babáknak nem kellett fizeni érte”

– írta Mónika, míg Viktória kislányának a rekeszsérve miatt járt térítésmentesen a vakcina.


Az elmúlt évek távolságtartása és maszkhordása miatt idén Magyarországon erős járványra számít a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. Havasi Katalin, a szervezet elnöke az RTL Klub híradójában decemberben kiemelte, számukra is ijesztő az idei helyzet.

„Látva a németországi helyzetet, illetve Franciaországban is az emelkedő esetszámokat, arra számíthatunk, hogy ez hozzánk is ide fog érni, és várható, hogy nálunk is nőni fog az esetszám. Az RSV, vagyis óriássejtes légúti vírus általában az egyszerű nátha tüneteivel, hőemelkedéssel, étvágytalansággal, orrfolyással jár együtt. Szapora légzés, zihálás, csillapíthatatlan köhögési rohamok esetén viszont azonnal orvoshoz kell vinni a kisgyereket”

– tette hozzá. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója azt mondta, készülnek az erősebb szezonra, hogy el tudják látni a betegeket, eddig azonban nem fordult hozzájuk kiemelkedően sok RSV-fertőzött. Mint mondta, csak a gyerekek kis százaléka, és főleg a nagyon kicsik kerülhetnek lélegeztető gépre. (Forrás: Pénzcentrum).


Az RSV-ről

Az RSV egy gyakori vírus, amely hajlamos az őszi és téli hónapokban felbukkanni. Bárki bármilyen életkorban megkaphatja az RSV-t, de gyakrabban fordul elő kisgyermekeknél és csecsemőknél. A legtöbb esetben az RSV tünetei enyhék, és általában egy hét múlva maguktól megszűnnek. Mivel azonban az RSV tünetei gyakran átfedik mind az influenza, mind a COVID-19 tüneteit, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz, amint tüneteket észlel magán vagy gyermekén.


Az RSV-fertőzés tünetei

Életkortól függően az RSV-fertőzés súlyossága, valamint a tünetek eltérőek lehetnek, általában a fertőzést követő 4-6 napon belül jelentkeznek. Nagyobb gyermekeknél általában enyhébbek a tünetek, például orrdugulás vagy láz, de 1 év alatti gyermekeknél a legsúlyosabb tünetek jelentkezhetnek.


Az RSV fertőzés gyakori tünetei felnőtteknél és gyermekeknél:

  • láz

  • orrdugulás

  • köhögés

  • orrfolyás

  • tüsszentés

Ritkábban (csak szövődmények, például bronchiolitis vagy tüdőgyulladás esetén):

  • zihálás

  • nehéz, rövid vagy gyors légzés

  • kékes bőr


Az RSV-fertőzés tünetei csecsemőknél

Az RSV-vel fertőzött a kisbabák nyűgösek, fáradtak, és orrdugulásuk van. Ezek a tünetek néhány nap múlva maguktól megszűnnek.

Ha az állapot tartósan fennáll, a csecsemőknél szapora légzés alakulhat ki, mellkas minden belégzéskor „beszívódik” a bordáik körül, és az orrlyukak kitágulnak. Ezt nevezzük paradox légzésnek, melyet a lenti videó szemléltet.


A száj, az ajak és a körmök is elkékül az oxigénhiány miatt. Az ilyen típusú gyors légzés, különösen, ha kékes elszíneződés kíséri, súlyos vészhelyzetet jelent, a lehető leghamarabb kérj sürgős orvosi ellátást.


Az RSV-fertőzés kezelése

Mivel az RSV egy vírus, nem kezelhető antibiotikumokkal. A legtöbb esetben, különösen nagyobb gyermekeknél, az RSV tünetei hasonlóak a náthához vagy az influenzához és kezelés nélkül meggyógyulnak.

A megfelelő pihenés és a sok folyadék fogyasztása, a vény nélkül kapható lázcsillapítók és fájdalomcsillapítók segítenek. Rendszeres nyálkaszívás az orrból enyhítheti a csecsemők és kisgyermekek orrdugulását. A sóoldat is fellazítja a nyálkát.

A nagyon fiatal babák kórházi kezelésre szorulnak, ha légzéstámogatást igényelnek.


Az RSV megelőzése

Az RSV-re nincs gyógymód, de van lehetőség a megfertőződés és terjedés kockázatának csökkentésére. Az RSV más vírusokhoz hasonlóan mikroszkopikus méretű cseppecskék útján terjed a levegőben vagy felületekre.


A fertőzés kockázata csökkenthető:

  • gyakori kézmosás

  • köhögés vagy tüsszentés során a száj és az orr eltakarása

  • külön edények és poharak használata

A palivizumab egy antitest, amely kifejezetten az RSV-fertőzést okozó vírus ellen irányul. nagy kockázatú csecsemőknél 24 hónapos korig alkalmazható a fertőzés megelőzésére.

Ezt a gyógyszert havonta adják be injekcióként az RSV szezonban. Segíthet megelőzni a súlyos fertőzéseket, de nem képes gyógyítani vagy kezelni a már kialakult betegséget.


Forrás: Healthline

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page