Anyás-Apás · 2022.05.07 15:51 · 3 perc

Repül a… repül a… – legyél turista saját városodban!

Tudod, milyen alakot formáz a levegőből a ferihegyi repülőtér ma már nem használt 1-es terminálja? És azt tudod-e, milyen geometrikus motívum vonul végig a reptér bauhaus-szocreál típusú épületén? Az első csomagtovábbító futószalag hossza mindössze pár méter volt, de tudod-e, hogy ma hány kilométernyi futószalagon halad a milliónyi poggyász a Liszt Ferenc repülőtéren?

Egy különleges sétán jártunk, ahol bepillanthattunk az 1-es terminál olyan helyeire is, ahová „közönséges” utasként tilos a bejárás, például felmentünk az egyik irányítótoronyba.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A repülőtér gyermekkorom titokzatos, misztikus helye volt, ahonnan emberek indulnak távoli idegen tájak felé. Nekem gyerekként pedig annyi maradt, hogy minden budapesti kirándulás során izgatottan készültem arra a talán egy percre, amíg a vonat elrobogott a reptér mellett, és egy-egy villanásra megpillanthattam a betonon álló repülőgépeket, és ha nagyon nagy szerencsém volt, akkor induló vagy landoló gépet közelebbről is elcsíphettem. A Liszt Ferenc repülőtér ma „ünnepli” 72. születésnapját, hiszen 1950. május 7-én nyitotta meg először kapuit. Erről jutott eszembe, hogy éppen a múltkor egy nagyon érdekes programon vehettünk részt, ahol szakavatott kísérő vezetésével az 1-es terminál különleges helyeit is bejártuk, például felmehettünk az ikonikus két irányítótorony egyikébe, a check-in pult másik oldaláról is szemügyre vehettük a világot és kileshettük a biztonsági kapu működését is. A séta egészen különleges élményt ad, hiszen a terminálon mintha megállt volna a világ: minden tökéletesen úgy néz ki, mint amikor sok évvel ezelőtt az utolsó utas is a repülőgép lépcsőjére lépett vagy kilépett az épület kapuján, hogy taxit fogjon a városba.

A sétát a Hosszúlépés. Járunk? szervezte, és akár nagyobb gyerekekkel is izgalmas és különleges program lehet.

Kedvcsinálónak egy képgaléria. Kattints a kis képekre a nagyításhoz!

Fotók: MTVA Archívum (borítókép), Anyás-Apás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyás-Apás további kirándulás- ás programajánló cikkeiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük