top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

„Nem szaporodunk, mert nem akarjuk szennyezni a világot”

Egy pár azzal a megjegyzéssel tette közzé a közösségi médiában, hogy a pár férfi tagjánál az ondóvezeték elköttetése mellett döntöttek, hogy nem akarják tovább nehezíteni egyébként is túlnépesedett Földünk helyzetét. Ez a kijelentés érthető módon elég sokféle reakciót váltott ki a kommentelőkből.


De ha már szóba került, beszéljünk a vazektómiáról is!


 

Ha nagyon be akarnék rángatni némi aktuálpolitikát a posztba, akkor most elkezdenék azon elmélkedni, hogy mennyire helytálló az a – mostanában a kormány családvédelmi akcióterve kapcsán megint előkerült – érv, hogy egyáltalán nem kell a gyermekszületést ösztönözni, az a gyerek is túl sok, aki megszületik, hiszen már így is túlnépesedett a Földünk. De mivel az Anyavilág nem politizál, ezen most inkább nem kezdek el elmélkedni.

Beszéljünk inkább bizonyos Nathalie Guzmanról és Andrés Fluról, akik azzal kavartak vihart egy pohár vízben… azaz a közösségi médiában, hogy egy vazektómiára szóló előjegyzéssel a kezükben fotózkodtak. És azzal a megjegyzéssel adták a rokonok és ismerősök tudtára, hogy a férfi ondóvezetékének elköttetésére készülnek, hogy azért nem akarnak gyereket, mert nem akarják „szennyezni” a Földet, emígyen: „Szeretnénk megosztani mindenkivel a fantasztikus hírt: SOHA NEM LESZÜNK SZÜLŐK!”. Hogy miért? Ahogyan írják: „Fontosabb, hogy hozzájáruljunk a máris túlnépesedett és sérült bolygónkról folyó párbeszédhez.” Ehelyett: „Elfogadtunk egy olyan életet, melyben soha nem vásárolunk majd játékokat, minden korlát nélkül utazhatunk, meztelenül járkálhatunk a lakásban és még sok egyebet csinálhatunk. De ennél is fontosabb indok, hogy a Föld már így is túlnépesedett, ezért nem akarjuk újabb emberi lénnyel szennyezni.” Ugyanakkor arról is biztosítják hallgatóságukat, hogy úgy egyébként nem utálják a gyerekeket. Viszont mélyen megérinti őket, amikor azt látják, mennyi gyerek csavarog az utcákon, és mekkora probléma már gyermekkorban is a drog és az erőszak.


Nem egy intelligens indoka a tudatos gyermektelenségnek

Sokféle reakció érkezett a szokatlan bejelentésre. „Nekem nem tűnik túl intelligens magyarázatnak arra, hogy miért nem akartok gyereket. Már miért lenne egy gyerek „szennyeződés”?” – teszi fel a kérdést egy kommentelő. Más egyszerűen kijelenti: „Nem is tudjátok, mitől fosztjátok meg magatokat.” És előkerül a szokásos érvelés is. „Mi lett volna, ha a szüleitek is így gondolkodnak? A gyerek soha nem hiba vagy tévedés, hanem áldás. Soha nem lesztek boldogok. A legkevesebb, amit mondhatok, hogy önzők vagytok.”

Természetesen voltak szép számmal, akik egyetértettek az önkorlátozással, hiszen szerintük elvetélt ötlet erre a rothadt világra gyereket szülni csak azért, hogy egész életüket rabszolgaként éljék le. „Parazitaként élünk a bolygónk testén, és csak többen és többen leszünk. Jó lenne, ha egyre többen ismernék ezt fel és ők is meghoznák ugyanezt a döntést” – írta valaki.

Azt ugye nem kell mondanom, hogy én a házasság, a család és a gyerekek pártján állok? Éppen a Föld érdekében. De ha már szóba került a vazektómia, nem is lenne Anyavilág az Anyavilág, ha nem írnék róla pár sort.


Mi is az a vazektómia?

Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, tartsunk egy rövid biológiaórát. Azt ugye mindenki tudja, hogy ahhoz, hogy kilenc hónap múlva megszülessen egy újszülött, az ondósejtnek meg kell termékenyítenie a petesejtet. Az ondósejtek vagy spermiumok a herében termelődnek és az ondóvezetéken keresztül jutnak ki a külvilágba, onnan pedig közösüléskor a női szervezetbe.

Ha egy férfi nem akar gyereket, akkor logikus megoldás, ha valamilyen áthatolhatatlan akadályt képezünk a spermiumon útjában, például lekötjük az ondóvezetéket. Ez az eljárás a vazektómia, amire a történetben szereplő pár is rászánta magát.

A vazektómia a terhesség megakadályozásának biztos módja, de a probléma is éppen ebben rejlik vele kapcsolatban. Nem egyszer előfordul ugyanis, hogy a pár elvégezteti a műtétet, később azonban meggondolják magukat és mégis gyereket szeretnének. Ilyen esetekben vannak ugyan módszerek az ondóvezeték átjárhatóságának sebészeti úton való helyreállítására, ennek sikeressége azonban változó és meglehetősen kétséges.

Bízzunk hát benne, hogy Nathalie és Andrés mondjuk úgy tíz év múltán is kitart amellett, hogy nem akarják gyerekekkel „szennyezni” szegény bolygónkat.

Fotó: Facebook


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page