top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem bántam meg az abortuszt, inkább megkönnyebbültem

Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a nők túlnyomó többsége az abortusz után öt évvel sem bánta meg döntését, sokkal inkább úgy érzik, hogy ezzel egy nyomasztó teher alól szabadultak meg. Ez ellentmondani látszik annak a vélekedésnek, hogy az abortusz örökös bűntudatot kelt – vagy kell, hogy keltsen – a nőkben.


Persze ez utóbbi is előfordul, de inkább a megbélyegző közösségben élő nőknél.

 

Hogy hányféle érzést kelthet az abortuszról hozott döntés egy nőben? Nagyon sokfélét. Bűntudat, megbánás, szomorúság, esetleg megkönnyebbülés? Vajon melyik a leggyakoribb?

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint – némiképp meglepő módon – éppen az utóbbi: a válaszokból az derült ki ugyanis, hogy a nők túlnyomó többsége megkönnyebbül az abortuszról hozott döntés után. És hogy ezt nem csak pillanatnyi megkönnyebbülés, jól jelzi, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége az abortusz után 5 évvel is így vélekedik – még azok is, akik annak idején nagyon nehezen hozták meg ezt a döntést.


A Social Science & Medicine című lapban január közepén megjelent kutatás ezzel cáfolja azt a feltételezést, hogy a nők később megbánják azt, hogy elvetették gyermeküket – noha ez az érv előkelő helyen áll az abortuszellenes aktivisták érvrendszerében, mellyel például számos országban, illetve az Egyesült Államok több államában igyekeznek elérni az abortusz betiltását.


Az Anyavilág abortuszról szóló korábbi cikkeiért ide kattints!


A University of California San Francisco és a Columbia University szakembereiből verbuválódott kutatócsoport a Turnaway Study keretében 21 államból 667 nőt keresett fel kérdéseivel az abortusz után öt évvel. A megkérdezettek átlagéletkora 25 év volt, és 60 százalékuk legalább egy gyermeket nevelt.

A válaszokból az derült ki, hogy bár a nők fele nagy lelki küzdelem után hozta meg az abortuszról hozott döntést, egy héttel később 97,5 százalékuk – azaz csaknem mindenki – úgy érezte, hogy helyesen döntött. És hogy ha most valaki azt gondolja, hogy á, a helyzet alaposan átgondolása után később jól megbánta ezt a döntését, az nagyon téved: amikor öt évvel később ismét feltették nekik ezt a kérdést, akkor még többen, a megkérdezettek 99 százaléka (!) válaszolta azt, hogy nem, továbbra sem gondolja azt, hogy annak idején rosszul döntött.


Az eredmények kapcsán egy gyakorló nőgyógyász, dr. Tristan Bickman arról beszélt, hogy ő végez terhességmegszakításokat, és az a tapasztalata, hogy aki ilyen kéréssel fordul hozzá, az szinte mind pontosan tudja, mit akar.

„Természetesen mindig vannak kivételek, de a többség úgy érzi, hogy nem akar hosszabb időt kapni a döntés megfontolásához, és mindannyian megkönnyebbülnek, amikor átesnek rajta” – mondja.


Azért a stigmákat senki nem tudja figyelmen kizárni az életéből

A résztvevőket arra kérték, hogy az alábbi hat érzelmet rangsorolják aszerint, melyiket érezték jellemzőnek állapotukra: megkönnyebbülés, öröm, megbánás, szomorúság, düh és bűntudat.

A válaszadók több mint fele a beavatkozás után egy héttel pozitív érzésekről számolt be, 20 százalékuk azt válaszolta, hogy az abortuszról hozott döntés semmilyen érzést nem váltott ki bennük, míg 29 százalékuknál a pozitív érzések negatívakkal keveredtek. Hogy az érzések hogy alakultak a későbbiekben, nagyban befolyásolta, hogy az adott nő az abortusz szempontjából elfogadó vagy megbélyegző közösségbe tért-e vissza terhességének megszakítása után. A stigmatizáció – nem meglepő módon – nagyban befolyásolja az érzések alakulását, de úgy tűnik, hogy ez a befolyásoló hatás nem terjed ki a döntés magabiztosságára. Bár az ilyen közösségekben élő nők nagyobb arányban számoltak be negatív érzésekről – szomorúságról, bűntudatról és dühről –, ezek a negatív érzések idővel enyhültek, és többségük öt ével később is kitartott amellett, hogy az abortusz jó döntés volt.


A döntéshozók sem hagyhatják figyelmen kívül

A felmérés eredményei azért is figyelemreméltók, mert például az USA-ban az abortusz betiltásáért lobbizók gyakori érve, hogy a nők később úgyis megbánják az abortuszról hozott döntést, amit akkor már nem lehet visszacsinálni. A mostani vizsgálatból is úgy tűnik azonban, hogy ez egyáltalán nincs így.


Ugyancsak ezt az érvet hozzák fel azok is, akik kötelező várakozási időt és tanácsadást írnak, illetve írnának elő az abortusz iránt folyamodók számára. Ilyen követelmény számos helyen él egyébként, de ennek célja inkább a felvilágosítás és az adminisztratív teendők lebonyolítása. Természetesen történtek felmérések annak megválaszolására is, hogy ezzel a módszerrel hány százalékkal csökkenthető az abortuszok száma. Én egy olyan adatot olvastam, melyben 10 százalék körüli érték szerepel, ugyanakkor nem történik említés arról, hogy ez a várakozás, késlekedés mennyivel növeli azoknak a lelki terheit, akik ez idő alatt sem változtatják meg szándékunkat.


A már említett nőgyógyász úgy értékeli a most közzétett felmérés eredményeit, hogy az abortusz ellenesek most már nem hozhatják fel érvként azt az abortusz ellen, hogy a nők később úgyis jó eséllyel megbánják töltésüket. Szerinte az abortusz nem negatív eleme a családtervezésnek, ezért éppen itt lenne az ideje, hogy megváltozzon róla közvélekedés.

Hmmmmm...


Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page