top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Piros betűs beszélgetések a kamaszlányoddal a menstruációról

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mai tizenévesek már nagyon korán mindent tudnak, de ha mégsem, akkor a tudásukban mutatkozó hiányokat kitöltik a netről kitúrt információkkal, a kamasz lányaink valójában nagyon sokszor bizonytalanok és sebezhetők, ha olyan kényes és intim kérdésekről van szó, mint amilyen például a menstruáció.

A kamaszok a barátaitól, az interneten, filmekből vagy tévéből is szerezhet némi ismeretet, de nem árt mindig észben tartani, hogy a világhálón található információk nagyon sokfélék, jelentős részben bizonytalan értékűek, tévesek vagy félrevezetőek. Győződj meg róla, hogy az általa begyűjtött információk megbízhatóak és helytállóak, és válaszolj te magad a menstruációval kapcsolatos kérdéseire.

 

A lányok számára a pubertás rejtélye számos kérdést vet fel. Nem könnyű megérteniük és elfogadniuk, hogyan változik meg a testük, és egyáltalán nem biztos, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás minden kérdésükre választ ad.


Az alábbiakban vegyünk sorra néhány tipikus kérdést, melyet a kamasz lányod a menstruációval kapcsolatban feltehet. Nézd át őket, hogy jobban fel tudj készülni a válaszokra.


Mikor jön meg az első menstruációm?

Nincs két egyforma lány, ami azt jelenti, hogy mindenkinek akkor jelentkezik a menstruációja, amikor a teste készen áll rá. Vannak bizonyos jelei a közelgő pubertásnak, például a szemérem- és hónaljszőrzet növekedése, a mell fejlődése, a növekedési rohamok, a hangulatingadozások és a testalkat változásai. A legtöbb lány 12 és 13 éves kora között kezd menstruálni, de előfordulhat ennél koraibb és későbbi dátum is. Az a kislány, aki később kezd menstruálni, úgy érezheti, hogy kimarad vagy lemarad, illetve kínos helyzetekbe kerülhet a többiek előtt.

Ha aggódsz amiatt, hogy lányod fejlődése eltér a szokásostól, mindenképpen beszéld meg a problémát a gyermekorvosotokkal.


Fájni fog, amikor megjön a menstruációm?

Sok lány fél a menstruációtól, mert rémtörténeteket hallott a görcsökről, a fájdalmakról és egyéb problémákról. Fontos, hogy a lányok tisztában legyenek azzal, hogy a menstruációt kísérheti ugyan némi fájdalom, de az erős fájdalom vagy görcs, a túlságosan erős vérzés semmiképpen nem normális, nem a női lét „természetes” velejárója. Ilyen esetekben felmerülhet a háttérben akár endometriózis gyanúja is, ebben az irányban feltétlen kivizsgálás javasolt.

Számos vény nélkül kapható a menstruációs tünetek enyhítésére, és segíthetnek a melegítőpárnák és a testmozgás is (ez utóbbi esetében természetesen nem extrém intenzív testmozgásra kell gondolni).


Mások is észre fogják venni, hogy menstruálok?

Azok a lányok, akik nagyon félénkek vagy zárkózottak, félhetnek attól, hogy mások megtudják, mikor menstruálnak. Tudniuk kell azonban, hogy senki nem fog tudni róla, hacsak ők el nem mondják másoknak.


Mit tegyek, ha váratlanul jön meg a menstruációm?

Minden lány aggódik amiatt, hogy váratlanul éri a menstruáció, amikor éppen iskolában, táborban vagy pizsipartin van. Sajnos nem mindig könnyű előre megjósolni, mikor jön meg a menstruáció. Segíts a lányodnak nyomon követni a menstruációját, hogy legyen elképzelése arról, mikor számítson rá. Jó ötlet, ha mindig van a táskájában egy menstruációs készlet vészhelyzet esetére. A menstruációs fehérnemű szintén életmentő a menstruációs meglepetések miatt aggódó kamaszlányok számára. Emellett emlékeztesse a lányát, hogy az iskolai védőnőnél valószínűleg lesznek higiéniai termékek, ha váratlanul kezdődik a menstruációja az iskolában.


Sportolhatok-e még menstruáció alatt is?

A lányok sokszor aggódnak, hogy a menstruáció zavarhatja a mindennapi tevékenységeiket, de nincs ok arra, hogy gyermeked ne vehessen részt sportolásban vagy más iskolán kívüli tevékenységekben csak azért, mert menstruál. Ha használhat tampont, akár az úszásról vagy más vízi tevékenységekről sem kell lemondania. Ha viszont nem szívesen használ tampont, akkor tartózkodnia kell az úszástól, amíg a menstruációja el nem múlik.

Emlékeztesd lányodat, hogy előfordulhat, hogy gyakrabban kell cserélnie a betéteket, ha sportol vagy fizikai tevékenységet végez.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page