top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem a szelfiző szülőkön múlt… jegyzetek egy vérfagyasztó videóhoz

A lenti videó a napokban került ki a netre, és rögtön hatalmas vitákat és felháborodást gerjesztett. A felvétel az oroszországi Jekatyerinburgból származik. A fiatal szülők szelfivideót készítenek, a kisgyerek ugrik… és nem a szülőkön múlt, hogy nem történt tragédia.


A nyár, a vakáció különben is a gyermekbalesetek „szezonja”.

 

A videó vicces szelfivideónak készült, de végül – a jelen lévő felnőttek akaratán kívül – egy szerencsés kimenetelű gyermekbaleset képi dokumentációja lett. A szülők, Szveta és Andrej saját magát akarta levideózni. Közben nem vették észre, hogy kétéves kisfiuk. Gabriel – talán az édesanyját akarva utánozni – leugrott az emeletes ágy felső ágyának magasságából. Az első pillanatban nem tűnik nagyon veszélyesnek a helyzet, hiszen a gyerek egy szivacsmatracra érkezik, ám végül a fején landol, és a fején átbukik, miközben a nyaka olyan szögben meghajlik, hogy felszisszen és libabőrös lesz mindenki, aki csak nézi. Mindez úgy, hogy a szülők két lépésre vannak tőle… csak éppen nem figyelnek rá. Nem rá figyelnek.


A videó kikerült a netre, és – szerintem teljesen – jogosan nagy felháborodást keltett. „Wow – írta valaki −, a szülők túlságosan el vannak foglalva saját magukkal ahhoz, hogy vigyázzanak a gyerekükre. Egy másik kommentelő kiemelte, hogy az a tény, hogy a gyerek mosolyog, egyáltalán nem menti fel a szülőket a felelősség alól, mert nem rajtuk múlt, hogy nem lett a vicces videóból gyermektragédia. Mert a gyerek nyilvánvalóan kicsi még ahhoz, hogy felismerje a helyzet komolyságát. A szülők pedig hiába voltak karnyújtásnyira a gyereküktől, nem felügyelték megfelelően.

Gyermekbalesetek… beszéljünk róluk!


A gyermekbalesetek 80 százaléka megelőzhető lenne

A szakértők szerint a gyermekbalesetek akár 80 százaléka – azaz minden öt balesetből négy – megfelelő odafigyeléssel, felelősséggel megelőzhető lenne. Ha megkérdezném, szerinted mi a leggyakoribb halálok gyermekkorban, mit válaszolnál? Jó eséllyel azt mondanád, hogy a rákbetegség okozza a legtöbb gyermekhalált. Pedig ez nem így van. A leggyakoribb halálok gyermekkorban a baleset.

Az UNICEF világstatisztikája szerint naponta 2000 gyerek hal meg, és ennek fele, vagyis naponta ezer gyerek halála biztosan megelőzhető lenne a világban. Ehhez „csak” annyi kellene, hogy előre gondolkodjanak a felnőttek, adott körülmények között az első az legyen, hogy felmérik, hogy az adott szituáció milyen veszélyeket rejt a kisebb és nagyobb gyerekek számára. Sok szülő egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni és elfogadni, hogy a gyerek folyamatos felügyeletet igényel. Körülbelül 2-3 éves korig a szülőknek/felnőtteknek állandóan – ismétlem: állandóan! – tudniuk kell, hogy éppen hol van és mit csinál a gyerekük. Egyszerűen nem szabad szabadjára engedni egy 1-2-3 éves gyereket, hogy önállóan fedezze fel a világot.

Azt sem árt tudni, hogy a gyermekbalesetek csúcsszezonja éppen a nyári vakáció. És ne feledkezzünk el a nyár specifikus baleseteiről: a vízbe fulladásról és a tűző napon az autóban hagyott gyerekekről.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page