top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nyers tej: a tehénből egyenesen a gyerek bögréjébe?

Manapság reneszánszát éli minden, ami természetes, ami pontosan olyan, ahogyan a jóisten megteremtette. Így aztán ismét divatba jött a tej is abban a formában, ahogyan dédanyáink itták, az az egyenesen a tehénből vagy a kecskéből a bögrébe. Nyers tej az, amit nem pasztörizáltak (vagy pasztőröztek? erre a végén még kitérek), illetve nem homogenizáltak. 


De biztonságos ez?

 

Hogy rövidre zárjam a választ, a nyers tej fogyasztása nem biztonságos. Elsősorban azért, mert veszélyes baktériumokat és más kórokozókat tartalmazhat. A veszélyes baktériumok közül leggyakoribb a szalmonella, a kólibaktérium és a lisztéria.

A pasztőrözés vagy pasztörizálás olyan élelmiszertechnikai módszer, amely elsősorban a folyadék 60–90°C-ra történő hirtelen, rövid idejű felmelegítésével, és azt követően gyors lehűtéssel csökkenti a benne lévő mikroorganizmusok tartalmát. A folyadékokban található mikroorganizmusok elpusztítására fejlesztette ki Louis Pasteur és Claude Bernard.

A nyers tej vagy az ebből készült tejtermékek bárkinél megbetegedést okozhatnak, legyen az tejszín, sajt, joghurt, fagylalt, fagyasztott joghurt vagy puding. Különösen veszélyeztetettek a nyers tejben lévő kórokozók okozta fertőzések iránta gyermekek, a várandós anyák, a gyenge immunrendszerű személyek és az idősek.


Milyen tünetek esetén gondoljunk arra, hogy az elfogyasztott nyers tejben kórokozók lehettek?

- hasmenés

- hasi görcsök

- hányinger és hányás

Influenzaszerű tünetek, azaz láz, fejfájás és izomfájdalmak

Bár az egészséges szervezet általában viszonylag könnyen legyőzi ezeket a fertőzéseket, másoknál idült betegségbe vagy súlyos formába mehet át, extrém esetben halált is okozhat.


Mikor forduljunk orvoshoz?

- Ha nyers tej vagy ebből készült tejtermékek fogyasztása után bármelyik családtagnál tünetek jelentkeznek.

- Ha a család valamelyik várandós tagja nyers tejet ivott vagy ebből készült tejterméket vagy más ételt fogyasztott. A várandósoknál különösen veszélyes a lisztéria okozta fertőzés, ami vetéléshez, magzati elhaláshoz, illetve újszülöttkori halálozáshoz vezethet.


Tippek a tejben lévő kórokozók okozta fertőzések elkerülésére:

Csak pasztörizált tejet fogyasszunk.

Csak pasztörizált tejből készült tejtermékeket vagy egyéb teljes ételeket együnk. Azt, hogy az adott tejet hőkezelték-e, a csomagolásán lévő címke jelzi.

A pasztörizált tejet és tejtermékeket is hűtőszekrényben tartsuk. Ügyeljünk arra, hogy a vásárlás és az otthoni hűtőszekrénybe érkezés között a hűtési lánc minél rövidebb ideig szakadjon meg, azaz minél előbb hűtőbe tegyük a hazavitt tejet.

Ne fogyasszunk lejárt szavatosságú tejet vagy tejterméket, ezeket dobjuk ki.


Tények a pasztörizálásról

Pusztán a pasztörizálástól a tejnek nem lesz laktózintoleranciát vagy allergiás reakciót kiváltó hatása.

A pasztörizálás nem csökkenti a tej vagy tejtermék tápértékét.

Pasztörizálással elpusztíthatók a káros és veszélyes baktériumok.

Pasztörizálásal fertőzések előzhetők meg, mely életeket menthet.


És a végére egy kis nyelvészkedés: pasztőrözés vagy pasztörizálás?

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárában csak a pasztőröz ~ pasztörizál szópárt találjuk meg. Eszerint a két szót nemzetközi minták alapján, elsősorban a német pasteurisieren nyomán alkották. Először – az 1800-as évek végén – a hosszabb, pasztörizál alak honosodott meg. Később, valószínűleg szándékos magyarosítási szándékkal alkották meg a rövidebb, pasztőröz alakot. Az -izál végződést ugyanis elsősorban idegen eredetű igék magyarítására használjuk, de pont ennek köszönhetően az -izál végű szavakon érződik az idegenség. A -z képző ezzel szemben mindenféle főnévhez kapcsolódhat.

A pasztörizál, pasztőröz szó töve valójában főnév, Luis Pasteur [lui pasztőr] (1822–1895) francia tudós neve. (Forrás)

Forrás: AAP

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page