top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Rokkantként még Barbie baba sem boldogul

Igen, nincs mit szépíteni: a mozgássérült Barbie-nak nem segítettek, inkább kinyírták. Na jó, nem. Csak eltüntették. Mint az életben.


A múlt héten az egyik ismerősöm a Facebookon egy mozgássérült kislánynak kereste Beckyt. Ha nem ismered őt, nem vagy egyedül, nekem is rá kellett gugliznom, ki is Becky. Nos, Becky a Barbie-gyártó Mattel cég egy korábbi sikerterméke, mely később csúfos véget ért.


 

És Becky története jelkép értékű arra, mennyire figyelünk oda a fogyatékkal élőkre mi, a „normálisok”.

Beckyhez egyébként a mai napig sok helyen hozzá lehet jutni az ebayen és hasonló oldalakon. De hivatalosan már sehol nem kapható, mert tavaly beszüntették a gyártását. De lássuk Becky történetét.


Becky dicsőséges diadalútja…

Becky 1997-ben került a boltokba az addigra már világkarriert befutott Barbie barátnőjeként. Beckynek különleges mosolya volt. És egyedi stílusa. És vidám pink kerekesszéke. Mert Becky volt az egyik első olyan játékbaba, aki fogyatékkal élőt mintázott.

Az új termék piacra dobásakor természetesen sajtótájékoztató sajtótájékoztatót követett. A Mattel rendkívül büszke volt a Barbie-világ új tagjára. Nancy Zwiers, a Mattel elnökhelyettese például azt nyilatkozta a Chicago Tribune 21 évvel ezelőtti számában, hogy Barbie legújabb barátnője, Becky a való élet sokszínűségét példázza és a másság elfogadására ösztönzi már a gyermekeket is. Mások elmondták, hogy Becky nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy lerombolja a sztereotípiákat és megmutassa az embereknek, hogy fogyatékkal is lehet vidáman élni, a fogyatékkal élők pedig ugyanolyan szépek és játékosak, mint egészséges társaik.

Becky megjelenése tökéletes volt, minden apró részlete passzolt egymáshoz. A vidám rózsaszín kerekesszék kerekein fényvisszaverő fólia futott körbe, a fehér hátizsák pedig tökéletesen illeszkedett a széktámla hátára. Becky kétrészes kék szettet viselt, színben hozzáillő halásznadrággal, cipővel és kiegészítőkkel. A játék dobozába egy kártyát is csomagoltak, mely a WOW (Wimmers on Wheels, Győztesek két keréken) nevű szervezetbe való belépésre buzdított, ami kerekesszékes fiúk és lányok klubja.

Bár az új termék piacra kerülését nem előzte meg különösebb hírverés, a 20 dolláros (kb. 5000 forintos) áron kínált babát pillanatok alatt elkapkodták, és már az első két hétben mintegy 6000 darabot adtak el belőle.

És itt most tegyünk egy kis kitérőt. Bár valóban a Mattel volt a nagy játékgyártók közül az első, aki fogyatékkal élő személyt mintázó babát gyártott, ez azonban nem volt példa nélküli. Két évvel korábban egy minnesotai játékgyár is belekezdett egy fogyatékkal élő kislányt formáló rongybaba gyártásába, és a wisconsini Pleasant Company is kínált kerekesszékes kiegészítőket Americal Girl Collection nevű sorozatához.

A Chicago Tribune egy Ashley Best nevű 11 éves ifjú fogyasztót is megszólaltatott, aki ezt mondta: „Becky azt üzeni számomra, hogy nem mindenki tökéletes, nem mindenki tud járni.”

Egyszóval mindenki boldog volt, fogyatékkal élő Barbie-barátnő, sokszínűség, elfogadás, konfetti és virágeső… mígnem kiderült, hogy nem minden olyan tökéletes, mint látszik.


…és Becky csúfos bukása

„Share-a-Smile Becky” tehát diadalmasan berobbant a játékboltokba. Ám a helyzet nem a játékgyár tervei szerint alakult a továbbiakban. A lelkesedés nem tartott sokáig. A gyerekek és a gyűjtők is hamarosan szembesültek ugyanis azzal a problémával, hogy Becky kerekesszéke nem fér be a Barbie álomház, a Barbie Dreamhouse ajtóin, noha éppen ez Barbie társasági életének epicentruma. Ezenkívül a kerekesszéket képtelenség volt bepréselni a ház liftjébe is. Akkor a Mattel azt nyilatkozta a kritikákra, hogy keresik a megoldást arra, hogy az összes Barbie-kellék passzoljon egymáshoz.

Erre elég hosszú időt kellett várni. Húsz évvel később egy vadonatúj álomház került a boltokba… és kapaszkodjon meg mindenki, Becky kerekesszéke 20 év múltán sem fért be a ház felvonójába. De akadtak más problémák is. Beckynek ugyanis például a konyhában elegendő helyre lett volna szüksége a mosogató alatt, hogy közvetlenül oda tudjon gurulni a mosogató elé, ha mondjuk el akarta mosni a tányérját… és hasonlók.

A történet vége az lett, hogy Becky teljesen eltűnt a játéküzletek polcairól. Mindenki azt beszélte, hogy mivel túlságosan bonyolult és költséges lett volna az egész Barbie-világot újratervezni oly módon, hogy az megfeleljen Becky adottságainak, a Mattel inkább úgy döntött, megszabadul a fogyatékos Becky babától és a vele járó macerától. Ezt a Mattel természetesen nem erősítette meg, noha nem is tagadta.

Ha valaki hasonlóságot vél felfedezni Becky virtuális világa és a való élet között, az nem feltétlen véletlen egybeesés. Egy központi idegrendszeri bénulás miatt kerekesszékhez kötött nő például így nyilatkozott Becky eltüntetése kapcsán: „Becky tündöklése és bukása sokat elmond arról, ahogyan a társadalom gondolkodik a fogyatékkal élőkről. Ilyenkor mindig arról beszélünk, hogyan illeszkedjen be a fogyatékkal élő a társadalomba, ahelyett, hogy arra összpontosítanánk, hogy a társadalom hogyan tudna jobban illeszkedni a fogyatékkal élőkhöz.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page