top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem megmondtam, hogy ne hagyd egyedül a gyereket az autóban?

Még két hete sincs, hogy arról posztoltam egy angliai kisvárosban történt tragédia kapcsán, hogy soha, sehány pillanatra és semmilyen körülmények között ne hagyd az autóban a gyereket! Újabb tragédia történt, most egy benzinkút borult lángba az Egyesült Államokban. Na, akkor most vegyük át ismét, miért ne hagyd egyedül az autóban a gyereket?


Nem, két percre sem. Még mindig millió érvem van. De legalább öt.

 


A szörnyű baleset Missouri államban történt pár napja, és ismét annak a nem is túl ritka szülői gyakorlatnak a veszélyeire int, hogy „csak egy perc” felkiáltással milyen sokan hagyják felügyelet nélkül gyerekeiket az autóban, míg odaszaladnak a bankautomatához vagy beugranak a boltba egy doboz tejért. Megint csak arra int, hogy van, amit nem lehet elégszer ismételni.

Az amerikai anya egy benzinkútnál tankolt két gyermekével. A gyerekülésbe rögzített 1 és 3 éves gyereket a mikrobusz hátuljában hagyta, míg beszaladt a pénztárhoz fizetni. Azonban egy pillanattal azután, hogy magára hagyta az autót, az egyik gyereknek sikerült kinyitnia a biztonsági gyerekülés rögzítő csatját, az autó sebességváltóját hátramenetbe tette, így az autó hátrafelé gurulva nekiütközött a kútnak, mely az ütődéstől azonnal kigyullad. Mindkét apróság bennégett volna az autóban, ám egy idegen az autóba nyúlva kimentette őket a lángokból.

A hatóságok most minden lehetséges fórumon megosztják az életveszélyes balesetről készült fotókat, hogy emlékeztessék a szülőket arra, hogy balesetek akár másodpercek alatt is történhetnek – és egyébként Missouri állam törvényei szerint törvényellenes is 10 év alatti kiskorúakat felügyelet nélkül akár rövid időre is az autóban hagyni. Éppen ezért az amerikai anyának a bíróság előtt is felelni kell majd tettéért. A mostani eset pedig mindennél jobban példázza, miért nem túlzás a jogi szigorúság.

A korábbi posztban már elmondtam, hogy országonként és államonként eltérő, hogyan intézkedik a törvény e tekintetben. Többnyire nem adnak meg elvágólagos életkori határokat, mikortól lehet a gyerekeket felügyelet nélkül hagyni akár parkoló autóban, akár máshol. Abban azonban a jogi szabályozás egységes, hogy ha baj történik, a szülőket kiskorú gondatlan veszélyeztetése miatt bizony szigorúan felelősségre fogják vonni.

Az esettel kapcsolatban Daphne Greenlee, baleset-megelőzési szakember ezt mondta: „Állandóan hallunk ilyen esetekről. Sajnos a szülők állandóan sietnek, kapkodnak, ezért éppen csak beszaladnak fizetni a benzinkút pénztárához, a bankba elintézni valamit vagy sorolhatnám. Sokkal gyakrabban történik ilyesmi, mint szeretnénk. A gyerekkel való ügyintézésből adódó kényelmetlenség nem írhatja felül a gyermek biztonsága érdekében tett óvintézkedéseket.”

Bár ebben a balesetben nem történt személyi sérülés, a kiégett autó és benzinkút fotói talán emlékezetébe vésik a szülőknek, miért nem szabad a gyereket az autóban hagyni, még rövid időre sem.


Repetitio est mater studiorum, azaz ismétlés a tudás anyja: miért ne hagyd a gyereket felügyelet nélkül az autóban?

Itt most csak röviden felsorolom az ellenérveket a gyerek autóban hagyásával szemben. Részletesebb leírásért ugyancsak a korábbi poszt elolvasását javaslom.

A mostani posztban tárgyalt esettel kapcsolatban különösen az 1. és 3. pont bír kiemelt jelentőséggel.

1. Ha bármi történik, nincs felnőtt, aki felelősséggel elhárítaná a veszélyt, mielőtt nagyobb baj történne.

2. Te mit szólnál, ha felébredve azt látnád, hogy anyád kámforrá vált?

3. Nem biztos, hogy a két perc valóban két perc lesz.

4. A tűző napon hagyott autó hihetetlenül rövid idő alatt képes annyira felhevülni, ami már halálos is lehet.

5. Az autót a gyerekkel együtt lopja el egy autótolvaj.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page