top of page
  • Anyás-Apás

Nem szoptatsz? Szaranya vagy!

A friss vagy leendő anyák előtt nem ismeretlen az a tény, hogy a szoptatás, az anyatejes táplálás mind az anya, mind a csecsemő számára előnyös. De mi a helyzet azokkal, akik bár szeretnének, valamely okból mégsem tudnak szoptatni? Kerül-e stigma az ilyen anyák homlokára? Kerül, hát persze, hogy kerül.„A szoptatás a mama és a baba számára egyaránt előnyös. Ez az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy az anya javítsa saját és gyermeke egészségi állapotát” – mondta el dr. Nancy Lee, az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának munkatársa a Medical News Today tudományos hírportálnak.

 

A fenti kijelentés valószínűleg nem éri meglepetésként az anyákat. Az utóbbi években ugyanis kampányok sora célozta a szoptatási kedv növelését. De miért is van ennyire a figyelem központjában az anyatej?

Amellett, hogy az anyatej gazdag tápanyagokban, antitesttartalma révén védi a csecsemőt a fertőzésekkel szemben és elősegíti az egészséges fejlődést, a korábbi kutatások azt is bebizonyították, hogy csökkentheti a hirtelen csecsemőhalál szindróma (bölcsőhalál), az elhízás, az asztma, a cukorbetegség és egyes rosszindulatú daganatok kockázatát is. De a jótékony hatások nem korlátozódnak kizárólag a csecsemőre. A vizsgálatok szerint a gyermeküket szoptató anyák körében ritkább a mell- és petefészekrák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szülés utáni depresszió is.

De teljesíthetők-e a hosszú távú szoptatásra vonatkozó ajánlások? A BMJ Open című lapban 2012-ben nyilvánosságra hozott vizsgálat arra világított rá, hogy az új és leendő anyák a kizárólagos szoptatásra vonatkozó globális ajánlásokat „irreálisnak” és „elérhetetlennek” tartják, néhányuk úgy fogalmazott, hogy ezek az ajánlások „magukban hordozzák a kudarc lehetőségét”. Alapvető megállapítás volt, hogy a vizsgálatban részt vevő anyák úgy érezték, hogy nem kapták meg a hosszú távú szoptatáshoz szükséges támogatást és segítséget. Voltak, akik úgy látják, hogy az egészségügyi dolgozók az egészségügyi dolgozók nem arra figyelnek, hogy mi a legjobb a mamának és a babának.

Megbélyegzettséget jelent-e, ha valaki nem szoptat? Természetszerűleg nem minden anya érzi könnyű feladatnak a szoptatást. A The Independent egyik 2012-es cikkében egy 28 éves anya így vall erről: „A szoptatás lehet, hogy a legjobb, de ez nem azt jelenti, hogy könnyű is egyben. Fájdalmas lehet, fizikailag kimerítő és állandó terhet ró az anyára. Duzzadt és váladékozó melleket jelent, ipari méretű melltartókat, a munkába visszatérés után pedig ebédidőben a WC-ben történő fejést, hogy a babának legyen mit ennie. Nekem ez csak egy támogató csoport és némi antibiotikum (utóbbi a mellgyulladásomra) segítségével sikerült az első hónapban.” A becslések szerint a frissen szült anyák között 5 százalék körül van azok aránya, akik különböző ok miatt nem képesek szoptatni, például olyan betegségben szenvednek, mely csökkenti a tejelválasztást. Idén korábban egy ellentmondásos tanulmány eredményeit hozták nyilvánosságra, melynek szerzői azt állítják, hogy a szoptatás előnyeit gyakran „eltúlozzák”, sőt a szoptatás a hosszú távú egészségi kimenetel − például az elhízás − szempontjából semmivel nem jobb, mint a tápszeres táplálás.

A University of California-San Francisco (UCSF) nemrégiben közzétett vizsgálata szintén felveti, hogy a szoptatási tanácsoknak tudományos tényeken kellene alapulniuk a társadalmi véleményalkotás helyett. És bár a szoptatásnak számos egészségi előnye van, a UCSF vizsgálatának vezetője, dr. Valerie Flaherman szerint az újabb kutatások – például a Colen által vezetett vizsgálat – arra utalnak, hogy a szoptatásnak talán még sincs annyi előnye, mint az eredetileg gondoltuk. Álláspontja szerint egyes társadalmi szervezetek és kampányok azonban továbbra is csak bizonyos tanulmányokat emelnek ki, melyek akkor is a szoptatás egészségi előnyeit sulykolják, amikor azokat nem támasztják alá elégséges bizonyítékok.

A szoptatás hosszú távú egészségi előnyeire vonatkozón nyilvánosságra hozott, gyakran egymásnak ellentmondó adatok ellenére kétségtelen, hogy „breast is best” (vagyis a mell a legjobb) a csecsemő táplálására.

Forrás: MedicalNewsToday

#anyatej #szoptatás


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 hozzászólás
bottom of page