top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Pánik a köbön: az első napok otthon a babával

A baba érkezése alapvetően új helyzetet jelent minden családban, gyökerestől forgatja át az addigi viszonyokat a családtagok között. Vannak azonban a nagy lelki változásoknál apróbb, azoknál első pillantásra jelentéktelenebbnek tűnő újdonságok a baba körül, melyek akár hatalmas riadalmat is okozhatnak – többnyire alaptalanul.

Ezekből szedtünk össze néhányat. A köldökvérzésről most nem esik szó, erről ide kattintva olvashatsz részletesebben.

 

Büfiztetés, bukás

Talán az egyik leggyakoribb jelenség, amikor az etetés után a baba „bukik”, azaz az elfogyasztott anyatej vagy tápszer egy részét visszaböffenti. Az, hogy ez mennyi idő után következik be, babánkért változó lehet, vannak babák, akik szinte azonnal, könnyen büfiznek, míg mások csak akár 20–30 perc múlva vagy egyáltalán nem.

A büfizés oka, hogy szopás közben a baba (különösen a mohóbban szopó babák) nemcsak tejet, hanem levegőt is nyelnek, ami már etetés közben kellemetlen diszkomfortérzést. hascsikarást okozhat nekik. Ennek jeleként időnként felsírnak vagy abbahagyják a szopást. Az etetés után mindenképpen, de fel-felsíró babánál akár már etetés közben is érdemes őt függőleges helyzetbe hozni, mert így a lenyelt levegő könnyebben kijuthat a gyomrából. Ilyenkor azonban nemcsak levegő távozik, hanem több-kevesebb tej is.

A bukástól nem kell megijedni, hiszen ez természetes jelenség, nem befolyásolja a baba fejlődését, aki a csecsemőkor elhagyva ezt a szokását is el fogja hagyni.


Csuklás

A babák sokszor már a méhen belül is csuklanak, amit általában az anya is érez. Előfordul, hogy a csuklás csak rövid ideig tart, míg máskor a baba hosszasan csuklik. A bukáshoz hasonlóan a csuklás is ártalmatlan, természetes jelenség. Nem kell attól tartani sem, hogy a csuklás a babát zavarja, mert egyáltalán nem zavarja. A csuklás oka a feltételezések szerint a, hogy a teli gyomor feszíti a rekeszizmot, ami erre válaszul ritmusosan összehúzódik. Ha a baba sír, a csuklás megszűnik, de megszüntethetjük a csuklást úgy is, hogy 1-2 korty anyatejjel megkínáljuk a babát.


Tüsszögés

Nem csak a csuklás és a bukás ártalmatlan jelenség, hanem az újszülöttek tüsszögése is. A szülők általában megijednek a tüsszögéstől, hiszen nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél a gyakori tüsszentés betegséget, megfázást jelezhet. Az újszülötteknél azonban a tüsszögés reflexes jelenség, melynek célja a légutak megtisztítása. Tüsszentéskor, illetve ettől függetlenül is lehet a baba orrában némi váladék, ami a légzést nem akadályozza, de ha a szopást nehezíti, óvatosan eltávolítható.


Furcsa hangok

Vannak babák, akik horkantó, szortyogó hangokkal ijesztgetik a szüleiket, általában csak bizonyos testhelyzetekben vagy etetés közben. A furcsa hangok oka többnyire van légutak éretlensége, egészen pontosan a gégeporcok puhasága és a szalagok lazasága, melyek ezért légzés közben könnyen berezonálnak. A furcsa hangok a baba fejlődésével fokozatosan ritkulnak, majd teljesen eltűnnek. Bárminemű bizonytalanság esetén érdemes videóra rögzíteni a hangjelenséget és megmutatni szakembernek.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page