top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Neveld úgy a gyereked, mint a kutyát!(?)

Frissítve: 2019. aug. 28.

A címben szereplő felszólítás bár meghökkentő, de egy ténylegesen létező tévéműsor címe az angoloknál. A Train Your Baby Like a Dog című műsorban egy kutyatréner mutatja be, hogy a kutyák tanításánál jól bevált módszereket miként lehet alkalmazni arra, hogy jól nevelt gyerekeink legyenek.


Tehát elő a klikkerekkel, és kezdődhet a gyereknevelés?

 


A műsor állandó szereplő, egy Jo-Rosie Haffenden nevű kutyatréner azt állítja, hogy módszere nemcsak a kutyák idomítására jó, de a gyermeknevelésben is forradalmi változásokat hozhat. Kezeld úgy a gyereked, mint a kutyádat, és jól fog viselkedni – ígéri. „Ha mindenki ugyanazokkal a módszerekkel nevelné a gyerekeit, ahogyan a kutyáját trenírozza, akkor a mostaninál magabiztosabb, önzetlen és kíváncsi gyerekeink lennének” – mondja.

A műsor egyébként a Channel 4 nevű brit tévécsatorna korábbi nagy sikerű sorozatának tematikájára épül, melyben Jo Frost szuperdadaként (Supernanny) ellátogatott a problémás gyerekeket nevelő családokhoz, hogy megfelelő szabályokat lefektetve rendet tegyen a káoszban, legyen az szófogadatlan gyerek vagy olyan gyerek, aki csak sült krumplit hajlandó elfogadni reggelire-ebédre-vacsorára.

A kutyatréning módszereit gyerekeknél alkalmazó műsorban például nagy szerephez jut a klikker. Egy klikkelés: elteszed a játékaid! Újabb klikkelés: indulsz fürdeni! Harmadik klikkelés: nem emelsz kezed a mamára! Ugye, milyen egyszerűnek tűnik?

„A gyerekek sokkal jobban hasonlítanak a kutyákra, mint azt gondolnánk” – mondja a kutyatréner, aki a büntetés és tiltás helyett a pozitív megerősítésben hisz. Ennek megfelelően a kutyák jutalomfalatkáihoz hasonlóan kis csokifalatkákkal is jutalmazza a gyerekeket, ha megfelelően követik az utasításokat és az elvárásoknak megfelelően viselkednek. És nem csak bort iszik és vizet prédikál, hiszen állítólag saját 3 éves kisfiánál is a kutyatréningben megszokott fogásokat alkalmazza.



Lehet, hogy jó ötlet (ja, nem), de a szülőknek nem tetszik

Az biztos, hogy a nézők tetszését nem nyerte el a furcsa gyereknevelési ötlet. A Channel 4 csatornához nem sokkal a sorozat elindítását követően máris egy 25 ezer aláírással ellátott petíció érkezett, https://www.change.org/p/channel-4-cancel-train-your-baby-like-a-dog elyben a sorozat azonnal beszüntetését követelik. Ebben arra hivatkoznak, hogy ez a klikkelős, jutalomfalatos módszer dehumanizálja, azaz állattá alacsonyítja le a gyerekeket, és azzal a veszéllyel fenyeget, hogy „a szülők úgy idomítják majd saját igényeik szerint a gyerekeiket, hogy eközben nem lesznek tekintettel a gyerek igényeire és autonómiájára.

A petíciót eredetileg egy autistákat segítő szervezet, az Autistic Inclusive Meets indította útjára.

A csatorna szóvivője egyelőre körömszakadtáig védi a műsort, és azt állítja, hogy az „egy újfajta nevelési irányt kíván bemutatni, melynek alapját olyan pozitív, tudományosan bizonyított motivációs technikák képezik, melyeket máris széles körben alkalmaznak gyermeknevelési coachok és az állatok viselkedésével foglalkozó szakértők”. Emellett biztosította a felháborodott nézőket, hogy a műsorban történteket mindvégig szakképzett pszichológusok felügyelik, ezért ott semmi olyan nem történik, ami a műsor bármelyik szereplőjére nézve káros lenne.

A gyerekek és az állatok képviselői is tiltakoznak

A szakmai szervezetek mind a gyerekek, mind az állatok részéről tiltakoznak. A gyermekek korai fejlesztésével foglalkozó PACEY azt írja állásfoglalásában, hogy csak a megbízható, tudományosan megalapozott gyermeknevelési módszerekben bíznak, ezzel szemben a műsor egy potenciálisan káros, túlhaladott, áltudományos módszert próbál népszerűsíteni.

A brit kutyatrénerek egyesülete (Professional Associaton of Canine Trainers) állásfoglalásában kiemeli, hogy téves az a megfontolás, hogy a kutyák nevelésénél használt módszerek a gyermeknevelésre is átvihetők, és ezzel rossz fényt vetnek a kutyatrénerek módszereire és munkájára is.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzászólás
bottom of page