top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ott a fal, haljunk meg mindketten!

Ott volt előttem az a fal, és úgy éreztem, mindent megoldana, ha nekivezetném az autómat. Úgy éreztem, túl nagy teher számomra, hogy kétgyerekes anya lettem. Ezek egy fiatal nő szavai, aki szerencsére az utolsó pillanatban ránézett a hátsó ülésen alsó kislányára és félrerántotta a kormányt. Akkor tudatosult benne, hogy segítségre van szüksége.


Ezúttal nem történt tragédia, mert időben érkezett a segítség. Még mindig nem beszélünk eleget a szülés utáni depresszióról.


 

A korábban fogászati asszisztensként dolgozó 21 éves nő második terhessége egyébként sem volt problémamentes, hiszen a terhessége vége felé preeklapsziát diagnosztizáltak nála, mely egy súlyos terhességi szövődmény. Így született meg a 37. hétre a család második gyereke, Ariana.

És ezzel elkezdődtek a problémák. Az anya nem tudta elviselni az újszülött sírását, folyton ideges és fáradt volt, sokszor idegesen rákiabált, sőt ráütött a nagyobbik gyerekre, a kétéves Milóra. Úgy éreztem nem elég jó anyja a gyerekeinek, és hogy képtelen elviselni azt a terhet, amit a két kisgyerek ellátása ró ár. Annyira el volt keseredve saját elégtelenségét érezve, hogy esténként gyakran úgy sírta álomba magát. Aztán másnap kezdődött minden elölről.

Így jutott el végül arra a pontra, hogy autójával a barátjához tartva − miközben kislánya a hátsó ülésen a gyerekülésbe bekötve aludt, a nagyobb gyerek pedig a nagyszülőknél volt – az előtte magasodó téglafalról az jutott eszébe, hogy minden egy csapásra megoldódna, ha az autóját nekivezetné a falnak. Akkor azonban szerencsére hátrapillantott kislányára és ennek hatására visszavette uralmát a jármű felett. Ez az élmény döbbentette rá, hogy sürgősen segítségre van szüksége, keresnie kell valakit, akivel beszélhet problémáiról. Így jutott el orvoshoz, aki szülés utáni (posztpartum) depresszió diagnosztizált nála. Kapott kezelést, gyógyszereket, melyeket azóta is szednie kell.

Azért tartotta fontosnak megosztani történetét a nagyközönséggel a közösségi médiában, hogy minden anyában tudatosítsa: igen, előfordul, hogy a szülés után nem minden rózsaszínű álom, vannak nehézségek bőven, sőt a depresszió is támadhat, de beszélni kell róla és segítséget kérni.

„Nem sokkal Ariana megszületése után rá kellett döbbenjek, hogy nem úgy érzek iránta, mint Milo születésekor. Először betudtam a dolgot annak, hogy a második gyerek születése mindig más helyzet, hiszen már nem annyira új és izgalmas élmény, mint az első. De aztán azt is észrevettem, hogy türelmetlen vagyok a kisfiammal is. Képtelen voltam megölelni, inkább kiabáltam vele, sőt meg is ütöttem. Aztán utólag mindig rájöttem, hogy nem így kellett volna, olyankor sírva fakadtam, bűnösnek és rossz anyának éreztem magam. Ami a kisebbik gyereket illeti, egyszerűen képtelen voltam elviselni, ha Ariana sírt. Ha őszinte akarok lenni, még mindig frusztrál a helyzet, de más sokkal jobb, mint korábban. Már nem érzem azt, amit régebben, hogy Ariana direkt sír, és csak azért csinálja, hogy felbosszantson. Korábban tényleg azt hittem, hogy a gyerekeim nem szeretnek, és ez azért van, mert rossz anya vagyok.”

A szülés utáni depresszió a celebeket sem kíméli

Korábban a világhírű teniszklasszis, Serena Williams beszélt a negyedik trimeszterről és ennek kapcsán őszintén a szülés utáni depresszióról. „Emlékszem, hogy az egyik nap nem találtam a kislányom Olympia cumisüvegét és ettől olyan ideges és izgatott lettem, hogy sírva fakadtam… egyszerűen azért, mert tökéletesen akartam teljesíteni mint anya – mesélte a világhírű 36 éves teniszezőnő a Harper’s Bazaar című brit lapnak, 9 hónapos kislányával, Alexis Olympiával szerzett élményeit felelevenítve. – Őszintén szólva sokszor jut eszembe, hogy foglalkozni kellene ezzel a problémával. Az embereknek beszélniük kellene róla, mert ez majdnem olyan, mintha a terhesség negyedik trimesztere lenne, még mindig a terhesség része.”


Baby blues vagy szülés utáni depresszió?

Szögezzük le, hogy bár a szülés utáni depresszió sem ritka, a szülés utáni hangulatzavar többsége az enyhébb baby blues kategóriájába sorolható. Ez az újdonsült anyák akár 60−80 százalékánál is előfordulhat. Ennek jellemzője a hangulati labilitás, sírás, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok, gyors és hirtelen hangulatváltozások és sebezhetőség érzése.

A tünetek általában a szülés utáni 3 napban a legkifejezettebbek, akár két héten át is fennállhatnak, majd önmaguktól megszűnnek.

A szülés utáni (posztpartum) depresszió a frissen szült anyák 10−20 százalékát érinti, hosszabb ideig tart és súlyosabb tünetekkel jár. A már említett mentális tünetekhez testi tünetek is társulhatnak, például fejfájás és szapora szívműködés. Különös figyelmet érdemelnek azok az esetek, amikor az anya semmilyen érzelmet nem táplál csecsemője iránt. Ez a jelenség a szülés utáni első hónapban bármikor felléphet, de az első évben később is kialakulhat. Ezek az anyák sajnos nagyon ritkán kérnek segítséget, noha a depresszió ezen és más formáiban is megvannak a lehetőségek a kezelésre.

Tehát van segítség.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page