Anyás-Apás · 2018.10.08 11:42 · 7 perc

Oltási könyv helyett elég a szülő szava?

Nemrégiben írtam arról, hogy a hollandok bekeményítenek: olyan törvényt készítenek elő, melyek szerint csak az a gyerek léphet közösségbe, akinek szülei igazolják a szükséges védőoltások beadatását a leggyakoribb fertőző betegségekkel szemben. De mi számít igazolásnak: az orvosi papír vagy szülő szava?

Egy olasz párt keresztülvitt egy törvényt, mely alapján minden iskolának vagy óvodának már bemondásra is hinnie kell a szülő szavának.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A gyermekkori védőoltások tekintetében minden ország kialakította a maga stratégiáját: van, ahol hosszú a kötelezően beadandó védőoltások listája, míg máshol semmit nem tesznek kötelezővé, ám csak az a gyerek vehető fel gyermekközösségbe – tehát óvodába vagy iskolába is −, akiknek szülei hitelt érdemlően igazolják, hogy a gyerekük megkapta a legszükségesebb vakcinákat. És mi már lenne a leginkább hitelt érdemlő bizonyítéka a védőoltás beadatásának, mint az orvos által kiállított igazolás?

Ezt a jól bevált gyakorlatot torpedózta meg a közelmúltban Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom nevű párt, mely koalíciós partnerével, a Ligával keresztülverekedett egy törvényt, melynek értelmében a gyereket akkor is be kell engedni a gyerekközösségbe, ha a szülő azt állítja, hogy beadatta számára a védőoltást vagy ígéretet tesz arra, hogy ez a jövő tavaszig megtörténik.

Az Öt Csillag már eddig is sokat ártott a védőoltások ügyének

Az Öt Csillag Mozgalom évek óta tulajdonképpen mást se csinál, mint aláássa a védőoltások iránti bizalmat, zavart és összevisszaságot kelt a szülők fejében. A párt egyik alapítója, Beppe Grillo előszeretettel hangoztatja a vakcinák és az autizmus közötti ok-okozati kapcsolatot, melyet millióan milliószor megcáfoltak már tudományos bizonyítékok alapján. Beppe Grillo szerint a vakcinák meggyengítik a gyerekek immunrendszerét, és az egész csak azért van, hogy a gyógyszergyárak extraprofitot zsebelhessenek be. A párt többször kampányolt már annak érdekében, hogy ne születhessen olyan törvény, mely bármilyen védőoltás beadatását kötelezővé teszi a szülők számára. Több oltásellenes weboldalt is üzemeltetnek, ahol az oltásszkeptikus posztok jelentős forgalmat generálnak. A párt képviselői odáig mennek, hogy az allergiás megbetegedésekért és a rákbetegségért is egyértelműen a vakcinákat teszik felelőssé. Az egyik szenátoruk egyszer úgy fogalmazott, hogy az oltási heg nem más, mint a „barmok billoga”.

Nos, ilyen előzmények után sikerült elérniük, hogy az idei tanév már úgy kezdődött meg az olaszországi iskolákban, hogy nem volt szükség a védőoltás megtörténtét igazoló orvosi papírokra, az intézményeknek hinniük kellett pusztán a szülők szavának, hogy ha azt állítják, hogy megkapta a gyerek az oltást, akkor az úgy is van.

Az oltáspártiak szerint veszélyes a pusztán politikai alapon hozott döntés

Az oltáspártiak szerint igen veszélyes helyzetet, sőt káoszt okozhat az olasz oktatási intézményekben ez az intézkedés, mely nem szakértői véleményeken alapul, pusztán politikai természetű döntésről van szó. Azzal érvelnek, hogy a könnyítés nagy veszélynek teszi ki például azokat az osztálytársakat, akik valamilyen ok – például immunbetegség – miatt nem részesülhetnek védőoltásban. Amennyiben az oltható gyerekek kellő arányban megkapják a védőoltást, úgy az úgynevezett „nyájimmunitás” védi azokat a gyerekeket is, akiknél a vakcina beadása ellenjavallt, ha viszont lazul a védőoltásokkal kapcsolatos szülői fegyelem, akkor ezek a gyerekek nagy veszélybe kerülhetnek.

Pedig nem rózsás a helyzet az olaszoknál sem

A statisztikai adatok szerint a védőoltásokkal kapcsolatos szigorúságot nem lazítani, hanem erősíteni kellene, melyet jól jellemez az az adat, mely szerint a kanyarós esetek száma a 2016-os 843-ról 2017-re ugrásszerűen, 5006-ra emelkedett. Tavaly Olaszország volt a harmadik európai ország az egy főre számított kanyarós megbetegedések arányát tekintve, őket csak a náluk jóval szegényebb Románia és Görögország előzte meg. A helyzet olyannyira rossz, hogy már a mexikói hatóságok is arra figyelmeztetik a polgárokat, hogy adassák be maguknak a kanyaró elleni védőoltást, mielőtt Olaszországba indulnának.

Az olaszországi védőoltási helyzet rohamos rosszabbodásáért az Öt Csillag Mozgalom populista politikáján túl felelőssé teszik az interneten százával-ezrével fellelhető téves információkat és az áltudományos oldalak által terjesztett valótlan állításokat is. És nyilván az sem használt a kanyarós esetek előfordulásának, hogy míg a korábbi olasz kormány alatt tízféle védőoltás beadatását szabták az iskolába lépés feltételéül, most az van, ami van: elég, ha a szülő azt állítja, megtörtént a védőoltás, és mindenkinek hinnie kell neki.

És ezzel még csak nem is elégszik meg az Öt Csillag Mozgalom: parlamenti képviselői nemrégiben kijelentették, hogy a következő lépés az lesz, hogyan találhatnának módot arra, hogy a védőoltásokra vonatkozó törvényeket úgy, ahogy vannak, teljesen megszüntessék.

Pedig az egészségügyi kormányzatnak nem lenne más dolga, „csak” hogy világos és egyértelmű üzeneteket közvetítsen a szülők felé a védőoltásokról, szigorúan tudományos adatok alapján. „A kormány sajnos félreérthető információkat terjeszt, melyekkel csak összezavarják a szülőket, akik próbálának felelősségteljes döntést hozni arról, beoltassák-e gyermekeiket vagy sem – mondta Roberto Burioni, a Vita-Salute San Raffaele Egyetem vezető immunológusa. – Az államnak világosan kell fogalmaznia, és egyértelművé kell tennie, hogy a tudomány pártján áll.”

#védőoltás #vakcina #olaszország #iskola

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük