top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

New Yorkban már büntetik a kanyarópartikat

A New York-i egészségügyi hatóságok akár 1000 dolláros (kb. 250 ezer forintos) büntetéssel is sújthatják mostantól azokat a szülőket, akik megszegik a kötelező védőoltások beadatásának kötelezettségét. Pedig vannak szülők, akik direkt összeterelik egészséges gyerekeiket valamelyik kanyarós társukkal, mert abban bíznak, hogy így könnyen, gyorsan, a szülőnek leginkább megfelelő időpontban letudják a betegséget.


Ezek a „betegségpartik” azonban inkább valamifajta orosz rulettre hasonlítanak.


 

Korábban már írtam a himlőpartikról, melyek célja, hogy a szülő akarja eldönteni, mikor essen át gyereke az adott gyermekkori fertőző betegségen, ezzel életre szóló védettséget szerezve a további fertőződés ellen – egyszersmind kikerülve a védőoltásokat. Ezekkel azonban az a legnagyobb baj, hogy mivel egyik szülő sem távolba látó jós, senki nem tudhatja előre, hogy az ő gyereke abba a többségbe esik-e, aki néhány pöttyel és enyhe tünetekkel pár nap alatt megússza a betegséget, vagy abba a kisebbségbe, akinél súlyos, esetleg maradandó károsodást visszahagyó szövődmény alakul ki. Sőt ritka esetekben az sem kizárt, hogy a banálisnak gondolt fertőzés a gyerek életébe kerül.

Az is közismert, hogy a kanyaró ismét felütötte a fejét és szerte a világon kisebb-nagyobb járványokat okoz. A velünk szomszédos Ukrajnában például éppen nagyobbakat, de nem ülhetnek ölbe tett kézzel számos amerikai nagyváros egészségügyi hatóságai sem.

New Yorkban egészen odáig fault a helyzet, hogy a város egészségügyi kormányzata közegészségügyi szükségállapotot hirdetett ki a kanyarós esetek ugrásszerű megszaporodása miatt. Ennek keretében akár 1000 dolláros (kb. 250 ezer forintnak megfelelő összegű) büntetéssel sújthatják azokat a szülőket, akik megtagadják a kötelező védőoltások beadatását gyermekeiknek.

„A kanyarójárvány epicentrumában vagyunk, ez nagyon-nagyon aggasztó helyzet, ami ellen azonnal tennünk kell valamit” – nyilatkozta a város főpolgármestere, Bill de Blasio egy közegészségügyi konferencián. A kongresszust Williamsburgban tartották, ahol éppen zajlott/zajlik egy kanyarójárvány, elsősorban a város ortodox zsidó közösségében, ahol az átlagosnál nagyobb az oltásmegtagadó szülők aránya.

A főpolgármester elsősorban az oltásellenes közösségeket hibáztatta a kialakult helyzetért, melyek félrevezető üzeneteikkel elsősorban a kisgyerekes szülőket veszik célba. A New York-i egészségügyi hivatalnokok szerint az ortodox zsidó közösségek népszerű célpontjai az oltásellenesek kampányainak, és sajnos az általuk terjesztett tévhitek és félrevezető üzenetek ebben a közösségben többnyire termékeny talajra hullanak. Ebbe a körbe tartozik az úgynevezett kanyarópartik, melyek célja egyrészt a természetes immunitás megszerzése, másrészt a védőoltások elkerülése.

„A probléma az, hogy nincs nagyobb közegészségügyi probléma, mint az, ha a kanyaró járványos méreteket ölt – mondja egy gyermekgyógyász professzor. – A kanyaró vírusa a legfertőzőbb kórokozó, amit valaha is ismertünk.”

Az egészségügyi hatóságok ezért most arra kérik a szülőket, hogy adassák be gyermekeiknek a szükséges vakcinákat. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a „kanyaróparti” a természetes védettség megszerzésének meglehetősen kockázatok volta. „Régebben divatosak voltak a himlőpartik, de mára már megváltozott a világ. A kanyarópartiknak nagyon súlyos következményeik lehetnek” – intik a szülőket. A philadelphiai gyermekkórház professzora, Paul Offit rámutat, hogy a védőoltások bevezetése előtt a kanyaró ötször több gyermek halálát okozta, mint a bárányhimlő. Egy anya esetét is idézi, aki évekkel ezelőtt himlőpartiba vitte a gyermekét, ahol a gyerek olyan súlyos. szövődményes fertőzést kapott, hogy meghalt. „A kanyaró súlyos betegséget is okozhat – mondja. – Mi az ördögért akarja szántszándékkal valaki, hogy a gyereke szenvedjen, sőt akár még meg is haljon?”

A kérdés jogos és mélyen elgondolkodtató.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page