top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Rettegés az ismeretlentől: veszélyes-e a koronavírus a várandósokra?

Frissítve: 2020. márc. 28.

Azt hiszem, ma már bizton állíthatjuk, hogy a koronavírus jó időre kisajátította magának az újságok címoldalát. Ha valamilyen új veszedelemmel kerülünk szembe, érthető módon mindenki azt igyekszik minél előbb megtudni, áll-e fenn nála olyan körülmény, mely őt személy szerint az átlagosnál nagyobb veszélynek teszi ki. Természetesen nem kivételek ez alól a várandósok sem.


Rossz hír, hogy egyelőre senki nem tud biztos választ adni arra, hogy a terhesség fokozott kockázatot jelent-e a koronavírussal való megfertőződés szempontjából. Jó hír ugyanakkor, hogy egyelőre semmi bizonyíték nincs arra sem, hogy a várandósok nagyobb veszélynek lennének kitéve, mint mások.

 

Mostanában jártamban-keltemben, amikor szóba kerül az embereket pillanatnyilag kétségkívül leginkább foglalkoztató járvány, a legtöbben azt kérdezik tőlem, hogy ők maguk vagy ismerőseik barátaik körében bárki fokozottan veszélyeztetett lenne-e amiatt, mert éppen gyermeket vár. Háziorvos ismerőseim is arról számolnak be, hogy a koronavírusossal kapcsolatos telefonhívások jelentős része is éppen ezt igyekszik megtudakolni. Úgyhogy kicsit utánajártam a kérdésnek, de előre szólok, hogy kész, biztos válaszokat egyelőre nem találtam.


Az egészségügyi szakemberek ugyanis egyelőre nem tudják határozottan kijelenteni sem azt, hogy a várandósság az átlagosnál nagyobb kockázatot jelentene, sem azt, hogy ilyen kockázat nem létezne. Annak ellenére ez a helyzet, hogy régóta ismert tény, hogy a várandósság kilenc hónapja egy tulajdonképpen némiképp csökkent immunvédekezésű állapotot jelent, aminek az az oka, hogy a méhben növekvő baba egy „idegen” testet jelent az anya szervezetében, így az anyai szervezet a várandósság alatt kissé „elnyomja” az immunrendszerét annak érdekében, hogy ne idegenként ismerje fel a magzatot. Ennek ismeretében logikusnak tűnne, hogy csökkent immunvédekezésük okán a várandósok könnyebben elkapnak minden fertőzést, így a koronavírust is – és valóban azt igazoló statisztikai adatok születtek például influenzajárványok kapcsán, hogy a várandósok könnyebben elkapják a betegséget, és körükben a szövődmények és gyakoribbak.



A mostani koronavírus járvány kapcsán ez kétségbevonhatatlanul bizonyító adatok nem születtek, bár lehet, hogy egyszerűen csak azért, mert egy viszonylag új problémával állunk szemben, melyre vonatkozóan egyelőre kevés információval rendelkezünk. Azt tehát nem tudjuk, hogy fogékonyabbak-e a várandósok a vírus iránt, azt meg pláne nem, hogy a fertőzés okoz-e terhességi problémákat, például koraszülést, vagy hogy várandósoknál másképpen zajlik-e a betegség, mint egyébként. Az viszont bizonyos, hogy a kutatók versenyt futnak az idővel, hogy minél hamarább és minél többet tudjanak meg erről a potenciálisan végzetes betegségről.


Kutatták, de egyértelmű eredményre nem jutottak

Egy kisebb vizsgálat történt már a koronavírus-járvány kiindulópontjául szolgáló kínai Vuhanban, de ebben csak kilenc koronavírus-pozitív várandós vett részt. Mondhatjuk nyugodtan, hogy szerencsére csak ennyi, hiszen az azt jelenti, hogy viszonylag kevés várandóst érintett a betegség. A vizsgálatban részt vevő várandósok mindegyike a harmadik trimeszterben volt, és a tőlük szerzett tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy az orvosok által COVID-19-ként jelölt koronavírus nem jut be méhben növekvő magzathoz. A betegek tünetei sem különböztek azokétól, akik nem voltak terhesek.



Ennél valamivel szélesebb körű adatokat hozott nyilvánosságra az Egészségügyi Világszervezet (WHO): 147 várandósét, akik közül 64-nél igazolt volt a COVID-19 jelenléte, 82-nél felmerült annak gyanúja, 1 várandósnak pedig nem voltak tünetei. Az összes várandós 8 százalékánál jelentkeztek súlyos tünetek, míg 1 százalékuk került kritikus állapotba. „Vannak arra utaló jelek más típusú koronavírusok (pl. SARS) okozta megbetegedések szerzett tapasztalatok alapján, hogy a várandósokat súlyosabban érinti a fertőzés, de egészen biztosat nem tudunk” – mondta el az amerikai közegészségügyi szolgálat egyik illetékese, míg egy másik illetékes arra figyelmeztetett, hogy egészen addig, amíg pontosabb információkkal nem rendelkezünk, minden eshetőséget számításba kell venni. A The Lancet című lapban nemrégiben megjelent cikk alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy a vírus nem jut be az anyatejbe, így szoptatás útján nem képes megfertőzik a babát. Ezzel kapcsolatban azonban azt is számításba kell venni – figyelmeztetnek a szakértők – hogy a szoptatás során egészen szoros kontaktusban kerül egymással az anya és babája, így nagyobb akkor a koronavírus tipikus terjedési módjának tartott cseppfertőzés kockázata is.


Az ismeretlen bizonytalanságot szül

Az ismerethiány természetesen nem kedvez a boldog és felhőtlen várandósságnak. A kismamák érthető módon aggódnak, szoronganak amiatt, hogy lehet-e a babájuknak valami bajuk attól, hogy ők elkapják a fertőzést.


Az egészségügyi szakemberek egyelőre elegendőnek tartják ugyanazoknak a szigorú higiénés szabályoknak a betartását, melyek mindenkire érvényesek. A várandósok esetében különösen fontos, hogy kerüljék az összes olyan szituációt, ahol sok emberrel kerülhetnek kapcsolatba. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a gyermekeket kevésbé veszélyezteti a betegség, ami nem jelenti egyben azt is, hogy nem adhatják tovább a kórokozót a környezetükben élő felnőtteknek, így a várandósoknak is. A szakemberek éppen azt hangsúlyozzák, hogy a gyerekek fontos fertőző forrásként szolgálhatnak a járványban anélkül is, hogy komoly tüneteket mutatnának, vagy egyáltalán bármilyen jele is mutatkozna náluk annak, hogy megfertőződtek koronavírussal.

Szóval egyelőre annyi a tanácsom – ami nem kevés –, hogy vigyázzatok magatokra, kerüljétek a tömeget, mossatok kezet és fertőtlenítsetek.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page