top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nyolc hónapig vitatkozunk a gyerekeinkkel

Valaki kiszámolta, hogy ha összeadnánk azt az időt, mikor a gyerekeinkkel vitatkozunk, alkudozunk vagy igyekszünk meggyőzni őket arról, hogy azt csinálják, amit elvárunk tőlük, akkor ez összesen 8 hónapot tenne ki, mire a gyerekek felnőnek. A számítás alapja egy felmérésből származik, melyben azt találták, hogy egy átlagos szülő átlagos gyerekével átlagos napon 24 percet vitatkozik.


Ez pedig hetente három teljes órát, évente 15 napot, a gyerek felnőttkoráig pedig 8 hónapot jelent.

 

A felmérésben 2000 apa és anya vett részt. A válaszadók csaknem kétharmada egészen odáig ment a helyzet vázolásával, hogy a szülői létet folyamatos alkudozásnak érzi a gyerekeivel. És hogy mivel próbálják meggyőzni a gyerekeket? Minden harmadik szülő azt válaszolta, hogy vitás helyzetekben azzal fenyegeti meg a gyereket, hogy megfosztja valami számára fontos dologtól, például a kedvenc játékától, míg a szülők 42 százaléka a tévé vagy számítógép előtt tölthető időt korlátozza. Vannak, akik az édességet vagy a desszertet vonják meg a gyerektől, ha az nem úgy viselkedik, ahogy a szülei szeretnék, megint mások a számítógépet, a játékkonzolt vagy a mobiltelefont zárolják. Ugyancsak gyakori opció, hogy a gyerek zsebpénzét kurtítják meg egy időre. Vannak azonban olyanok is, akik a pozitív megerősítésben hisznek: minden ötödik szülő ajánlotta már fel a gyerekének, hogy este tovább maradhat fenn, ha rendesen elvégzi a rá kirótt feladatot.

Melyik szülő a szigorúbb és következetesebb?

Erre nem adható egyértelmű válasz, családja válogatja. Az anyák általában sikeresebben szereznek érvényt azoknak a szabályoknak, melyekkel arra igyekeznek rávenni a gyereket, hogy készítse el a házi feladatát, egyen meg mindent, ami a tányérjára került vagy éppen hajlandó legyen megkóstolni új ételeket. A gyerekek viselkedését illetően azonban általában az apák a szigorúbbak.

Úgy tűnik azonban, hogy a megoldás kulcsa az, hogy minden gyerek esetében megtalálja a szülő azt, amivel a legjobban tud hatni a gyerekére. Érdekes megállapítása volt a felmérésnek, hogy minden tíz szülő közül négyen válaszolták azt, hogy partnerünkkel gyakran folyamodnak a „jó zsaru, rossz zsaru” taktikájához. Az anyák és az apák körülbelül 40 százaléka írta le saját szülői attitűdjét megengedőnek, még a válaszadók 31 százaléka elismerte, hogy inkább szigorú, mintsem megengedő a gyerekeihez.

A szülők körülbelül egyharmada a családi étkezések idejét tartja a legrizikósabb időszaknak, amikor a véleménykülönbségek összecsapnak az étkezőasztal felett. Minden tíz szülők közül négyen bevallották, hogy előfordult már, hogy valamilyen ajándékkal igyekeztek lekenyerezni a gyereket annak érdekében, hogy a gyerek azt csinálja, amit a szülők elvárnak tőle.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzászólás
bottom of page